懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然我未生得今日先岩岩30w⋯尋晚沖緊涼諗到唔夠3個月BB就出世,但我係第一胎,99又冇講過話幫手,同埋佢冇湊過孫⋯我好怕到時自己會情緒失控⋯沖完涼出來問咗c6一句如果到時坐月我心情唔好又話姐唔開心喊你會唔會哄我忍我?之後佢話會但講咗句其實你由有咗之後啲情緒都係大起大落:;pppp:佢話到時會有乜分別⋯之後我就話怕到時仲勁⋯
有冇媽媽坐月時情緒真係變得好大分別?我而家已經好好去控制自己唔好咁易嬲&冷靜啲,但原來係c6心目中係冇,好怕到時會仲勁呀

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 bb14chi 的帖子

從懷孕到生產後情緒都會有波動的~~生完之後或許情緒波動更大,如果無人幫手你會好煩~~因為寶寶會喊一時時又大便一時時又餵奶沖涼,好多野做~~特別你系第一胎會更加緊張同埋無經驗會煩上加煩~~不過都系一個過程,慢慢會好的~~放鬆心情啦~~

大宅

回覆:bb14chi 的帖子

我陀囡囡時除左頭三個月情緒好唔穩定外,其餘時間都好開心,生完係醫院都好ok,但返屋企坐月就唔掂好抑鬱,原來坐月仲辛苦個生囡,由於我係新手媽媽,bb出世作息好亂,個人好累,加上換好片,食飽都喊,好沮喪啊!不過,人人都唔同,妳要有心理準備!

大宅

大家都要加油啊!!!

別墅

坐月時情緒問題

其實要有心理準備啊,因為我都係坐月中呢。起初一星期真係好辛苦,一來傷口痛,又唔可以洗澡,有時又要食一d可能平時唔中意食既野,但個d食物呢對自己身體好。所以不能不吃,我就係媽咪陪我坐月,所以好多野都易話為d,99呢就始終要好聲氣d 。

大宅

引用:回覆+bb14chi+的帖子 從懷孕到生產後情緒

原帖由 helis 於 11-12-12 發表
回覆 bb14chi 的帖子

從懷孕到生產後情緒都會有波動的~~生完之後或許情緒波動更大,如果無人幫手你會好 ...
thx!可能我真係擔心得太多⋯要鬆鬆先

大宅

引用:我陀囡囡時除左頭三個月情緒好唔穩定外,其

原帖由 boyceyan 於 11-12-12 發表
我陀囡囡時除左頭三個月情緒好唔穩定外,其餘時間都好開心,生完係醫院都好ok,但返屋企坐月就唔掂好抑鬱,原 ...
心理唔識點準備,我有時會直接不想,好似在逃避

大宅

引用:大家都要加油啊!!!

原帖由 生還者 於 11-12-12 發表
大家都要加油啊!!!
真係要加油!

大宅

引用:其實要有心理準備啊,因為我都係坐月中呢。

原帖由 irispizza 於 11-12-12 發表
其實要有心理準備啊,因為我都係坐月中呢。起初一星期真係好辛苦,一來傷口痛,又唔可以洗澡,有時又要食一 ...
最怕99到時唔識又扮識!岩岩有咗果時撞正大暑⋯99煲咗冬瓜湯係咁迫我飲,我講咗唔得好涼,佢都話飲小小唔怕
最後要我入房先避過,果時睇中e話我陀得唔隱⋯

大宅

回覆:bb14chi 的帖子

我生前從來冇諗過多左囡囡後生活會有咁大變化,不斷餵奶,換片,抱囡囡,加上bb日夜顛倒,坐月樣樣都唔得,想落街行個圈抖下氣都唔可以,情緒好低落,成曰都喊,但放心,這只是過度時期,現在囡囡快三個月,喊少左好多,有時自己係床仔玩成個鐘,成日依依哦哦同我講野,好可愛,瞓覺都有改善,之前夜晚一放床仔就喊,而家夜晚可以瞓四個鐘,雖然要夜晚兩點先瞓,但好過之前啦!加油,開頭係難捱,但會捱得過!

珍珠宮

回覆 回覆:bb14chi的帖子

你老公咁好dum你開心,我記得我個衰佬係我作動個日同我鬧交,激到我喊,佢仲要鬧我變態,差點同佢打交咁濟,dum都唔dum我衰到冇朋友,
我嬲嬲地同佢講,係呀!我係變態,我個仔都係我呢個變態婆生架,佢出左世你唔好要佢呀笨!
一路肚痛,一路同佢嘈交,
之後佢驚我帶埋個仔走先dum下我咋mouth:正衰佬

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我而家先啱啱開始坐月,懷孕期間冇太大嘅情緒問題,只係比較感性,好容易就比其他人或事件感動,易喊咗。生完可能有工人幫手湊,冇咁辛苦,但一講到,餵人奶BB唔夠飽呀,我唔夠奶水等問題,我會立即喊,總之就易喊咗好多好多囉,好彩C6會體諒,會幫手湊下BB,咁個人就冇咁負面囉~

男爵府

回覆:坐月時情緒問題

我生完直情好似short左,成日喊

大宅

wyeth冷知識勳章

我果時坐月,老公請唔到假陪我,每日得我家姐黎陪我幾個鐘,之後就等我媽返黎,果時好辛苦,唔知佢喊乜,有時又嘔奶,想搵人傾計又冇,自己又成日喊,比好大壓力自己,搞到好唔開心,但隨住小朋友大左,都開始ok返,記住有咩唔開心要同人傾,唔好屈住屈住,爭取時間休息,記得食野,加油呀!

大宅

wyeth冷知識勳章

我果時坐月,老公請唔到假陪我,每日得我家姐黎陪我幾個鐘,之後就等我媽返黎,果時好辛苦,唔知佢喊乜,有時又嘔奶,想搵人傾計又冇,自己又成日喊,比好大壓力自己,搞到好唔開心,但隨住小朋友大左,都開始ok返,記住有咩唔開心要同人傾,唔好屈住屈住,爭取時間休息,記得食野,加油呀!

首頁

尾頁

跳至