嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB幾大先可以坐得學行車? 我bb兩個半月大, 我奶奶已經話想俾佢坐學行車, 咁細個得唔得架? 同埋宜家係咪唔鼓勵坐學行車架喇? 聽講話對bb學行唔好...

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

傻架~2個半月咁快就坐學行車!!
起碼都6個月打後啦!!

禁止訪問

大宅

wing324 發表於 12-1-16 14:49
傻架~2個半月咁快就坐學行車!!
起碼都6個月打後啦!
佢成日都話俾bb玩下喎...佢今朝咁講我都無理佢! 係咪要等bb識自己起身先坐得?

大宅

sunray 發表於 12-1-16 15:00
吓!二個幾月點可以坐!我買bb用品個姐姐話佢哋腰,脊骨,頸骨都未有力,有危險!bb要四個月才學坐Bumbo椅,訓 ...
Bumbo椅係咪食飯0個d high chair? 咁學行車要幾個月先坐得呢? 我要同我奶奶講番清楚~!

禁止訪問

大宅

回覆 sunray 的帖子

好呀, pm左你, thx~

大宅

環保接龍勳章

有力坐起身至考慮買..bb都成7-8個月, 我無用學行車, 我覺得我屋企bb可行的地方無走廊, (有位的車又過唔到), 架車無咩作為, 所以無買.

禁止訪問

大宅

回覆 sunray 的帖子

我收到了, 原來係呢d, 唔該晒~

大宅

回覆 cat1028 的帖子

咁都至少半歲先玩得, 我有朋友俾左學行車我, 我都未必會俾bb坐呢~

大宅

環保接龍勳章

我覺得梗有嘢吸引bb行,但學行車已經幫助到佢四處走,令慾望降低。既然唔係必須品,又話對腳仔唔好,唯有條腰骨都俾咗佢。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

其實現今有好多媽咪都唔會比bb坐學行車,只是已前的老人家為方便自已做家務才張bb放在學行車上,你的bb這麼細點可以這麼早就放在學行車上呢,最少都起碼有九個月大才可以坐學行車,現今健康院姑娘都不讚成比bb在學行車的

umama  Agreed.仔學行係推住張矮櫈  發表於 12-1-28 00:01
可惡的母親,景張一個幾個月大的bb活生生地張他餓死,真的令人心痛

男爵府

陪月勳章

baby's backbones not fully developed, cannot let them start to sit too early, so not even to sit on walker la......... will hurt the bones ga.
at least wait till bb can sit first, before letting them to use walker

大宅

回覆 catcat79 的帖子

好呀, 唔該晒! 我都係等佢識坐先考慮拎架學行車出黎玩啦~

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

bb學行是天盛,不用太過擔心,只是遲定早
可惡的母親,景張一個幾個月大的bb活生生地張他餓死,真的令人心痛

大宅

引用 【明報專訊】資料提供﹕兒科專科醫生趙長成 ""俗語云「三仆六坐九扶籬」,是形容3個月大的BB懂得轉身,6個月便會坐,9個月會扶覑東西學走路。但這些都是形容能力較強的BB。""
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 71223/guia/oha1.txt
阿b都係2個半月,我只知道現在應該係比佢做扒仰頭仔運動,摺左條毛巾放bb心口,等扒住,佢會自己仰頭仔

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bb坐學行車

我99同d三姑六婆成鬼日叫我比學行車bb坐。我堅決唔買又成日解釋點解唔比bb坐!佢地九成都話:以前個個細路都係咁坐架啦,你老公都有坐過啦,咪又係冇野……真係勁煩,我話:食煙唔一定會生肺癌,但兩者有好大關係囉~咁你仲明唔明?

伯爵府

學行車 no good, try not to use...
1) baby don't like walking by themselves anymore because 學行車 is way faster and use no strength
2) bad for hip bones
3) dangerous issue such as rolling downstairs

首頁

尾頁

跳至