婦女醫護

跳至

首頁
12345...78

尾頁

別墅

白蝕

我生完bb後, 身體非常唔好, 三年前條頸度有點白色野, 睇左個騙子皮膚專科. 近來睇醫院的專科醫生, 佢話呢d係白蝕, 係身體做黑色素出現在問題, 依家我中西合碧, 希望可以有進展啦~ :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 白蝕

我都係生完之後發現小腿同手臂有白色點點,但冇睇醫生,d老人家話係因為坐月時食左矮瓜,原來坐月唔食得矮瓜

別墅

angelanala 寫道:
我都係生完之後發現小腿同手臂有白色點點,但冇睇醫生,d老人家話係因為坐月時食左矮瓜,原來坐月唔食得矮瓜

angelanala ,
但我無食過矮瓜, 真係唔知點解 ?-(

大宅

stellalwy,
咁醫生有冇話係乜野成因?

男爵府

我媽咪又係咁, 睇好耐醫生都唔好,
中西醫都試過, 見佢越來越唔開心,
我又幫佢唔到.... :-(

別墅

angelanala,
醫生話係身體既免疫力唔好, 個黑色素出現在問題. 問我屋企人有無? 話會遺傳的, 但我屋企人個個都無喎! 係我咁唔好彩囉. :-(

qqwong,
你媽咪d白色係邊個地方? 有幾多年呢?
我現在係醫院睇緊皮膚科, 做緊照紫外燈, 效果ok.

男爵府

媽咪最初係頸上面出現一小塊, 跟著又到眉毛上面,
之後又到頸背, 維持有若干年了!....媽咪試過西醫照燈及中醫食中藥及搽藥都無效, 或者佢年紀大緣故, 復原時間要久一點!聽聞有得醫, 亦聽聞話無得醫喎!總之, 媽咪為了這個病情, 多年失眠! :-( 擔心死我地! :-|

大宅

stellalwy,

照紫外燈, 有效嗎? 醫生曾說要做好耐先有效果, 你做左幾多次同每次做幾耐? 你睇邊間醫院?

我現keep住要搽"類固醇", 效果唔太理想 :-(

別墅

yip_ip 寫道:
stellalwy,

照紫外燈, 有效嗎? 醫生曾說要做好耐先有效果, 你做左幾多次同每次做幾耐? 你睇邊間醫院?

我現keep住要搽"類固醇", 效果唔太理想 :-(

yip_ip,
我頸上共有三個地方有, 其中兩個地方係半年前有, 我做左7次紫外燈, 都有反應, 有番d點點色出現.我係浸會醫院睇皮膚科. 個醫生好細心.

曾經我比個無良醫生厄過錢, 所以拖左咁耐先再敢去睇嫁!

:-( :-(

別墅

qqwong 寫道:
媽咪最初係頸上面出現一小塊, 跟著又到眉毛上面,
之後又到頸背, 維持有若干年了!....媽咪試過西醫照燈及中醫食中藥及搽藥都無效, 或者佢年紀大緣故, 復原時間要久一點!聽聞有得醫, 亦聽聞話無得醫喎!總之, 媽咪為了這個病情, 多年失眠! :-( 擔心死我地! :-|

qqwong,
我都係頸上有先.
記住要搽防晒呀. 你媽咪係邊度睇過西醫照燈呢? 多點安慰你媽媽, 呢個病真係好難醫到, 叫佢唔好咁唔開心, 我地好過好多人, 起碼我地行得走得,只係外貌上多了些白色, 搽d粉遮左佢囉. 開心又咁過, 唔開心又咁過, 為何終日唔開心呢! 係咪.

男爵府

我媽咪都係去睇皮膚專科, 如你地所說她的頸部有番D顏色,
佢而家每次出街會搽防曬膏或用雨傘...
始終媽咪以前係靚女一名,
而家變成咁樣, 當然會有點不開心及不習慣!
所以得閒會帶個孫女陪下佢, 讓佢開心D囉!

大宅

可能我d 白蝕係手度, 所以脫色多過出色, 已經睇左專科多年, 都係冇起色.

浸會皮膚科要點先可以去睇, 要唔要睇門診先可以去睇?
照燈每次要多少$$$ ?

別墅

yip_ip 寫道:
可能我d 白蝕係手度, 所以脫色多過出色, 已經睇左專科多年, 都係冇起色.

浸會皮膚科要點先可以去睇, 要唔要睇門診先可以去睇?
照燈每次要多少$$$ ?

yip_ip ,
我已將資料pm給你, 請check.
你可以打電話去問問你的情況能否做照燈, 因醫生講過如手腳有可能唔會做照燈的.

大宅

stellalwy

thanks for your pm

別墅

yip_ip ,

唔洗客氣, 希望幫到你啦.

洋房

我表妹都有白蝕ga!佢而家睇緊中醫, 睇左2次度就開始有進展啦, 真係好掂law, 不過就貴d, 睇一次都要$1300度, 不過真係好左好多, 有興趣就俾個email我啦

別墅

各位媽咪:
我個女幾個月前也開始有白蝕, 經這裏一位媽咪介紹看葉醫生三次, 每次$480-3星期的藥, 現在差不多好返, 不用再覆診, 真是很開心 !

不過, 葉醫生話我女算快醫得好, 他其他病人好多都要
成年先醫得好, 所以你們都要有恆心地去吃藥和查藥膏 !

有興趣PM我 !

candyboy711  想要醫生資料,謝謝  發表於 13-11-26 17:02

別墅

SKW 寫道:
各位媽咪:
我個女幾個月前也開始有白蝕, 經這裏一位媽咪介紹看葉醫生三次, 每次$480-3星期的藥, 現在差不多好返, 不用再覆診, 真是很開心 !

不過, 葉醫生話我女算快醫得好, 他其他病人好多都要
成年先醫得好, 所以你們都要有恆心地去吃藥和查藥膏 !

有興趣PM我 !

SKW,
請問你說的葉醫生是那一位呢? 是不是在旺角中心的呢?

別墅

no, 荃灣

洋房

是不是葉祺焜醫生(皮膚聖手),他在荃灣..很有名的....
SKW 寫道:
no, 荃灣

首頁
12345...78

尾頁

跳至