懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過野既就係成熟!因為我16-17彰果時都係咁諗,但我起碼當時真係諗得好清楚,起碼而家我都冇後悔,先講下咩事先!果時我同ex一齊緊,已一齊住,愛愛都有避架…只係真係唔好彩有左,當時我地有商量過架唔係諗都冇諗,因為當時我份人工先得果$6k而ex果時先得$10000到…我地大家都知唔可能足夠俾一個bb!而且我地一齊先得果1年多d,講了解又唔係好了解,如果真係可以成為大家終生伴侶既到時再努力啦!咁最後我地決定左冇要到!我地之後一齊左5年多,慶幸中間冇再發生意外!因為到左第五年開始ex既性格開始變左,原因係搵多左同升職,要求唔同左,而我雖然都升左職,但發現大家要既都唔一樣!性格亦合不來,最後大家都分開左!好在當年決定冇錯!起碼現在c6比ex更細心!有計劃地結婚,只係啊b係計劃前提早左到!現在我冇做嘢,得c6一個搵$,我已經唔會亂買嘢,有左到而家26w都係買左條大肚褲同衫,但我地要預啊b出世後,c6起碼搵萬五先夠用!已經唔係要買咩都最好既俾bb!當然我唔係大你好多!唔駛叫我"歪te"我都只係23歲!我行既路唔會多,因為我仲學習緊!人係冇一日成熟,只係每一日去成長!做左8年野,睇到既好多,係人與人之間既問題,唔好岩聽既就聽唔岩聽既就駁/pass,我相信係到回得係post既媽媽都唔會想你死!如果你真係咁有信心你老公一個人搵$去照顧到你同bb!你地願意放棄2人世界!願意放棄你倆既自由,願意放棄你地倆個未試過自己搵錢去旅行既!而若干年後唔會呻既!我會支持你,但你現在先要確定左bb係咪係子宮入面生長緊!而你地還未享受完2人世界,未走過既路,麻煩你認真想想!將來既路會係3人4人都唔定!再決定呢個要唔要先!你決定點都好,冇人會幫你預知未來!將來就要你倆努力去行喇!

大宅

回覆:勇敢面對的媽媽

唔好意思開多次post出黎同個17歲不知點算既媽媽講,但係我打左咁大段野仲要係電話到篤篤下,唔想白廢指力,所以先copy返係到!
希望唔好咁快關我post

大宅

講得好!

大宅

講得好

大宅

畀面勳章

大宅

講得好!不過點解會無左之前個post?

伯爵府

1. 無論你要唔要bb,都應該立即睇急症!

2. 無論你要唔要bb,都大應該告知父母。因為即使(touchwood) bb未ready好走左,「大人」都要補+休息

3. 除左產前產後,建議都去睇下夫婦關係、婆媳關係、子女溝通、母乳版睇下。
睇下將來「可能」會遇到咩問題。
做定功課。

(跟住個d講黎都唔入耳,早d陪個女訓好過)

(我都係尋晚篤完一大輪唔想side)

大宅

MommyPanel勳章 陪月勳章

引用:haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過

原帖由 bb14chi 於 11-11-20 發表
haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過野既就係成熟!因為我16-17彰果時都係咁諗,但我起碼當時真係諗得 ...

複式洋房

引用:haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過

原帖由 bb14chi 於 11-11-20 發表
haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過野既就係成熟!因為我16-17彰果時都係咁諗,但我起碼當時真係諗得 ...
講得好啱

大宅

勇敢面對的媽媽

Good~

大宅

引用:講得好!不過點解會無左之前個post? +

原帖由 adelalabb 於 11-11-20 發表
講得好!不過點解會無左之前個post?
之前因為各位媽媽太緊張那媽媽,所以引起小小罵戰!板主為免傷和氣所以關左post!
希望那位好多人緊張既媽媽睇到呢個post la

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

回覆:bb14chi 的帖子

你講得好好呀~同埋你諗既野都好成熟!好同意你講好多野係用時間經驗累積返黎!希望你呢個post幫到個位17歲媽媽之餘仲啟發到其他媽媽

大宅

複式洋房

回覆:bb14chi 的帖子

個板開返喇

但個小妹妹都係揀d啱聽嘅嚟覆,無謂晒氣喇。

大宅

引用:個板開返喇 但個小妹妹都係揀d啱聽嘅嚟覆

原帖由 stcw 於 11-11-20 發表
個板開返喇

但個小妹妹都係揀d啱聽嘅嚟覆,無謂晒氣喇。
係囉。我都覺。佢選擇性聽人講根本無用。講多都晒氣

別墅

既然佢自己都選定佐,我地講多都費.最緊要佢自己開心

大宅

畀面勳章

大宅

人地決定咗..我地做外人架好難插手....
好似我同事咁..22-3歲到...剛結婚3個月..早1個星期前聽到佢話佢有咗..有咗6w幾....點知佢係17號打返公司..話同屋企人決定唔要個bb..佢話佢未有心理做人媽媽..又話計劃2年後先生bb...佢話已經同屋企人同老公相量過..都話唔要bb~~最後早2日佢已經做咗人工流產...我覺得個bb好可憐...我覺得呢個世界有咁多人無得生..要求醫..依家上天只不過提早俾咗一個小生命佢...佢就放棄~~~真係對佢好失望呀!!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

正所謂當局者迷,當佢選擇咗條錯既路,就會後悔莫及
3月14出世了,只要呀B身體健康,我就滿足了^.^

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我尋日都有比意見,但佢唔多岩聽:;pppp::;pppp:

首頁

尾頁

跳至