自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

尋日亞仔學校出親子旅行通告,期待左好耐終於有消息第一年讀小一,梗係趁呢D場合識下同學仔及佢地家人.
點知一睇係去深圳歡樂谷玩,, 大人$4XX,小童$3XX,包自助晚餐,任玩門券,大巴.當時第一個反應:無野化? 我生仔生得少,先知道第一次去小一親子旅行要帶回鄉咭既.

唔係介意錢既問題,好玩的話几多$無問題.問題在於我對內地既設施/操作/衛生/安全有疑慮.第二,果餐自助晚餐會唔會食到地溝油煮既食物,食物原材料係咩?因為大6太多黑心食品,真係無晒信心.反而唔担心我仔,除左屎唔食之外,食乜都無事呢D當我自己個人問題,成件事都無問題啦......但最最最唔認同係名額得300人,當一家三口去,即係大約100個家庭,成間學校得100個家庭有份? 2大1小,千三蚊走唔甩,多人仲要抽籤. 有D屋企經濟唔係咁鬆動,本來想趁機會去聯誼一下,但咁樣洗一千几百就要諗過度過.名額+洗費+運氣已經'西'走大部份人,同班同學去機會相當細又唔多人,咁我去黎又有咩意義呢?(咁好彩抽到我的話)我仔話佢D同學話一定唔去,因為爸爸實話:咁貴!唔去.

普普通通本地遊咪好囉,悶就悶D,但細路有得一齊去玩,認識多D,父母又可以交流下,了解下.目的不過如此,但而家又少個機會鳥:;pppp::;pppp:
好想知道家教會揀呢個地點動機係乜?諗成晚都唔明
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mouth:mouth:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

不如建議去澳門啦

chefchow  Yes.........why not to Taiwan.....Japan........Korea?  發表於 11-11-3 22:55

子爵府

好媽媽勳章

小倩 發表於 11-11-3 10:24
不如建議去澳門啦

我有咁諗架,不過要搭車再轉船,麻凡鳥

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

邊間小學咁豪呀

大宅

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章

Juliaqq 發表於 11-11-3 10:30
邊間小學咁豪呀

全港最多窮人既市區校網,百年老校新校舍

miminzuku  協和?  發表於 11-11-3 16:53
小倩  SSP?  發表於 11-11-3 10:34

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

乜依家既小學旅行咁架?
想當年我都係去動植物公園, 香港公園呢啲旅行咋!但都好開心架!
因為都係志在玩~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

可能係老師想去.....
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁算咩學校親子旅行尼, 又唔係個個同學可以去, 咁自己去玩都得啦, 洗咩搞學校親子旅行呀

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我真係見識少.第一次聽小一旅行返大陸.以前我地讀書果陣去親都係乜乜烏溪沙果d咋

renren  我天真到會唔會好似我細個咁去太山頂大草地呢,點知原來大茶飯  發表於 11-11-3 10:45
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

子爵府

好媽媽勳章

OnDIETMaMi_48KG 發表於 11-11-3 10:36
乜依家既小學旅行咁架?
想當年我都係去動植物公園, 香港公園呢啲旅行咋!但都好開心架!
因為都係志在玩~

係囉,去乜乜農場都夠開心好玩玩足一日啦.我仔仲掛住幼稚園去綠田園玩,因為可以同同學一齊跑

子爵府

好媽媽勳章

yuyu.c 發表於 11-11-3 10:40
咁算咩學校親子旅行尼, 又唔係個個同學可以去, 咁自己去玩都得啦, 洗咩搞學校親子旅行呀 ...

係,一樣咁諗.最憎成團咁去,要等成車人先走得.自己豪華他條遊不知几爽!

珍珠宮

幾時會去星馬泰

renren  所以開始怕第時遊學交流去星馬泰,高小去意法日 日本............城咪算  發表於 11-11-3 10:51
Juliaqq  笑左!  發表於 11-11-3 10:45
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係第一次聽喎....

比著我, 唔會參加....

小朋友, 去邊都唔緊要, 只係志在一大班相熟既同學仔一齊玩.....

Happywoo  係lor....  發表於 11-11-3 18:57
yuyu.c  agree..  發表於 11-11-3 10:47
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

好媽媽勳章

180 發表於 11-11-3 10:45
真係第一次聽喎....

比著我, 唔會參加....

SAME SAME. 所以我填左唔去.亞仔個樣唔開心,搞到D細路空歡喜一場

侯爵府

2018復活節勳章

乜間學校咁怪,我就一定唔去。
香港大把野玩,點解要返大陸?
你話去大陸一 d 特色景點都話,我未去過深圳歡樂谷,但聽名就似係玩下機動遊戲之類,全無特色可言。成百人去,其實都係自己有自己玩,都唔係真係同其他同學有乜交流,跟本舐氣。
而且,唔係個個都有回鄉卡,香港好多人都係移民回流,小朋友外地出生,冇回鄉卡要囉 visa,又要幾百蚊。
小學親子旅行去下沙灘,去下山頂,自己帶食物 picnic 就得啦,連國際學校都係咁咋喎,唔洗下下三四百一位卦?小朋友都係想一齊玩,去邊都冇緊要啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcdullyiu 發表於 11-11-3 10:36
可能係老師想去.....
一定唔會啦去到都無得玩,仲要無錢ot陪家長成兩日過夜...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主小朋友係讀近某某mtr出口果間? o岩o岩先轉全日制果間?

比我都唔會去, 唔係錢o既問題, 係我信唔過強國o既o野

首頁

尾頁

跳至