婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

白蝕

我生完bb後, 身體非常唔好, 三年前條頸度有點白色野, 睇左個騙子皮膚專科. 近來睇醫院的專科醫生, 佢話呢d係白蝕, 係身體做黑色素出現在問題, 依家我中西合碧, 希望可以有進展啦~ :-( :-( :-( :-(

別墅

Re: 白蝕

angelanala 寫道:
我都係生完之後發現小腿同手臂有白色點點,但冇睇醫生,d老人家話係因為坐月時食左矮瓜,原來坐月唔食得矮瓜

angelanala ,
但我無食過矮瓜, 真係唔知點解 ?-(

別墅

angelanala,
醫生話係身體既免疫力唔好, 個黑色素出現在問題. 問我屋企人有無? 話會遺傳的, 但我屋企人個個都無喎! 係我咁唔好彩囉. :-(

qqwong,
你媽咪d白色係邊個地方? 有幾多年呢?
我現在係醫院睇緊皮膚科, 做緊照紫外燈, 效果ok.

別墅

yip_ip 寫道:
stellalwy,

照紫外燈, 有效嗎? 醫生曾說要做好耐先有效果, 你做左幾多次同每次做幾耐? 你睇邊間醫院?

我現keep住要搽"類固醇", 效果唔太理想 :-(

yip_ip,
我頸上共有三個地方有, 其中兩個地方係半年前有, 我做左7次紫外燈, 都有反應, 有番d點點色出現.我係浸會醫院睇皮膚科. 個醫生好細心.

曾經我比個無良醫生厄過錢, 所以拖左咁耐先再敢去睇嫁!

:-( :-(

別墅

qqwong 寫道:
媽咪最初係頸上面出現一小塊, 跟著又到眉毛上面,
之後又到頸背, 維持有若干年了!....媽咪試過西醫照燈及中醫食中藥及搽藥都無效, 或者佢年紀大緣故, 復原時間要久一點!聽聞有得醫, 亦聽聞話無得醫喎!總之, 媽咪為了這個病情, 多年失眠! :-( 擔心死我地! :-|

qqwong,
我都係頸上有先.
記住要搽防晒呀. 你媽咪係邊度睇過西醫照燈呢? 多點安慰你媽媽, 呢個病真係好難醫到, 叫佢唔好咁唔開心, 我地好過好多人, 起碼我地行得走得,只係外貌上多了些白色, 搽d粉遮左佢囉. 開心又咁過, 唔開心又咁過, 為何終日唔開心呢! 係咪.

別墅

yip_ip 寫道:
可能我d 白蝕係手度, 所以脫色多過出色, 已經睇左專科多年, 都係冇起色.

浸會皮膚科要點先可以去睇, 要唔要睇門診先可以去睇?
照燈每次要多少$$$ ?

yip_ip ,
我已將資料pm給你, 請check.
你可以打電話去問問你的情況能否做照燈, 因醫生講過如手腳有可能唔會做照燈的.

別墅

yip_ip ,

唔洗客氣, 希望幫到你啦.

別墅

SKW 寫道:
各位媽咪:
我個女幾個月前也開始有白蝕, 經這裏一位媽咪介紹看葉醫生三次, 每次$480-3星期的藥, 現在差不多好返, 不用再覆診, 真是很開心 !

不過, 葉醫生話我女算快醫得好, 他其他病人好多都要
成年先醫得好, 所以你們都要有恆心地去吃藥和查藥膏 !

有興趣PM我 !

SKW,
請問你說的葉醫生是那一位呢? 是不是在旺角中心的呢?

別墅

SKW,
聽你咁講,又好想去睇下, 但要食藥, 就有d怕怕.
我曾經睇過一個係旺角中心的皮膚專科醫生, 佢好無醫得嫁, 又收得貴喎. 有一次比左d藥我食2個星期, 返去覆診佢要我驗血, 我問點解要驗, 佢先話我知, 原來隻藥會對個肝唔好, 有無搞錯, 比藥我時佢應該要同我交待清楚, 我有權唔食呢隻藥架麻, 食完之後重多左2笪添呀. 重成日叫我抽d組織去驗係咪白蝕喎, 真係一個騙子!!!

別墅

SKW 寫道:
你個醫生幾搵笨呵! 我女D藥每日食一粒, 是甜的, 可以咬的 !

SKW ,
係啊, 我無再睇佢喇, 好無醫得!!!

別墅

很久沒有來了, 近日我朋友介紹我塗一種中藥來治白蝕, 只是外塗, 大家不妨也試試.

補骨脂 5兩打粉 約hkd22元 (我在位元堂買)
75%酒精1000ml

先用酒精浸補骨脂一星期, 先塗手腕看看有沒有敏感才塗在患處. 早晚各塗一次, 如有痕的話 , 塗些毛比膏止痕. 有痕才是有效.

聲明: 不是每個人也有效的, 請不要抱過高期望啊, 我也只是在試驗中咋. 希望幫到你地啦.

另外, 我現在看的中醫說, 食洋蔥煮牛肉, 食就要連續食一個星期, 停幾日又再食咁樣. 由於我不能吃牛肉, 所以正在想破不破介.

別墅

各位,

我近來用了補骨脂 + 70%火酒 1000ml (先要浸一個星期才能用), 我用了2-3個月, 也有作用, 我不是對秤兩邊都有的那種, 亦相信是因人而異的! 我是生完bb後身體差引發的!!!

我也識過照燈, 都有效, 但很貴, 而且就像晒傷一樣, 輕輕碰到也會非常痛. :-(

:-( :-(

別墅

Luffy,

謝謝你的意見啊. 我也想過去容鳳書照燈, 但是沒信心, 所以才去了私家醫院照, 我照到去 4度已經唔得, 起水泡, 又痛, 洗澡時更痛到苦不堪言....... 所以我現在無再照燈了.

現在用中藥, 效果慢一點, 但總叫有反應麻. 所以我會keep 住用.希望可以有好轉.

別墅

原文章由 EvaLam^^ 於 07-7-10 00:11 發表

我係睇依家有線做緊既"風生水起精讀班",早幾集佢話佢當年有個客有白蝕,佢就叫佢睇下個祖墳,個客後來講番佢聽,祖墳真係比白蟻註,而佢d白蝕仲慢慢冇晒添

EvaLam,
咦, 咁啱既, 呢個topic係我開架, 睇見你呢段野, 我都未返過鄉下, 真係唔知係邊度黎, 點算.

別墅

ucc118,

唔打粉都得架. 唔一定要打粉. 因為它會慢慢溶在酒精度.

原文章由 ucc118 於 07-10-23 16:25 發表
請問哪裡可以買到補骨脂打粉?我去過位元堂及一些藥材舖都不能將補骨脂打粉呀 :-(

首頁

尾頁

跳至