時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

根本係呢個特衰政府賴皮,稅要收,事唔想理,想出來的一個屎橋!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實點解要有MPF? 最終D $$ 咪落晒基金佬袋中

伯爵府

畀面勳章

我都唔敢睇個REPORT....無眼睇

快D取消啦, 等我地攞返我地D老本...好過無

男爵府

其實果樣野有缺點,係未就要取消呢?取消左,最開心既應該係僱主,佢地比少好多錢.記得冇強積金果陣,係有公積金,但唔係間間公司有.有果d呢,通常5年先攞到僱主果份既50%,到十年先可以攞晒.一兩年就轉工或者比人兜左就咩都冇.強積金就唔同,做一年都可以袋埋僱主果份.
就係有d專家呀,政黨呀,係咁話強積金冇用,等大家以為強積金擺埋一邊唔使睇,所以有咩風暴就係咁蝕.但如果佢地教大家點樣睇實自己既戶口,有風吹草動就將d錢攞返響d保證基金,等個市平穩果陣先攞返樂d股票基金度,d回報真係會好唔同.我之前一直冇理個戶口,後來先發覺咁做係自己蝕底.

StellaChung  你都有道理........ 但係大部份人係冇時間研究個基金, 連最基本保本基金都蝕  發表於 11-12-19 13:27

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

回覆:MPF 應該除消

大宅

唉...政府都唔知係咩制度黎...有冇搞錯呀..儲黎都唔知為乜咁..:;pppp::;pppp:

大宅

MPF係一個長遠政策,效果唔會咁快出黎。

其實,MPF本身問題不大,問題在於MPF服務供應者沒有提供足夠顧問給與打工仔,始終,每個打工仔的財務背景及目標不同,有個顧問幫手定期REVIEW係需要的,奈何,不多MPF服務供應者提供這個服務,以致打工仔胡亂投資,導致承擔不必要的風險!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咪係囉,拎果條友仔出黎

複式洋房

學啲又唔學啲, 真係取消左仲好!!

複式洋房

support

子爵府

取消強積金,搞中央基金吧

StellaChung    發表於 12-1-9 22:24

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:其實果樣野有缺點,係未就要取消呢?取消左,

原帖由 uoaccf 於 11-12-19 發表
其實果樣野有缺點,係未就要取消呢?取消左,最開心既應該係僱主,佢地比少好多錢.記得冇強積金果陣,係有公積金 ...
唔係人人都鍾意玩股票,成日要
check住,得閒又要轉黎轉去。所以香港既外幣儲蓄同藍籌一直都好多人持有。仲有,你知否mpf真係九流既野。本來人家有公積金唔使供唔使理,退休或做滿十年有得拎,損失幾大。我兩公婆就係被害者而家我係ftm,靠老公,佢月月都要供,又要蝕錢,又要比手續費,公平嗎?你話要搞退休計劃,可以有好多方法,起碼都可以揀供基金又得,買黃金又得,買外幣又得,而家咁樣,淨係益基金佬,最好馬上取消啦。

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

子爵府

咪係,正一搵笨:;pppp:用我o既錢去迫我投資仲要交貴貴管理費d管理費唔係有人幫你睇住喎,仲要自已睇跟本就係養肥d基金佬

子爵府

uoaccf 發表於 11-12-19 12:07
其實果樣野有缺點,係未就要取消呢?取消左,最開心既應該係僱主,佢地比少好多錢.記得冇強積金果陣,係有公積金 ...
仲有個份MPF僱主供款,跟本仲搵笨原來長期服務金同遣散費都可以用MPF扣,以前做得耐唔做走都有堆錢補呀,宜家補晒去MPF到,到老分分鐘渣都無

首頁

尾頁

跳至