婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

嘩, 我一上去姑娘就話星期五有位香港李小姐來睇艾醫師, 又追問我在甚麼網站認識"白白友", 又問可唔可以登廣告, 煩死我, 之後入診症室就見到艾醫師又不停游說一位小姐打針及照燈, 該小姐不肯, 艾醫師便很兇地表示只吃藥及搽藥效果一定慢, 跟住又係送一次免費照燈, 其實我仔仔拍照存檔時, 已看見兩人在照燈, 先要受紙遮住好的皮膚才照, 每個位置照5分鐘, 上次我仔仔照完都即紅, 但最終我都係無買, 跟住多口問下艾醫師點解無開白癲風丸, 同埋問下需唔需要轉下藥, 佢話每個人的病情不一樣, 故所開的藥同份量都不一樣(所以我都覺得食藥前一定要問醫生), 其實之前都加多左一支藥水要我仔仔搽, 即合共搽3支, 希望你也能藥到病除.

原帖由 PamelaLi0399 於 10-5-23 17:46 發表
驅白巴布期片1日食3次每次4粒, 另外個隻食2次每
次1粒, 藥水每日搽幾次都得總之要keep住白蝕地方
係紅色, 藥膏搽最少3次, 你每日搽一次咪好羅,
我一日搽幾次, 搽係手就最煩...搽完咩都唔做得

你仔仔就話 ...

別墅

mariaforyou,

盐酸异丙嗪注射液係孫醫師配俾我, 我都唔清楚外面有無得買. 至於搽藥, 我會先搽盐酸氮芥酊(因無色), 再搽复方卡力孜然酊, 最後加黑寶肤美媛释霜, ok無試過敏感, 反而艾醫師話要捽到白蝕地方發紅, 我仔仔話好難見紅, 因為复方卡力孜然酊搽完皮膚會變啡色(因复方卡力孜然酊基本係啡色), 而仔仔一直有好轉, 所以唯有keep住搽囉!

原帖由 marieforyou 於 10-5-25 11:58 發表
盐酸异丙嗪注射液可以係邊度買度呀?即係你同一位置一日搽晒幾隻藥,我係紅晒,又癢又甩皮,好誇張

別墅

PamelaLi,

我18/7帶仔仔到深圳覆診, 姑娘話你終於買了部機, 效果如何? 我仍然堅持唔買, 但就加左由山東大學白癜風研究所的促黑液洗劑, 係一大包中藥用沙鍋煲好後每日浸手掌及腳掌一次, 可翻煲用一個月, 效果未知, 希望有用.

原帖由 PamelaLi0399 於 10-5-23 17:46 發表
驅白巴布期片1日食3次每次4粒, 另外個隻食2次每
次1粒, 藥水每日搽幾次都得總之要keep住白蝕地方
係紅色, 藥膏搽最少3次, 你每日搽一次咪好羅,
我一日搽幾次, 搽係手就最煩...搽完咩都唔做得

你仔仔就話 ...

別墅

因為我全部白蝕的地方都有搽藥, 所以唔知有無自己好番的, 但手腕位置的白蝕係明顯縮少而無長梅花點的, 部份手指的白蝕亦是不知不覺好番(即沒有出梅花點, 但長會正常顏色)

原帖由 PamelaLi0399 於 10-7-30 17:25 發表
係買咗部機, 我都唔想買...但進展得...唉!
照咗2次(每星期照一次), 現在無咩效果. 之前
搽复方卡力孜然酊2個月, 手指只出咗2點梅花
點, 但身上白蝕有少少好咗, 手背有2小點無搽
任何野自己好番. 今次艾醫生轉咗隻盐 ...

首頁

尾頁

跳至