自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

如題囡囡朗誦比賽、今次要過海去參加
但未去過培正書院.....
請教識路的人:
1. 我查過,搭171號係拔萃女書院落車行過去係唔係最近?但應該點行,行幾耐?
2. 如果搭的士,可以直接去到校門口嗎?

唔想個日手忙腳亂,探清楚先,唔該幫幫手,多謝多謝!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

google map 搵唔到間野個名, 個到好似叫培正教育中心, 睇map 行去好都近架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

170行過去應該最近, 嘉輝台之後"醫療輔助隧總部"落車
http://www.kmb.hk/tc/services/search.html

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

培正中學? 唔嚮加士居道喎, 請check 清楚

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啋! 培正教育中心O係第2個地方架
O係新既女拔落車, 過對面(以前南九龍栽判處), 有條斜路上

子爵府

畀面勳章

米鬼煩la
樓主你去到油麻地
坐的士low
有限錢0即
直到門口
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

男爵府

畀面勳章

par3186 發表於 11-11-4 13:11
米鬼煩la
樓主你去到油麻地
坐的士low

請問的士可以直上?如果係,就簡單D了,因我真係唔多識路,驚行錯誤左時間

王國長老

女拔行去對面就係, 不過條斜路要預返行3,4分鐘
搭的士我怕俾c機鬧

子爵府

畀面勳章

cathy6710 發表於 11-11-4 13:44
請問的士可以直上?如果係,就簡單D了,因我真係唔多識路,驚行錯誤左時間
...
首先你一定要搞清楚系[培正教育中心] or [培正書院] sin
咁你比的士司機睇....[因為有禁區時間,我真系唔知可5可以停正門口or]
就算停唔正佢都會指到你明la.....
再預鬆d時間.....一定掂...唔難ga..咁大間學校點會睇唔到0y

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

男爵府

畀面勳章

par3186 發表於 11-11-4 13:54
首先你一定要搞清楚系[培正教育中心] or [培正書院] sin
咁你比的士司機睇....[因為有禁區時間,我真系唔知 ...

張表上邊寫明培正專業書院13室,加士居道42號我上網搵唔到佢的地圖,所以都唔知道呢度離大門口有幾遠

另、如果係拔萃女書院落車,真係行3-4分鐘就到?因睇地圖好似有段距離。
同埋、條斜路係勞資審裁處後邊個條、定係去循道中學個條斜路?我搵到的地圖冇標明....

個日老公請唔到假,所以要由我呢個半路癡帶囡囡去比賽,好驚行錯....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 cathy6710 的帖子

明白未?

男爵府

畀面勳章

明白,多謝哂

大宅

cathy6710

My son will also join朗誦比賽 at 培正書院 ah! nice to meet you

大宅

cathy6710

My son will also join朗誦比賽 at 培正書院 ah! nice to meet you

男爵府

畀面勳章

JarJarBin 發表於 11-11-4 23:04
cathy6710

你好啊!你的囝囝係幾時比賽?
我囡囡係18日

大宅

my son is 16日 ah, his school is 蘇淅, what is your school? I give him ice-cream every night for asking him to practice

男爵府

畀面勳章

我囡囡讀田始,今年佢學校用小息時間幫他們練習,囡囡投訴咁樣令到佢根本冇休息時間....

我囡囡最唔開心個日原本話佢唔參加比賽,但我同佢講今年係佢主動、堅持要參加,咁就要堅持落去,頂多出年唔參加

但我都應承佢參加比賽後帶佢去食麥旋風...無論成績係點,我要求佢一定要有堅持到底的運動員精神

大宅

my son's school makes use of ECA time (twice a week) to train kids. no小息時間 is really poor. every classmate goes to play but she needs to practice.mouth:

首頁

尾頁

跳至