婦女醫護

跳至

首頁
23456...78

尾頁

民房

Re: 白蝕

cls 寫道:
cls,

我情況好嚴重,成個人都好白,白到連黑的都沒有了,成塊面都白晒,無一撻撻白,(仲可扼下人,等人以為我係北方人).以前細個讀緊書,見次次睇醫生都好貴,而且亳無進展,所以唔醫了,
後來間中睇醫生,其他中醫,我都有順便問佢地意見,佢地見我成個人都白晒,,都覺得無謂花時間同金錢去醫,我都覺得算了..如果是某些部位還可以針對性去搽藥,但成個人都係就好難了,對住o廿多年,其實都無辦法,我亦坦然面對,不過都係好懶,經常唔記得搽防曬,但一定有帶umbrella!!

白蝕其中一種病例是遺傳,亦有可能是本身身體機能有問題,例如甲狀腺,紅班狼瘡,所以很難說是不是遺傳,或者會不會遺傳給下一代...我全家人也一樣沒有這個問題的,即使你有患上白蝕,未必代表一定會傳給女兒,就算女兒有遺傳,亦未必會發病(這是另一位西醫告訴我的)..你是本身已有白蝕而生bb的嗎?還是生左bb後才發病??會唔會係你生完bb,身體差左才引發白蝕 ? 我的情況和你有點不同,因為我現在已經好嚴重,所以我不打算要bb!!

最近看一位中醫(不是因為白蝕),亦有提我要小心可能引起的紅班狼瘡...我本身頸部位置亦較腫,但由於沒有覺得什麼特別不妥,亦沒有刻意去檢查甲狀腺..我想唔需要太擔心的..

不過,在我自己而言,由小至大身體都好差經常病,所以我一直覺得本身身體唔好是與此有關的..

Hi Luffy,

為何醫生要你不要醫呀?是否已經沒有任何藥物可醫,
這樣是不太好.有沒有再看其他醫生???醫生說是遺傳是真的嗎? 我父母是沒有為何我有呢??真的是很不公平.
至於我是有白蝕的時間和你差不多但最近我生完個女之後就擴散不過已經再看一個專科有少少好轉. 但我最怕是遺傳給我的女, 但醫生說可能會或可能不會, 我真的很擔心. :cry:

民房

我又無o廿敏感呀,4/5點去游水都ok呀,
係試過有一年學校sports day,諗住有瓦"姐"頭,在看台上坐,結果成塊面又紅又痕又痛,o個時先知原來陽光折射o廿緊要..

[quote]
yip_ip 寫道:
:-( , 有白蝕千萬唔好曬太陽, 我試過係

別墅

各位,

我近來用了補骨脂 + 70%火酒 1000ml (先要浸一個星期才能用), 我用了2-3個月, 也有作用, 我不是對秤兩邊都有的那種, 亦相信是因人而異的! 我是生完bb後身體差引發的!!!

我也識過照燈, 都有效, 但很貴, 而且就像晒傷一樣, 輕輕碰到也會非常痛. :-(

:-( :-(

民房

stellalwy,

你是在私家醫生照燈嗎?我以前是睇街証寫紙比我去容鳳書照燈的,印象中好平!如果你覺得有效,不如去睇政府吧!

我對照燈反應太敏感,像是嚴重曬傷,起了很多大水泡,又痕又痛,每晚都睡不到覺,由於反應太強,醫生唔準我再照!!

別墅

Luffy,

謝謝你的意見啊. 我也想過去容鳳書照燈, 但是沒信心, 所以才去了私家醫院照, 我照到去 4度已經唔得, 起水泡, 又痛, 洗澡時更痛到苦不堪言....... 所以我現在無再照燈了.

現在用中藥, 效果慢一點, 但總叫有反應麻. 所以我會keep 住用.希望可以有好轉.

別墅

自從仔仔沒有照燈後, 腳掌明顯全隻變白, 身上亦有一細細點的白點, 日日搽類固醇藥膏都無用, 又無藥食, 唔知點算好 :-( :-( :-(

民房

請問各位有沒有看過葉鵬舉醫生,他醫白蝕好不好呢?謝謝

別墅

hi vw

please check pm.

民房

我想問下大家...
我有白蝕3年啦,
近半年發現左係甲狀腺有事,
我想問下關唔關事??
係咪甲狀腺好番就會冇事?
我已經睇過好多醫生,
都冇乜效.
我成塊面已經差唔多白哂,
但都有D黑,1達達,
我都苦腦左好耐...
連D眉毛都白哂啦.
近排醫生建議我照燈,
但我要返學,
其實我驚會哂時間同冇效...
我又驚1間哂黑左仲明顯.
大家覺得有冇效,
好唔好試?

大宅

我最近面上突然有"達"白色, 近頸位, 好擔心, 唔知係咪白蝕, 点算 :-(
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

民房

甘你快去睇醫生喇~病向淺中醫~

我上年開始有的白斑,但無理,後來擴散左才睇醫生,才知道係白蝕 我係香港睇過西醫,比左的藥我查,但無反應,後黎返內地睇中醫,睇左三個月都無效,其後又轉左另外一個中醫一直睇到而家,雖然好左90%了,但好後悔當初點解唔早的睇醫生,等到擴散左才去醫~~~雖然好左90%了,但我而家仲好擔心,因為係內地醫生比我食.同查既藥都無註冊的,唔知安唔安全,而家有的細小的的白點幾個月前已經100%好返了,但最近又出返黎,而家考慮緊轉唔轉醫生,想返黎香港醫~請問以上面提到有白蝕而看過的某的醫生是有效的媽咪,可否給我呢的醫生既資料,先謝了~~
p.s我唔係呢到媽咪,我係一個男仔來的,希望你地唔介意我係到發言,因為發覺全香港只有呢到有人討論呢個病 :cry:

男爵府

rx78rx,

唔會介意你係到發言, 因為這個病真是好難醫.

可否pm告知內地中醫的地址及聯絡電話, 我個仔仔兩歲半, 額頭有達白蝕, 急需求醫. 內地中醫開給你的藥是內服或外查的 ? 你醫了幾耐見到成績呀 ? 及診金多少 ? 需要幾耐覆診一次 ? 你說最近白蝕番發, 是否停了用藥就出返黎 ? 唔好意思, 提出這麼多問題. 請覆. 謝謝 !!

複式洋房

請問你囡囡幾大?? 小孩也會有此病?? 我bb兩個月大,大腿上也有白蝕(醫生說)但我不太相信 .....
好唔開心....

大宅

我本身有白蝕!上左廣州醫!係食一粒粒中藥嫁!
依家每個月我都上去睇! 情況比一年前好左好多!
我個鼻同隻腳都有! 不過腳好轉既情況快d!個鼻亦無以前咁明顯!
醫生話呢個病無咁快會好! 最快1年!
本來相生bb , 不過醫生話如果生情況一定會惡化!
佢叫我等多一年, 食多一年藥睇下情況!
佢o個到係專醫白蝕! 每次去都有好多同 case 既人!
如果你好想要多d 資料我可以比你地
個醫生曾經比香港大公報訪問過嫁!

別墅

catmaymak,

看見你的留言, 真的很開心, 因為你說:情況比一年前好左好多, 實在是我對仔仔的心願, 我仔仔額頭的白蝕愈來愈大, 很心痛, 好想佢可以好翻, 請pm有關資料予我, many many thanks!!

rx78rx,

可否也pm你看過的內地中醫資料予我, 我仔仔在香港醫了很多個名醫, 面上的白蝕搽藥膏可以好, 但手腳則愈來愈差, 而面上的白蝕好了隔一段日子又會再出現, 不斷搽藥膏, 令我好擔心, 因始終無法斷尾, 故請多多指教及分享, 望大家一同努力.

如不懂pm, 請e-mail:[email protected], 謝謝 !!

男爵府

catmaymak,

好想要關於廣州醫生的資料, 可以pm比我
或 e-mail address : [email protected]
Thanks a lot.

民房

catmaymak ,
你好,我睇開既醫生應該係同你一樣~
請問你係男仔還是女仔,大人還是小朋友,醫左幾耐,你有冇返發?

ikwok,gracecharm
你們好,我唔見左個醫生張卡片,唔記得佢既電話,地址,我下次返去拎藥時再問佢拎張,到時再比佢既資料你地.
或者你地可以叫catmaymak比你地,佢睇既醫生應該同我一樣係同一間.
祝所有受白蝕困擾既朋友早日康復~

男爵府

各位,

請問有無聽聞"激光"醫白蝕 ? 因有人話養和醫院有部激光機專醫白蝕. 成效如何 ? 請報料.

大宅

rx78xr,

你好!你係唔係睇"孫醫生" ???
我食左藥 1 年幾! 不過成日唔記得食!返工一定記得! 不過一放假就....無左件事 ...
我係女仔!通常星期六去拎藥 ...
你又睇左幾耐 ar ? 我無返發..因為我係慢慢好嫁 ...
不過初初食藥頭幾個月特別明顯!醫生話呢d係好事 ..
之後繼續食...食到依家! 我個鼻.....哈哈! 依家無咁明顯唔搽野都唔覺 (不過唔好成日讚個鼻..因為我怕佢小氣又會再白返)

民房

catmaymak,
我地果然係睇緊同一個醫生^^
我同你一樣睇左1年幾,同你一樣,我都係慢慢好,同你一樣都係初食藥頭幾個月特別明顯,的邊特別清楚既係咪~
我既白斑唔多,唔講人知,人地都未必睇得出嗰種,我有的好細少既白斑因為比較早好返,所以停止查藥,但過左一段時間就出返左黎>.<你有冇試過停止查藥?
你一日食幾多瓶?有冇用藥水,咩色架?藥高你一日查幾多次?我仲有好多野想問,好多關於呢個病既事想交流下的,but我好少上黎呢到,你有冇玩msn,如有,你介唔介於pm你個msn Messenger比我,我地可以係msn傾

首頁
23456...78

尾頁

跳至