在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家FULL TIME係社區中心做份活動助理,返9放6,星期四返下午1放晚上10點,今日BB第一日返全日班,我放工先去湊佢~當我見到BB,佢就眼濕濕想哭,個下我個心真係好"UP",老師話其他小朋友5點到已走哂,得我個BB一個LONELY咁坐係遊戲室到等,我都好想哭~

BB(22個月啦)係咪需要個適應期?
BB全日班返9放6的時間係咪太長?

有冇媽咪分享下?

複式洋房

另外想問如果BB唔舒服,而我份工又請唔到假,可以點?(冇請工人)

子爵府

回覆:各位MAMA分享下...

會吾會請part time ee 湊放學?

大宅

1) 係,父母及小朋友都需要一個適應期,而個時期需要幾長就每個小孩都不同,我個B 9月開始返(n班)全曰,我第一曰接放學都眼濕濕,但隨著時間適應,慢慢BB放學一見到我就笑住大叫"媽咪".
同BB傾多啲計,問吓佢在學校玩過乜,邊個同佢一齊玩,了解佢曰常做個咩,食過乜野,佢依家唔識答唔緊要.慢慢就答得出.
2)我個B返8-6
3)我都無工人,如果BB小小唔舒服,我都會比佢返學(當然係已經睇了醫生)帶哩西藥返學,如果發燒嚴重嘅就,首選我請假次選老公,另外,除了咳,一有少少病,我就勁比橙,奇異果...佢食打底.

其實反而係父母唔可病.....哈哈哈

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆:各位MAMA分享下...

如冇屋企人幫,可以找屋企附近ee湊放學嘛?比少少錢人包埋飯,你放工唔使咁趕。

但其實小朋友初開學係要適應,唔好話全日班,我嗰個去年PN返3粒鐘咋,都喊咗大半個月。但佢地好叻,老師話我地大人一走佢入咗課室就冇喊,上堂好開心,到臨放學見到爺爺嫲嫲先喊。

伯爵府

我個仔都返9-6pm, 我湊佢放學時都幾開心喎.
如學校得佢一個可能 就唔同講法.
學校無其他一齊延展的哥哥姐姐陪佢玩嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

其實成件事只係我地做阿媽的心疼, bb可能無咩特別唔開心, 不過, 學校老師講呢句比你聽, 係咪話你阻住佢收工咋, 可能是我想太多了

別墅

我個人覺得小朋友慢慢會習慣的 但如果只有佢一個人在遊戲室聽落的確有點可憐

如果可以找個parttime ee接放學 你下班也不用太急回家

努力吧

伯爵府

lovemaryan123 發表於 11-11-14 21:11
依家FULL TIME係社區中心做份活動助理,返9放6,星期四返下午1放晚上10點,今日BB第一日返全日班,我放工先去 ...

我都好明白你, 因為我同你差不多
為了返工, 阿囡一滿月就去左育嬰園, 果間育嬰園湊得唔好, 多病, 久不久又受傷, 投訴好多時都係話我個囡自己"整", 大佬丫, 如果你地有足夠人手睇實小朋友就唔會出事啦!
而家返幼稚園, 朝八晚六點幾, 人人放學佢要延展, 有時我趕到去真係得番佢一個, 又或者得小貓二/三隻, 自己個心真係好UP, 尤其係阿囡病就仲擔心, 仲難受, 我都有想過請位EE幫我早少少接放學睇實佢, 但再諗深一層, 咪又係外人, 同老師有何分別呢? 阿囡真正需要的是父母, 既然我地早唔到係事實, 咁就無謂再額外搵EE去睇實果一小時啦, 對阿囡幫助不大! 咁細小朋友要佢接觸咁多新面孔又有乜為呢?
當小朋友再大D, 有四歲以上, 好多野都識表達, 咩開心唔開心都會同我地講, 到時我地做父母就唔駛再咁心UP, 成日諗點樣會令佢開心D, 好D! 現在是過度期, 樓主加油唔好多想啦, 小朋友好快大, 最多星期六日放假同佢玩多D補償番, 自己個心就冇咁UP, 好多時都是自己想得太多太愛鍚才會咁難受, 覺得小朋友慘, 其實並不是想像中咁差勁的!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

你想得太多....冇病冇痛未ok lor..你唔開心小朋友都唔開心....有dmama成日出trip都咁....

首頁

尾頁

跳至