婦女醫護

跳至

首頁
12345...78

尾頁

別墅

Re: 白蝕

Yes

別墅

SKW,
聽你咁講,又好想去睇下, 但要食藥, 就有d怕怕.
我曾經睇過一個係旺角中心的皮膚專科醫生, 佢好無醫得嫁, 又收得貴喎. 有一次比左d藥我食2個星期, 返去覆診佢要我驗血, 我問點解要驗, 佢先話我知, 原來隻藥會對個肝唔好, 有無搞錯, 比藥我時佢應該要同我交待清楚, 我有權唔食呢隻藥架麻, 食完之後重多左2笪添呀. 重成日叫我抽d組織去驗係咪白蝕喎, 真係一個騙子!!!

別墅

你個醫生幾搵笨呵! 我女D藥每日食一粒, 是甜的, 可以咬的 !

大宅

SKW : PLS PM ME, THANKS!

http://tickers.baby-gaga.com/t/squsqucvi20051206_8_My+child+is+Man+Hei.png

子爵府

SKW,

pls check pm.

別墅

SKW 寫道:
你個醫生幾搵笨呵! 我女D藥每日食一粒, 是甜的, 可以咬的 !

SKW ,
係啊, 我無再睇佢喇, 好無醫得!!!

子爵府

SKW,

TKS !!!

民房

我有白蝕已超過十年多, 於舊年生完個女之後身體多處地方特然多了很多, 很坦心會否擴散, 現時搽藥膏沒有大的進展
有沒有好的醫生介紹??? 而這種病會否遺傳給我的女兒???

大宅

好媽媽勳章

SKW,

我都想要,請pm資料給我

thank you!!

民房

SKW,

我都想要詳細資料, 請盡快PM給我.

Thanks so much!!

別墅

各位 :

由於很多人我問, 但我最近很忙好久無上BK
你們試下睇葉祺焜醫生
Tel: 2417 3883 (要預早一兩天約)
荃灣 - 最近搬了, 你打去問新地址 !

SKW

民房

SKW,
多謝你的資料, 但我已於上星期預約了今天看他, 我覺得他比較細心及專業, 不過我問他會否好番? 他說:要看我搽完藥膏的情況才知
:cry:
但我想問你的女兒是幾大才有白蝕??她搽藥膏搽了多久才完全好番?你有沒有白蝕呀?

別墅

我無白蝕, 我女7歲 !

別墅

很久沒有來了, 近日我朋友介紹我塗一種中藥來治白蝕, 只是外塗, 大家不妨也試試.

補骨脂 5兩打粉 約hkd22元 (我在位元堂買)
75%酒精1000ml

先用酒精浸補骨脂一星期, 先塗手腕看看有沒有敏感才塗在患處. 早晚各塗一次, 如有痕的話 , 塗些毛比膏止痕. 有痕才是有效.

聲明: 不是每個人也有效的, 請不要抱過高期望啊, 我也只是在試驗中咋. 希望幫到你地啦.

另外, 我現在看的中醫說, 食洋蔥煮牛肉, 食就要連續食一個星期, 停幾日又再食咁樣. 由於我不能吃牛肉, 所以正在想破不破介.

別墅

各位媽咪:

我仔仔(7歲)在去年中開始有白蝕, 起初由面部眼邊經兩旁, 後延至手腳也有, 經一位朋友介紹看了一位很出名的皮膚科醫生(忽然一週專欄個位), 搽了一隻非類固醇的濕疹藥膏, 面部白蝕全好了, 但手腳位置則無效, 後再改搽類固醇的藥膏, 效用亦不大, 最後決定照燈, $500一次, 每星期兩次, 足足照了兩個多月, 今天再覆診, 醫生建議我們放棄, 因效果亦不明顯. 而面部的白蝕會翻發, 但每次搽藥膏均會痊癒, 醫生話面部對藥有反應已算萬幸, 因他有很多病人均不能康復, 他更表示因無藥食, 所以很難斷尾. 我慶幸仔仔面部已看不到白蝕, 因之前很嚴重, 時常有人笑他及問他點解會白色一撻撻, 所以在入學時亦對學校事先交代.

我亦有帶仔仔看葉醫生, 但他表示我仔仔手腳白蝕的範圍已很大, 故相信很難康復, 因此也沒有再覆診.

洋房

我十幾歲開始有白蝕, 最初是在面上近眼位置有, 近十幾年來不停地轉了很多個不同的醫生, 當中醫好過三次, 不過之后都再翻發。 這個病在醫學上暫時是冇得醫既, 因為嚴格黎講白蝕唔係皮膚病, 成因可能係個腦有問題, 所以導至皮膚D鈿胞自己打自己而形成白蝕。
我近這兩年睇緊個女醫生都幾好, 起馬佢幫我醫好了面上的白蝕, 都係唔使搽類固醇或照燈既, 佢話過白蝕生在頸以上(面部)的話, 好番既機會會好大, 相返離開頸越遠的地方就越難醫好。
如果你地有人想要這醫生的contact, 可以PM我, 如果唔介意, 也可留個電話比我, 大家分享下因這個病睇醫生既(心得 )

別墅

我都有白蝕
但呢半年急速多左好多
去政府睇都係查類固醇
但我無乜點查
話無益
但醫生無叫我照燈喎
不招人妒是庸才

大宅

This is really a headache, would you please pm the doctor's detail?

Thanks a lot.

民房

Grace 你好!
你看位醫生?有沒有問為何有這種病? 現在有沒有再看醫生?/
你的仔仔手腳的範圍有多大呀???

別墅

我仔仔看的醫生位於中環的陳衍里(Dr. Henry Chan), 如vw所言這個病在醫學上暫時是冇得醫, 亦沒有內服藥物, 嚴格黎講係免疫系統出現問題, 所以導至皮膚D細胞攻打自己的黑色素而形成白蝕。
我仔仔的手指甲邊, 手腕, 膝蓋, 腳掌面也有, 特別是腳掌非常嚴重, 其實照燈係有些少幫助, 但醫生表示根據成本效益, 照了兩個多月的成效都不太顯著, 建議停照, 現在只搽藥膏, 6個星期覆診一次. 醫生說如有惡化(即範圍增大), 可考慮再照.
我看見有很多白蝕病人照燈, 有些會變紅, 有些人會起水泡, 所以要很小心處理.

首頁
12345...78

尾頁

跳至