自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

25號去九龍灣荷X親子中心睇學習杯, 成家人等我哋兩公婆, 研究咗好耐睇吓買邊隻牌子, 最後因為momma一set裝, VIP價$150,(原價$2xx, 會員$23x), 咁我老公就去show張VIP咭俾錢, 點知個casher話$23x, 我老公叫我去睇吓個價錢牌, 我哋並冇睇錯, VIP價仲要係用紅色label打$150, 個casher過嚟睇吓個價錢牌, 又去check返電腦之後再叫咗個肥女經理嚟check, 點知個肥女經理check完電腦話"個promote做完喇!",
我:"吓? 但係你哋個價錢牌係標咗$150喎!"
肥經理:"冇咗個優惠喇!"
我:"咁你哋做唔返俾我咩? 你哋標明$150我先買咋喎!"
肥經理:"做唔到喎!"
"個價錢牌未揻啫!"
"電腦show唔到" 等等理由... 其間攞走個價錢牌再走嚟走去咁响空氣中答: "個優惠冇架喇!"
我:"呢個係消費者權益嚟喎! 個責任唔响我身上, 你哋應該要做返呢個價俾我囉!" 連我屋企人都話有冇搞錯!
肥經理一直都冇唔好意思, 不斷樣衰衰兼冇尾音咁敷衍我哋, 但我提到消費者權益, 佢先至認真少少望完電腦再望住我:" 咁啫叫我補返嗰D錢啫!"
佢咁講, 即係荷X本身冇呢方面嘅彈性俾佢哋, 我又冇諗住要佢哋貼錢打工, 咁我最後咪話囉:"嘥晒我哋D時間, 我揀咗好耐先至決定買呢個架...間間大公司標錯價都要俾返呢個價D客架啦! 得你哋公司係咁處理囉!"
好鬼嬲! 嘥晒我哋D時間, 仲要全家老老嫩嫩去等我哋, 最嬲係個肥經理D態度!!
我就算買嘢都未必再去荷X, 尤其九龍灣嗰間一定唔會幫襯!!:;pppp:

961123    發表於 12-1-8 07:07
cameo  百佳都會!  發表於 12-1-8 04:31
bng888  惠康一定會!因為我try過  發表於 12-1-8 03:41
LL1999  妳以前試過去大公司, 人地標錯價, 都可以攞番個 promote 價? 邊間咁荀!  發表於 12-1-8 02:18
LL1999  間間大公司標錯價都要俾返呢個價D客架啦! 邊間呀?  發表於 12-1-8 02:11

子爵府

荷x,我都好憎佢地d態度,講真佢d野唔係比出面平,所以我冇係度買!仲有, egabox個間行入少少咪有傢俬買既,個次我地一家三口行,個女果時得兩三歲,小朋友見到得意既野摸下好平常,個security好惡咁'渴'住我個女叫佢唔好掂!我個女比佢嚇一嚇即大喊!個時我地嬲到震!我老公即刻鬧返佢轉頭,話佢如果係唔比人掂就圍住佢!自個次後,我地冇再入去!

bng888    發表於 12-1-8 03:42

伯爵府

引用:荷x,我都好憎佢地d態度,講真佢d野唔係比出

原帖由 MSAA 於 12-01-08 發表
荷x,我都好憎佢地d態度,講真佢d野唔係比出面平,所以我冇係度買!仲有, egabox個間行入少少咪有傢俬買既,個次 ...
呢間野?算吧!希望快些執粒

男爵府

回覆:荷X親子中心超差!

其實妳做咩迫人$150賣比你?

佢冇晒promotion 未唔要lor, 企係度嘈仲浪費你時間。你話浪費你時間去選,唔會呀!過程中你未知你要邊種lor, 只係你用唔到$150 買姐................覚得你都幾打橫黎!

jonasmami  agree  發表於 12-1-8 16:02
小bie豬    發表於 12-1-8 03:24

伯爵府

貴到嘔

Yuk_Lam  嗯嗯!  發表於 12-1-8 02:31

侯爵府

環保接龍勳章

monpetitbebe 發表於 12-1-8 02:10

佢冇晒promotion 未唔要lor, 企係度嘈仲浪費你時間。你話浪費你時間去選,唔 ...

你知唔知呢個係消費者權益嚟架?? 你試吓去萬0/ 屈人寺/ 永安/ 西武/ 瑪沙... 標錯價係佢哋責任嚟架, 佢哋嘅做法都係會主動俾返平嗰個價個客, 然後立即改返啱個價錢牌架! 打橫嚟!!!
我聽到佢講到佢要貼錢咁, 即係荷X要佢哋咁做啦, 我都冇迫佢吖! 我又唔係特登去揾佢哋打錯價錢先至屈佢賣俾我! 咁都算打橫嚟!!!

meaty.woman  呢個真係消費者權益黎架! 佢標得個價就要付責任, 要俾番呢個價你架  發表於 12-1-8 03:16
monpetitbebe  我真係唔知....但人地唔比可以點?去第2度買LOR。  發表於 12-1-8 03:06
LL1999  妳係咪親身試過? 我未聽過!  發表於 12-1-8 02:33

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

試過百佳都係收返個特價牌要照機價噃

cameo  我試過又見過幾次,係百佳標錯價就照做減價喎  發表於 12-1-8 04:33

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有一次去荷x買學習杯, 老公去咗比錢, 我仲係度睇緊野,
睇睇下, 見到有一個學習杯仲合我心水, 咁我攞住個杯去收銀處揾我老公!
同 cashier 講, 而家想要呢個杯, 退番之前個過!

但個 cashier 話唔可以, 因為買咗啦!

我問佢, 係啱啱 2 分鐘前比咗錢咋喎, 又未出門口, 個 cashier 都話唔得! 話個電腦做唔到呢個要求!

我覺得唔合理囉! 去超市買咗野, 唔啱心水, 保留單據, 都可以退錢或退貨, 我而家連門口都未出, 但唔可以換貨!

嘈嘈下, 個經理行過, 好敷衍咁話: 比佢換貨啦!

經此一役, 我以後都唔會去荷x買野啦! :;pppp:

mo1223  我試過沙田荷花買完野,轉頭退返現金  發表於 12-1-8 14:25
ngannatalie  佢哋態度真係好衰!  發表於 12-1-8 02:36

男爵府

引用:其實妳做咩迫人$150賣比你? 佢冇晒promot

原帖由 monpetitbebe 於 12-01-08 發表

佢冇晒promotion 未唔要lor, 企係度嘈仲浪費你時間。你話浪費你時間去選,唔 ...
認同

大宅

呢間野貴到.......for B6 only

侯爵府

環保接龍勳章

回覆 LL1999 的帖子

可能標錯價嘅機會真係唔多, 所以你冇遇過!
我自己試過萬0買Pro X set裝, 特價標$479, 去俾錢時casher部機show$6xx, 我問: 唔係$479咩?
佢經理即係去貨架攞返個價錢牌落嚟, 然後去返casher搞部機, 我問: 咁點呀? 佢哋答: 會俾返呢個價你!
就係咁處理!
後尾見佢哋換返個價錢牌.
之後經過屈人寺, 原來成個價錢牌係另一set Pro X嘅價嚟架!
另外永安/ 西武等等, 係我D friends 嘅經歷
外國就不嬲都係咁處理, 香港我知永安/ 西武等等呢類公司都會咁做! 我都估唔到萬0都係咁!
之後問返人, 呢個係消費者權益嚟!
原來"特價貨品, 恕不退換"法例上都係唔成立架!

bng888  i means"特價貨品, 恕不退換"法例上都係唔成立架!  發表於 12-1-8 03:44
bng888  yes  發表於 12-1-8 03:43

男爵府

回覆 回覆:monpetitbebe的帖子

講得好,超認同

子爵府

引用:我有一次去荷x買學習杯, 老公去咗比錢, 我

原帖由 LL1999 於 12-01-08 發表
我有一次去荷x買學習杯, 老公去咗比錢, 我仲係度睇緊野,
睇睇下, 見到有一個學習杯仲合我心水, 咁我攞住個 ...
係佢地唔願搞啫!怕麻煩

男爵府

講真佢態度唔好係佢唔岩, 但我認為佢標錯價錢, 但佢冇迫你比$250, 咁其實而家你係迫佢要$150賣比你, 你就有點兒那個......

1.佢都係打工仔, 而家係公司OR員工錯, 咁真係冇左DISCOUNT, 可以點? 自己幇你貼個$100?

2.你叫一家大細慢慢得你選一個學習杯, 係你自己的決定,與其他人冇關係, 為何你唔叫一家大細係出邊坐底等你?

3.你冇浪費選既時間, 你未從中知道邊個好邊個唔好LOR, 好似老師話明天要測驗,但佢第2人病左,冇測, 你又話老師浪費你時間咩?!

4. 你係唔'分氣'用唔到VIP $150買姐? 你不如當自己今日唔記得帶VIP CARD 出來買唔到, 你個心會唔會舒服D呀? 佢而家冇話一定要你買鴉......

5.為左個幾十蚊浪費多幾十分鍾等佢比特價值唔值?

6. 我真係唔知呢個係消費者權益嚟架, 因為我試過好多次標住特價比錢收我貴D, 最後話未改價, 人地都係問我仲要唔要, 唔要就退番比我, 所以我覺得冇問題。

7. 有時見到有D人就係同你一樣, 你度嘈, 我真係覺得'好心啦, 冇特價就唔好買啦, 嘈都冇用, 阻住後面比錢呀', 而且唔會同情佢。

SORRY 得罪晒但係我心中個句!

jonasmami  agree  發表於 12-1-8 16:02

男爵府

ngannatalie 發表於 12-1-8 02:56
回覆 LL1999 的帖子

可能標錯價嘅機會真係唔多, 所以你冇遇過!

外國係同荷花一樣, 通知你標錯價, 你仲要唔要! 你攪錯晒喇。
回點評: 你可以去投訴, 佢可能最後回水比你, 但一般都唔會同佢係個CASHIER 嘈迫佢比番標錯個價, 冇時間同佢玩野。 (我住係歐洲, 試過無數次標錯價, 可能係我冇咁好心機同佢係度嘈, 唔要就算, OR急用就都買)

ngannatalie  梗係唔係啦! 外國係要咁做架, 消費權益大好多  發表於 12-1-8 04:08

翡翠宮

陀第一個嗰時都知佢哋衰格啦,買過一次已永不幫趁!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

我估樓主係因為

1. 咁大間公司, 呢個基本消費者權益都唔知, 冇一個完善system

加上

2. 個經理態度衰衰咁, 其實講句"唔好意思"會好D嘅...

所以先咁慶

不過唔緊要啦, 荷花D嘢, 特咗價都好鬼貴

ngannatalie  我就係咁嘅意思!   發表於 12-1-8 04:09

侯爵府

環保接龍勳章

我想問吓, 如果呢個係消費者權益, 如果唔出聲, 佢哋就咁得過且過, 但如果出聲, 你又覺得我打橫嚟! 咁即係點呀? 我依家都唔算濫用吓話?? 我從冇去特登捉佢哋標錯價先嚟買喎!
如果間間公司都咁話標錯價而當冇時發生, 你有留意就話有得選擇啫, 冇留意嘅咪俾多好多錢都唔知?
如果佢哋間間公司都咁因為標錯價而毋須付任何責任, 成日就咁話標錯價啫, 咁佢哋都好發吓! 我哋亦毋須格價或等特價啦, 因為佢哋隨時話標錯價, 你唔急用就可能唔買住啫, 特登等到佢特價時先買, 但佢哋一句話標錯價, 咁即係迫你俾原價買啦!
好似之前有媽媽話, 去葵芳廣場買童裝, 每次揀好到俾錢時個老板都話標錯價, 咁會唔會有欺騙成份呢?
又好似吉吉島出晒poster標咗張被係$100, 你特登等到呢日山長水遠出去買, 去到佢話標錯價而毋須付上責任, 搏你俾貴D, 其他特價嘢又話標錯, 咁好多人特登出到去點都買D嘢返去嘅, 因為車錢都去咗, 貴少少都買啦! 咁你點睇呢?
當然我咁講係誇大咗, 但如果做生意嘅錯咗都毋須付上責任, 咁做消費者咪好冇保障?!
如果試過標錯價而付返責任嘅, 佢哋D公司同員工都會小心D, 警惕D啦!

侯爵府

環保接龍勳章

再講! 我亦唔會濫用呢D條款, 否則我唔會理佢係咪貼錢, 自己做錯咗/疏忽咗但完全冇歉意, 但我都冇迫佢哋貼錢賣俾我, 我都唔算野蠻吓話??

公爵府

好媽媽勳章

呢間野都真係出曬名衰格

首頁

尾頁

跳至