自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家我有左35W..係囡黎架...同6299住..呀姑9之前生左2個囡...所以我冇得買新衫俾自己BB已經唔多開心..姑9之前拎左2袋衫俾我...但係我睇黎睇下都好似唔多夠..因為我預BB會嘔奶等等...一日都要換幾套衫仔..姑9拎完2袋衫仔..又唔係好厚果D..我B又係下個月出世..我仲擔心緊..會唔會唔夠衫仔著...呀99又一句講埋黎..好多衫喇唔好再買..好啦..我聽你話唔買喇...今日姑9黎做節..又拎左2袋衫仔..其實每袋衫仔都係一個白色垃圾袋咁大到...呀99一睇到姑9又拎衫黎..又話..又拎咁多黎..邊有位放呀..見到咁多衫都煩..駛唔駛咁多呀..下刪千字....
我忍唔住講左句..咁而家又唔係買...都係姑9拎黎姐...都好過買丫....聽完99講D野..我心真係好唔舒服..我知我冇理由要你照顧我..我都唔車望你照顧我..因為我由頭到尾都冇諗過要99你照顧我..就連坐月..我明知你唔識煲D咩俾我食..連薑醋我都叫我媽幫我煲..怕麻煩你..我媽擔心我叫我返去佢到坐月..我都話唔駛..我自己會搞掂..就係知你鐘意孫..所以我都拒絕我媽..因為我生完返自己媽到..怕你冇得見個孫會唔開心...我都唔理有冇人煲野俾我食...都要留係到..為既只係俾你見下個孫....
到而家...已經唔係買衫仔..係姑9拎黎...我都冇自己出去買衫俾BB丫....點解你仲要講咁多....果個係BB黎架..佢唔識控制自己..整到件衫WU JO..都耍換架...唔係由佢架...!!多幾件有咩問題...最重要係...唔同大人..識就住唔整WO JO....放且姑9唔係件件衫仔都岩架..我都冇講D咩..前後拎左4袋黎...我睇完...計埋得一袋到岩...其他既就連姑9都話佢果陣都小幫BB著.....我之前明知唔夠都唔敢去買多D..為既就係怕你唔鐘意.....到而家唔駛$買既..你又唔鐘意...到底你想我點...聽你講唔去買衫仔俾BB,試問那個新媽媽唔想買衫仔俾自己個BB呀!!C6叫我買唔駛怕99你..我都話唔好..睇下就算..明知BB冇出街衫仔著我都唔敢去買一件..但點解..連姑9拎黎既你都有唔滿意..

可能有JM覺得99對我好照顧我唔係必然..我都知道呢個道理..所以我唔會望99對我好照顧我..反而我會盡量去就99...我都會用專重去對99..我只係想呻下姐...冇地方可以俾我呻..同我屋企人講只會拎佢地擔心.同C6講佢會走去話99..99會唔開心..我唔想引起不必要既誤會..只有呢到我先可以開大隻手係到打出黎..打完舒服晒..!!多謝收睇!!

大宅

BK Milk勳章

我99都叫我唔好買,不過我照買,次次都話人地送,佢就唔會哦我

antique  :GOOD:  發表於 12-5-8 13:11
miffymiffy  我都係咁..有時會話之前已買左  發表於 12-5-8 12:10
家龍mA  ..不過你99可能心諗..嘜得嚟人地送既衫咁新淨  發表於 12-1-20 18:25
bb14chi  但係而家連姑9拎黎既佢話哦...  發表於 12-1-20 16:26
Mrs.Wong  好計!  發表於 12-1-20 16:21

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都理解,跟99同住,相對容易有磨擦的…
唔好唔開心了,好好保重。

Angel_BB  AGREE!  發表於 12-1-20 16:40
bb14chi  我都明白..所以而家要係到呻走d唔開心..我要係c6返黎之前冇事..  發表於 12-1-20 16:32
JOAN612  係呀....  發表於 12-1-20 16:29

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咪買少少話係人地送架囉

bananababy3333  agree  發表於 12-1-20 16:55
bb14chi  而家姑9送既佢都話,...到時...  發表於 12-1-20 16:33
mario_888  好辦法喎   發表於 12-1-20 16:24

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

點解你咁聽99話.... ... 買衫比BB, 我一定係失控, 我唔會理人囉...

gogo55   me2  發表於 12-1-20 16:26

伯爵府

其實都係好小事o既, 你99見姑9係甘拎衫黎, 感覺好似好多衫, 所以認度呢度已經好夠, 冇諗過bb出世個陣好凍d衫太單薄唔係幾o岩, size等等o既問題....
其實你自己買唔可以嗎??想買咪買LAW錢係自己既.

仲有幾WEEKS就可以見到女女,唔好諗甘多了開開心心迎接呢個小生命

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

坐月返自己媽咪度真係好!不過樓主好好,為左99而難為自己,記住生完BB,好易有產後抑X,到時唔好忍,有咩事記得同老公相量,萬一頂唔住,記得搵媽咪求救... 祝你生產順利!BB同你都健健康康!

伯爵府

畀面勳章

回覆:都唔明點解99講得出...我要呻喇

你好好架喇,唔緊要啦,bb好快大,當慳d,我有時都好後悔買衫比bb,都洗唔夠兩次又話唔啱著,如果你真係想買咪買一兩套for去街,同奶奶講話bb滿月著下新衫仔麻,新年要開心呀,尤其陀住bb

rkk88  agree  發表於 12-5-8 11:48

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

吾好吾開心啦....

不過提下你bb係醫院都要著多件3, 呢排會冷的, 果時我亞哥個仔出世時, 係醫院帶吾夠3著

即刻急call我地攞的著過嘅羊毛底3去, 你自己靜靜出去買定先, 吾好同99講住囉, 都係佢個孫姐, 吾會忍心冷親佢嘅

bb14chi  thx呀!!我會帶多2件衫仔入院架喇..  發表於 12-1-20 16:43

侯爵府

唔好唔開心啦, 就生啦, 一於聽樓上講自己去買話人地送

bb14chi  我諗住呢招等到時買出街衫仔先用  發表於 12-1-20 16:43

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

好小事, 如果你真係想買, 咪買囉!
無為為了小小事令到自己唔開心.
更何況而家有BB, 更應該開心.

不過, 如果有人送BB衫比我.
我都會開心的,
1) 唔使錢
2) 可以儲D之後買尿片

男爵府

環保接龍勳章

其實唔洗理佢既喎,鐘意既就收入自己房,唔要既就拎到回收,覺得唔夠就買左又係收埋,到著果時冇理由佢會知邊D係姑9既,邊D唔係卦?
老人家多野講,係咁既啦.放鬆心情同BB傾下計仲好啦,唔洗理佢.

大宅

如果你本身無做嘢.......
你99的情況就好易理解!

母乳餵哺
健康成功第一步

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

唔好喊,
唔好唔開心,
BB feel 到架,
唔靚女架!

99 o既說話,
唔o岩聽o既,
左耳入,右耳出就算,
唔好上心。

BB 大得好快,
衫仔真係唔需要太多;
不過,做新爸爸新媽媽,
都想買件新衫仔畀BB當係禮物。

你可以量力而為,
買幾件,
tum 下BB,tum下自己!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔明點解你地咁聽99話

禁止訪問

回覆:都唔明點解99講得出...我要呻喇

大宅

baby7 發表於 12-1-20 16:20
其實都係好小事o既, 你99見姑9係甘拎衫黎, 感覺好似好多衫, 所以認度呢度已經好夠, 冇諗過bb出世個陣好凍d ...

其實我知自己去買都可以..但係我知道之後會更煩..所以冇買..不過出街衫就諗住等bb出世後先去買...而家有2-3件係到.頂住先...我諗住到時等佢都覺得唔夠先買!!

水晶宮

我覺得你可以自己去買d衫tim
你都覺得bb唔夠衫著
冇理由由得bb凍,
bb凍親緊要d, 定聽99話緊要d先?
我覺得有d野可以接受, 包容, 但係有d野係唔可以
屋企和諧 唔係單單你哄到99好開心
你自己既快樂都好重要

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

坦白講, 唔駛買咁多衫架!

1. bb 好快大
2. bb newborn 時, 跟本忙到無時間同 bb 扮靚靚, 每天著不同既衫, 每天 take care bb 食, 瞓, 痾, 已經忙到 c

不過, 好似樓上咁講, 若果妳想買衫仔比阿 b, 咪買囉! 唔好為咗咁小事唔開心!

超級特務  agree x2  發表於 12-5-8 11:53
Sumyeema1  agree  發表於 12-1-20 16:51

首頁

尾頁

跳至