跳至

首頁

尾頁

大宅

我pump 奶,因我想make sure bb食多少!每日每次都有記錄!每三小時食80-100ml!你呢?

別墅

我都係...

別墅

我牙仔5/10出世 ,現在食3.5oz-4oz

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

回覆 room2102 的帖子

5-15分鐘, BB夠飽嗎?
仲有無補奶粉?
2.5-3小時食一次, 係叫醒佢, 定BB自己喊要食呢?

唔好意思, 咁多問題, 因我隻B都係食5-15分鐘就瞓, 有時可以瞓成4個幾鐘都唔醒, 驚佢食唔夠呀!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

畀面勳章

回覆:?人奶媽問:BB 食多少奶

我bb 2~3hr食一次,每次3~4oz!
Bb 25 day

大宅

引用:我無補奶粉呀+都唔睇時間+佢肚餓喊就比佢食

原帖由 room2102 於 11-11-06 發表
我無補奶粉呀 都唔睇時間 佢肚餓喊就比佢食 食到佢自己停 如果食得唔夠10分鐘就停 我會同佢掃下風 再試下比 ...
我個五分鐘就停,放下床又哭,因為五到十分鐘可能只有30-50ml下肚,好驚佢又哭又要起身餵佢!你真好,親自喂bb,你bb又飽肚!我個就無你個好!我都有比奶粉,因為怕佢唔飽又哭,總知就煩,我的睡眠時間一個鐘起兩個鐘止,好慘...

別墅

引用:Quote:原帖由+room2102+於+11-11-06+發表我

原帖由 tam888 於 11-11-06 發表
我個五分鐘就停,放下床又哭,因為五到十分鐘可能只有30-50ml下肚,好驚佢又哭又要起身餵佢!你真好,親自 ...
我同你一樣吖,每日瞓得好少,一、兩個鐘,又冇時間做其他嘢,個人就嚟癲啦

大宅

畀面勳章

約3個中餵埋身餵一次,每次20-30分鐘,餵一邊,泵一邊,泵出黎大約有3-4安

複式洋房

tam888 發表於 11-11-2 22:54
我pump 奶,因我想make sure bb食多少!每日每次都有記錄!每三小時食80-100ml!你呢?

...
我都係pump出來, 佢每三小時食120ml左右, bb現在27days.

大宅

回覆:keroro_8888 的帖子

好了,有同路人!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:tam888 的帖子

Bb食100ml 2.5-3個鐘一次 一日兩至三次補奶粉 人仔十五日大 我都係bump的

別墅

回覆:Ocean2010 的帖子

你地就好啦有咁多奶,我bb出世巳12曰,我餵人奶成粒鍾都唔飽,泵過出來睇原來得一安到,有咩辨法可以快些上奶,唔冼補奶粉

大宅

回覆:mrszineith 的帖子

木瓜八爪魚魚尾花生排骨湯,長pump 長有!但奶pump 也是重要的,買Avent or medela , 我用medela pump in advance, 在香港買大約五千元,但非常好用!如果平d又好用就是Avent! 我用過4個奶pump,最好還是medela pump in advance !

大宅

回覆 tam888 的帖子

我之前一胎係用Medela, 真係OK, 但之後比咗部機人哋, 而家手頭有一部NUK電泵, 但泵唔到, 用手擠亦只有2安, 請問Avent係電泵定手泵?

複式洋房

我都係全泵出嚟餵,每3-4個鐘餵一次,每次一半人奶一半奶粉,約3-4安士。
但係有時BB食飽個半鐘至兩個鐘就喊,要食奶,我覺得太密,想唔俾佢食,但係佢喊得好利害,最終都俾佢食!咁會唔會食得太多呢?

別墅

引用:木瓜八爪魚魚尾花生排骨湯,長pump+長有!

原帖由 tam888 於 11-11-13 發表
木瓜八爪魚魚尾花生排骨湯,長pump 長有!但奶pump 也是重要的,買Avent or medela , 我用medela pump in a ...
Thx 妳的回應,想知多一些,有無話要用咩魚呢?

別墅

引用:回覆+tam888+的帖子 我之前一胎係用Medela

原帖由 louiseter 於 11-11-13 發表
回覆 tam888 的帖子

我之前一胎係用Medela, 真係OK, 但之後比咗部機人哋, 而家手頭有一部NUK電泵, 但泵唔 ...
唔怪得知啦, 我就係買左nuk, 因為我坐月出唔到街, 叫老公去吉吉

大宅

回覆:louiseter 的帖子

Avent是 電泵,不要用手泵!

首頁

尾頁

跳至