家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

係某間所謂既中立角度理財顧問公司買左個月供基金, 供左年幾發現回報好差, 個經紀仲話要resign唔做, 個戶口衣家冇人理, 一早已經唔再供, 因為真係覺得好揾笨, 衣家季季仲要比個間無良公司扣乜費物費, 唉...

各位記得唔好好似我咁中計呀...

我再補充多少少野比大家聽, 嗰個agent我係06年度透過朋友識佢既, 個陣佢同我開呢個騙局月供基金戶口個陣, 仲講到自己係呢間垃圾理財好有前途咁, 又話自己好free, 前景好好, 又話會幫我睇實個組合喎

到左07年度佢有日打比我話唔再做呢間啦喎, 走去做啲咩抄股個啲, 我心諗, 你唔係話你地好好景既咩? 個市唔好, 呃唔到人開呢啲騙局月供基金都係要resign啦, 我個陣真係好想串佢, 唉, 但算啦, 都係等天收佢吧...

sunshine0613  如果不是"有年期的基金", 你可cut,亦可考慮轉表現比較好的另一基金  發表於 12-2-4 17:14

男爵府

引用:係某間所謂既中立角度理財顧問公司買左個月

原帖由 leonsit 於 11-12-21 發表
係某間所謂既中立角度理財顧問公司買左個月供基金, 供左年幾發現回報好差, 個經紀仲話要resign唔做, 個戶口 ...
唔好經一事長一智。我地好多人都係大力提醒。佢好好架。你叫佢send野你參考下就明。

男爵府

回覆:凱旋門 的帖子

大力,請出黎

複式洋房

回覆 凱旋門 的帖子

叫邊個send比我呀??

複式洋房

我個戶口有幾萬元係度又郁唔到, 睇住係咁比呢啲賤格理財咁殘蝕,
要20年後先攞得返呀!!!

男爵府

引用:我個戶口有幾萬元係度又郁唔到,+睇住係咁比

我個戶口有幾萬元係度又郁唔到, 睇住係咁比呢啲賤格理財咁殘蝕,
要20年後先攞得返呀!!! ...
就算攞到都冇左一大半我都中過招。唔係基金,係保險。我壯士斷臂

男爵府

引用:回覆+凱旋門+的帖子 叫邊個send比我呀??

回覆 凱旋門 的帖子

叫邊個send比我呀??
佢個名字叫大力,好靚仔

佢個仔

男爵府

回覆:leonsit 的帖子

可能佢又去左釣魚你問佢必答。係好有豐富人生經驗,經歷的人。廚藝亦好。入得廚房,出得大堂的人

麥兜媽  可惜名草已有主  發表於 11-12-26 16:39

複式洋房

回覆 凱旋門 的帖子

咁西利?

複式洋房

凱旋門 發表於 11-12-21 15:28
就算攞到都冇左一大半我都中過招。唔係基金,係保險。我壯士斷臂

...我唔捨得斷左佢呀...寧願繼續放係度吧...

sunshine0613  如果不是"有年期的基金", 你亦可考慮轉表現比較好的另一基金  發表於 12-2-4 17:13

大宅

既然買得投資相連計劃,都知道會有風險存在,月供方面,其實好正常,跌左咪入多D貨囉。

個顧問唔做,無人跟係差D,你打去果間公司,一定有同事幫你跟。

唔好下下話CUT單,咁就真係LOSE啦!

宏心  唔好下下話開單,咁就真係恨錯難返!  發表於 11-12-26 18:28

禁止訪問

引用:係某間所謂既中立角度理財顧問公司買左個月

複式洋房

回覆:好後悔買左月供基金

講真,我自己都係個度買咗份基金。

差不多間間公司都收費,最主要係你知唔知佢收咩費用?收幾多%?知唔知佢點收?

仲有,月供基金係利用平均成本法去做,其實係好正常。

蝕既原因,

第一,係你買既時候係咪正正係高位?( 當然無人能預計)

第二,你有無停供過(premium holiday )

第三,你有無攞過錢?而攞錢既時機啱唔啱?

第四,多數做長線投資既,一定要有返五年以上先有堅固既機楚。

第五,唔同既基金組合有唔同既回報,你知唔知你買緊咩?

複式洋房

回覆:好後悔買左月供基金

仲有cut單要俾surrender charge, 你知唔知?隨時連本都無埋。

禁止訪問

大宅

hkcarl 發表於 11-12-21 16:25
既然買得投資相連計劃,都知道會有風險存在,月供方面,其實好正常,跌左咪入多D貨囉。

個顧問唔做,無人 ...

mouth:

我有个老野頻友 --> 豬仔, 2004年月供 HSBC 約 110元開始 到現在........

就系旁兵有 d 阿 9 朋友介紹 d 梗論調.........

大宅

佢 e + 成日用 梗 " 廣東話 " 名句

戚继光 ( 5 知有冇己錯 )

x 那 媽 ; 頂 硬 上

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leonsit 發表於 11-12-21 15:13
係某間所謂既中立角度理財顧問公司買左個月供基金, 供左年幾發現回報好差, 個經紀仲話要resign唔做, 個戶口 ...

立刻 CUT 左佢, 輸少當嬴,你己好好祗供左年多,我 10000% 包保妳十年後更後悔!

這些呃人 月供 基金/儲蓄 要供一半年期才 "有機會" 打和!!

如果想知月供基金/儲蓄 同有牌保藥黨無分別,請 PM 留 E-mail 給我 (因太多),看過我把這幾年收集的資料,就知道同呃係無分別!!!

** 請不要在版面留 E-mail !

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

凱旋門 發表於 11-12-21 15:36
可能佢又去左釣魚你問佢必答。係好有豐富人生經驗,經歷的人。廚藝亦好。入得廚房,出得大堂的人:jo ...

過獎 !

我真係又去左釣魚!!

知多 D 去片..................

金融魔術的內裡乾坤 (轉貼)

一名金融從業員,看盡金融機構內裡種種不是,不能公開舒發,唯有隱姓埋名道盡內裡故事。。。。。。。。。。。
只希望讀者避免踏入精密的金融掩眼法...

現時最暢銷的基金計劃,大多是用保險形式包住基金投資。正式名稱是投資相連計劃 (investment-link assurance),另外一個名係101 Plan。這種計劃的好處是入場費低、基金選擇多。月供$500都可以揀幾十隻基金。適合本金少的投資者。但不良的理財顧問往往在銷售過程中利用不當技倆蒙騙投資者,不可不防。
知識就是力量,要防止被騙,一定要認識這種投資產品的結構。通常計劃由5年到30年不等。計劃愈長,顧問賺取的佣金就愈多。所以,不良的理財顧問一定會用方法令你參加最長的投資計劃。

方法一:「必須供款期」說成「計劃年期」
投資相連計劃 (investment-link assurance)一般都有必須供款期(Initial Contribution Period),大約是1年半到3年。如在必須供款期斷供,計劃便會中止,血本無歸,有些計劃會一毫子都拿不到。而且在計劃期間,必須供款期的供款是不能提出來的,變成強制定期,要計劃年期 (最長30年) 結束才可拿回。不良顧問為了拉長年期,勁賺佣金,會只告訴你投資計劃供1年半就可以了,之後計劃是「靈活」的。字面上你可能以為供1年半,便可決定是否再繼續投資,或提款出來。實際上,計劃年期會將你的資金凍結最長30年!(很難追究理財顧問,因為他的說話沒有錯,計劃有部分的資金是靈活的。但提取資金的手續費、提早贖回費、行政費可以足足扣掉你大部分的本金!)

方法二:投資一定要放長線、釣大魚

很多理財顧問只一味強調「長線一定賺」,他們會拿一些圖表給你看,目的是令你相信長線股市一定升。但其實你看的圖表只是其中幾個市場,未必能代表將來每一個市場長線都一定會升。看看日本就知道了,日經平均指數1990年是40,000點,2008年今日只有8,747點(只有1990年的22%)。長線可以輸得好甘,可以是愈長愈甘…而且長線投資未必一定適合每個人的階段及需要,一個後生仔可能每月儲蓄只夠滿足他幾年後結婚,咁點可能有錢用作幾十年的長線投資呢?
方法三:強逼供款為「退休」
為了令計劃加長,不斷說服你為退休供款是一個常用的方法。可能你想投資儲蓄時,你原來的目的是賺錢(短期)、儲首期(短期)、生仔生女(中期)等。但顧問很喜歡不斷說服你要這筆錢一定要為退休供款。然後計一個令你覺得很誇張的退休金需要數目,務必令你嚇呆就範。個人認為,退休是要計劃的,但不要忽略短線 / 中期資金需要。因為我實在見得太多人,為退休過份準備,短線現金流出現問題,最終要提早終止投資計劃,得不嘗失…

老千  go go go.....:;pppp:  發表於 11-12-22 11:05
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...9

尾頁

跳至