懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係陪月姨姨嘅最後一日,佢一走,全家鬆咗一口氣!
第三胎嘅我見上兩胎冇好好休息,所以今次對自己好啲,打算請陪月煮嘢俾自己食,又請定賓賓姐姐幫手家務,又有奶奶及媽咪有需要時睇兩個細路,本來一切叫做prefect plan,點知!
陪月係朋友個陪月介紹,預產期一月,我十月至搵,朋友用過嘅陪月冇期,介紹咗呢個陪月俾我!
十一月中佢call我俾個list我買嘢及問我打算餵乜奶粉。我打算全人奶,佢下我!打算說服我奶粉嘅好處;我捥拒了。
十二月頭再call我,睇我有冇唔舒服同生得未,我心有啲唔鐘意,預產期一月中嘅我,十二月生咪即早產?心想,唔好掛!
我話佢知一切安好,如入院會再聯絡。
佢再提餵奶嘅問題,提議下午時間不如等佢餵奶粉或泵奶,我解釋我係一個全職媽,如有時間泵不如埋身餵,而且唔想花時間多洗一個泵。
十二月三十一日,阿仔出世喇。
出院果日,姨姨正式返工!
(待繼)

大宅

期待你嘅故仔, 因為我同你情況一模一樣!

大宅

回覆:再見喇!陪月姨姨(有啲長)

入院其間我托奶奶買姨姨個list啲嘢,奶奶買完嚇倒死死下仲即刻打俾我媽咪,嚇親兩老真唔好意思!
話說奶奶帶個list去買嘢,藥材舖叔叔一睇,問奶奶是否幫人買坐月用?阿叔下曬話好有問題,單是"田七"經已好危險,而且有啲坐月食根本唔啱用!
後來用陪月傾,因我有食物敏感,有啲中藥我根本唔食得,例如當歸;佢堅持,生完個人唔同咗,之前唔食得唔代表一世唔得,要試,但我堅持部份藥材我唔食,如田七。其實全單藥材奶奶買齊,我堅持用唔著嘅我唔介意姨姨帶走,佢話做陪月咁耐人人都咁食,得我一個怕!
第一天,上午還可以,lunch時我放bb係房瞓,佢要求我先食飯,佢抱bb,我解釋冇喊唔好抱,天呀,我要照顧三個細路,細嘅要抱,我死梗。

大宅

故事一日一新鮮,我要慢慢update,待續!

大宅

回覆 happy_cow 的帖子

佢有咩資格帶走你用唔晒嘅藥材?

真係好笑喎!

期待你余下的故仔.

我個陪月又係叫我買埋D野, 我地睇倒眼都突~
佢又話BB佢會成日抱, 一喊就會抱~

不過我好過你, 因為佢仲未黎返工!
但我打算有咩唔妥,
即刻叫佢走!!!!

我同你情況一樣,
都係2邊父母可以照顧,
有工人,
不過我係頭一胎.

男爵府

回覆:Sinner 的帖子

大宅

waiting

公爵府

畀面勳章

引用:入院其間我托奶奶買姨姨個list啲嘢,奶奶買

原帖由 happy_cow 於 12-02-02 發表
入院其間我托奶奶買姨姨個list啲嘢,奶奶買完嚇倒死死下仲即刻打俾我媽咪,嚇親兩老真唔好意思!
話說奶奶 ...
其實我想講田七同當歸係好常用響坐月/補身,田七係補血、活血化瘀,幫你清惡露;當歸都係補血,但會興奮子宮,所以要惡露清曬先好飲,亦如果有子宮肌瘤唔好飲!當然,如果你餵人奶,我覺得就未必岩,怕bb唔受得,始終田七味苦、而當歸味道亦都較濃,而且兩隻都係頗滋補!有冇稔過陪月冇母乳智識不足,所以照同你補?

angelic  同感, 如果餵人奶, 媽媽食嘅野比懷孕時要更加小心  發表於 12-2-3 18:44
各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

子爵府

畀面勳章

等待你的故事

侯爵府

醒目開學勳章

追~~

男爵府

好想知

大宅

Waiting

大宅

回覆:happy_cow 的帖子

追緊

大宅

回覆:happy_cow 的帖子

追緊

大宅

Waiting for the rest of your story!!!

大宅

話雖我第三胎, 但因為之前唔聽家長話, 真係冇坐過月, 生二仔之後我成日頭痛肚痛腰痛, 今次至決定要乖乖地坐月.
而且奶奶同阿媽大為緊張, 因為手術後我麻醉藥有副作用, 心跳一度曾經跳至150幾, 嚇到大家死死下. 兩老深信我因為第三胎身體差到不得了所至, 於是提議頭兩個月由食物開始, 坐月後再黎個大補, 最後決定每餐要有菜有肉, 最好有湯, 煮嘅重任就落係姨姨身上.

第一日, 姨姨帶咗魚上黎煮湯; 阿媽同奶奶都問可唔可以過十二朝至飲, 奶奶理由係自己曾經因為手術後飲魚湯而生肉牙, 阿媽就話阿太時代經已叫手術後唔好即刻飲魚湯!
我唯有待奶奶阿媽同陪月走咗後, 叫老公自己KO咗啲湯!

第二日, 姨姨帶咗通草上黎, 啱啱我有護士朋友探我, 個朋友叫我唔好飲住, 因為我仲未開始谷奶, 叫我先埋身俾BB食先, 餵通咗再考慮增奶, 否則只會苦了自己(因未通就谷奶)

第三日, 姨姨自己搵到我啲花膠, 我瞓醒時見佢經已BOIL梗, 阿媽上到黎, 就話我知餵人奶唔食花膠, 姨姨堅持阿媽理論係錯, 不過當日我上黎BK睇番, 真係好似有媽媽提過係唔食花膠.
我唯有又待阿媽同陪月走咗後, 叫老公自己KO咗啲湯!

打後果個星期某日開始, 我發現屋企個賓賓絕食, 姐姐只係每日向我媽媽申請要一袋面包, 初時我都不為意, 可能一袋唔夠, 姐姐決定自費落街買都唔食飯; 上星期我同媽媽覺得怪怪地追問姐姐, 佢話姨姨煮飯後唔用洗潔精, 每次只用水, 而且試味仲用手指試完再試, 總之唔想講太多, 好horrible.唉, 死未, 原來我食咗咁多唔知咩落肚, 唔怪之得呢兩星期我經常呵

又有一日我以為廁所冇人, 姨姨又冇LOCK門, 我竟然發現佢係BB啲衫仔上面洗面洗身! MY GOD! 我提佢咁似乎唔係好衛生, 佢話佢會再洗, 問題係我經已用機先洗一次, 再叫姐姐過水! 姐姐洗完未處理完佢就加料啦!

手術頭十日我傷口痛到不得了, 一天, 打算抹身時發覺啲薑水係啡色嘅, 姨姨後來認一直薑水同薑皮佢都冇洗, 因為洗咗冇效, MY GOD! 超DIRTY!

講住咁多先, 夜啲再講姨姨嘅穀趣事同我唔炒佢嘅理由(待續)

大宅

畀面勳章

追看~^^

大宅

珍珠宮

畀面勳章

飲食方面各有說法,但衛生方面好得人驚。

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

追追追

首頁

尾頁

跳至