婦女醫護

跳至

首頁
45678...78

尾頁

複式洋房

我已經有呢個病10年, 而家主要係雙手手背, 腳背, 腰等地方出現, 面部未有明顯症狀.
曾經在 ebay 買下三隻外用藥, 但成效不大. 又係睇過唔少醫生都話無得醫.
又唔想嘜都唔做, 而家衹係食緊由華x買o既白殿風丸. 同埋已經禁食凍野, 刺激性食物.
之前擴散得最快就係我o向洗衣舖工作時候, 可能當時接觸得多d 柔順劑, 幾個月擴散多左一倍面積.
而家面部有d 跡像有 (之前未有) 嘴角及眼角開始有暗白, 1cm x 1cm.

> catmaymak

可否給我關於你在廣州醫治白蝕的醫生資料. 診金貴嗎? 平均一個月開支需要多少?

p.s. 我係一個男仔, 希望你地唔介意. 香港好難搵到多人一齊討論呢個病o既地方.

民房

原文章由 vw 於 06-7-18 20:51 發表
我十幾歲開始有白蝕, 最初是在面上近眼位置有, 近十幾年來不停地轉了很多個不同的醫生, 當中醫好過三次, 不過之后都再翻發。 這個病在醫學上暫時是冇得醫既, 因為嚴格黎講白蝕唔係皮膚病, 成因可能係個腦有問題, 所 ...

My husband also have the same problem, he is very upset, can you send me the doctor information. Thanks.

民房

請問哪裡可以買到補骨脂打粉?我去過位元堂及一些藥材舖都不能將補骨脂打粉呀 :-(

民房

Hi Hi..大家好..
好難得有地方見到大家講起呢個問題,雖然我唔係一個成功可以好返既例子,但係都有小小野想同大家分享,講下我既經驗,希望各位或者身邊有呢個問題既朋友,都可以有機會好返。
其實我有「白蝕」都10幾20年啦,到依家全身周圍都有d,話多唔多,話小唔小囉,都有擴散,但係醫生話算慢喎。
咁多年經其他人介紹,自己同屋企人周圍去搵去試,曾經睇過好多好多唔同既醫生,照燈、食藥、搽藥膏等等,好多方法都試過,講真對我就真係無咩用,依家都差唔多已經放棄啦。
不過你地之前有提過筌灣既葉醫生,我就keep住睇左無10年都有8年,佢都係比類固醇我搽,但係就叫我容易比人見到既位先搽,其他地方就盡量小啦,因為搽得太多都唔係咁好,我覺得佢唔太貴,又唔會明知唔得都成日叫我去睇,算係好老實,有時小小位係去睇時用紫外光燈照見到開始有小小,點知下次再去就無左,而且我都唔係擴散得快,唔知係我個人問題定同佢d藥膏有關,咁我依家1年左右去覆診1次囉。
但係我都有左咁耐,所以先會咁,岩岩有時都有努力試過好多,所以如果有呢個問題既朋友唔好灰心啦,或者會有機會咖,我都支持你地去搵去試。
最重要既係切記唔可以曝曬,我以前聽過一個醫生講,話曬多d好,點曬都唔驚,結果手上白蝕既位,全部曬傷,就好似燙傷一樣,起哂水泡同好痛。出街一定要記住帶遮同搽防曬呀。
唔好意思呀,講左好多野,下次傾過。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

請問未出現白點前的白蝕位置會否痕癢?

民房

Re : 白蝕

可否給我你看醫生的資科, 謝謝.

e-mail : [email protected]

原文章由 vw 於 06-7-18 20:51 發表
我十幾歲開始有白蝕, 最初是在面上近眼位置有, 近十幾年來不停地轉了很多個不同的醫生, 當中醫好過三次, 不過之后都再翻發。 這個病在醫學上暫時是冇得醫既, 因為嚴格黎講白蝕唔係皮膚病, 成因可能係個腦有問題, 所 ...

民房

回覆 #71 vw 的文章

wv,

請給我你看的女醫生資料, 謝謝.

民房

回覆 #72 vw 的文章

Re : 白蝕

請給我你看的醫生資料,謝謝.

別墅

ucc118,

唔打粉都得架. 唔一定要打粉. 因為它會慢慢溶在酒精度.

原文章由 ucc118 於 07-10-23 16:25 發表
請問哪裡可以買到補骨脂打粉?我去過位元堂及一些藥材舖都不能將補骨脂打粉呀 :-(

大宅

你哋講嘅我都試過,不過已經好番,我有搽藥膏喎!係d大陸藥膏,仲有貨喺度因為有一日突然間無晒.....但係我唔知係唔係個個都啱,有興趣pm我!
我係驅魔人媽媽

男爵府

請問有無人去左廣州搵孫醫生醫好白蝕ga?
我睇左依個TOPIC想下星期去啊!

男爵府

請問有無人去左廣州搵孫醫生醫好白蝕啊?
我睇完依個topic想去啊!有無人比意見我

別墅

hello~
各位~我男友都有架~
我上網搵有關資料時~識左個康復者~
問佢去邊度睇好的,佢就叫我們去荃灣仁濟中醫部睇,
男友都睇左好耐啦,佢本身下"爬"位置好大好明顯,宜家好好多了,唔明顯了。中醫一定要每日早晚都要飲藥,要支持飲唔好放棄同埋早晚搽藥水,因為lee個病要長期醫治架~
男友手腳都可以講白曬架啦,你唔好俾佢放棄lor,
唔會擴散可以控制到已經好好啦!控制到再慢慢康復減少lor!
因為有lee個病d人會好自卑好介意自己架一提起佢會好唔開心,所以要多開解佢支持佢!

洋房

原文章由 JulieMay 於 08-6-20 15:24 發表
請問有無人去左廣州搵孫醫生醫好白蝕ga?
我睇左依個TOPIC想下星期去啊!

我都係睇到呢到, 好想快D去...
唔知重有冇人去過睇?

洋房

我有左都成7-8年了, 唔知點解呢年多左好多, 上網搵到個內地網有好多資料(想要既可以pm我), 但係D藥得內地先有, 有D又好難買...
HK好少人講呢個病, 見到呢度有人講真係好開心, 唔介意既有呢個病既可唔可以PM我msn大家一齊交流下?
我搽過類固醇, 但係冇用.. 亦都搽過其他藥水, 點知仲衰... 希望可以有多D人講下邊度醫好, thx

複式洋房

原文章由 YEEE 於 08-7-11 12:59 發表
我有左都成7-8年了, 唔知點解呢年多左好多, 上網搵到個內地網有好多資料(想要既可以pm我), 但係D藥得內地先有, 有D又好難買...
HK好少人講呢個病, 見到呢度有人講真係好開心, 唔介意既有呢個病既可唔可以PM我msn大 ...

我都係啱啱揾到呢度, 有左2-3年, 唔算好嚴重... 睇過旺角葉醫生同2個中醫都好似冇乜用... 希望多D人可以一齊討論下同分享資料

大宅

Hi 姬絲桃,

我都有這個病3年多, 睇咗好多醫生都唔好. 有時會有D地方多咗
有D又自己好番. 你男友是否去仁濟醫院睇? 睇咗幾耐先開始好.
嗰中醫有無話点解會有這個病.
我現在決定要生BB (我本來3年前想生). 所以好好好煩呀!

原文章由 姬絲桃 於 08-7-3 13:34 發表
hello~
各位~我男友都有架~
我上網搵有關資料時~識左個康復者~
問佢去邊度睇好的,佢就叫我們去荃灣仁濟中醫部睇,
男友都睇左好耐啦,佢本身下"爬"位置好大好明顯,宜家好好多了,唔明顯了。中醫一定要每日早晚都要飲藥,要支持飲 ...

男爵府

我去左廣州睇孫醫生la!買左1個月藥($1000)佢話好容易醫wor
我後黎先知佢中藥含有動物成份 我食齋ga!
我依家一箱藥放左係到唔知食唔食好啊

大宅

Hi JulieMay,

你可唔可以俾廣州孫醫生的地址我, 我唔敢亂食藥.
唔該幫忙!

原文章由 JulieMay 於 08-7-17 12:53 發表
我去左廣州睇孫醫生la!買左1個月藥($1000)佢話好容易醫wor
我後黎先知佢中藥含有動物成份 我食齋ga!
我依家一箱藥放左係到唔知食唔食好啊 ...

男爵府

广州市麓景西路广州市红十字会2楼
孫心郁 星期六早上開診

原文章由 PamelaLi0399 於 08-7-17 16:04 發表
Hi JulieMay,

你可唔可以俾廣州孫醫生的地址我, 我唔敢亂食藥.
唔該幫忙!

首頁
45678...78

尾頁

跳至