親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問上清境該條山路危不危險, 聽人說條路是單程路, 旁邊就是懸崖? 我帶住3個小朋友都有點擔心.

別墅

回覆 Dedemom 的帖子

有無人可以解答我呀? 還有去完清境然後才去飛牛牧場, 路程順路嗎? 因為我未去過台灣, 請指敎!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

>上清境該條山路
你自駕上定係坐車上?
雖然佢一直係山路但如果坐公車的話唔會太危險,
自駕既話對自己無信心就唔好啦。

其實如果你唔係旺季去,條路ok架

別墅

我想坐車, 包車好定坐公車好呢? 我想6月尾7月頭去? 邊間民宿好呢? 可否介紹, 因我有3個小朋友, 由6至10歲? 想帶他們去青青草原和飛牛牧場, 然後再去Babyboss, 6日足夠嗎?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

幾個月前去, 條路好安全, 因為天氣好, 條路整得靚, 又唔覺好窄, 係去到酒店外, 車入小路就窄D。

3個小朋友, 我一定揀包車。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Dedemom 發表於 12-1-13 15:56
我想坐車, 包車好定坐公車好呢? 我想6月尾7月頭去? 邊間民宿好呢? 可否介紹, 因我有3個小朋友, 由6至10歲? ...

6月尾7月頭去, 好熱....

我上次住雲頂, 比較遠, 最好揀近食野地方果D

飛牛牧場好似響苗栗縣的, 我印象中唔響清境, 唔知我有冇攪錯。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

侯爵府

陪月勳章

回覆:上清境一問

係山路,好似香港大帽山D路

侯爵府

無信心就唔好揸啦.清境係上斜窄路.有3個小朋友.梗係寧願貴D去包車,佢D巴士唔方便呀,我之前度過.剩係來回台中都OK, 去其他旅遊點駁唔掂.自駕的話揸車果個根本enjoy 唔到!
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

回覆:上清境一問

我去過兩次:2008年2月第一次坐巴士上去,可能架車高,感覺好危險。
2010年8月第二次自駕私家車上去,又覺得唔危險,原來條路都唔係咁窄咁難行。

男爵府

Dedemom 發表於 12-1-12 16:19
回覆 Dedemom 的帖子

有無人可以解答我呀? 還有去完清境然後才去飛牛牧場, 路程順路嗎? 因為我未去過台灣, ...

2個地方,一D都唔近喎,飛牛起苗粟,清境起台中.

如果仲帶住3個小朋友,建議其中一個好了,唔係搭車好辛苦的.

同埋,一係自駕(如果你左呔車OK的話,用GPS都方便),一係包車,唔好諗公車,公車俾D後生仔/冇小朋友輕輕鬆鬆果D遊客. 呢兩個地方都唔係城市,公車唔算密,你又帶住3個小朋友,如果真係搭公車,我諗你起巴士站等車果陣已經後悔

首頁

尾頁

跳至