嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我bb有尿道倒流,政府醫院做哂3項檢查,一邊3級,另一邊3-4級。最高5級。

方案一:打針
- 最多可以打三輪,每一輪大概打2-3支針(每支$5-6,000,政府唔包),只有7-8成康復。
- 响陰道用內窺鏡打針,大約30分鐘做完。多數可以即日出院。
- 如第一輪打針後,隔三個月做檢查。看看康復程度。
- 如果有進展,但未完全康復,可視乎情況再打第二輪針葯。康復成數會相對提高。最多只可打三輪。

方案二:做微創手術
- 要做4小時,大約9成康復。
- 住院一天後可以院。

以上兩個方案,每次都要先打全身麻醉,之後再做3項檢查,先可確診是否完全康復。

三項檢查包括:
1) 超聲波
2) 做影檢查 - 插尿喉,打顯影劑入膀胱(上次不停喊咗一粒鐘)
3) 核子素描 - 打放射性葯,至少10小時不可進食或睡覺

大宅

彭彭BB
你有冇諗過問多個醫生意見, 始終佢地專業D

男爵府

BK Milk勳章

honghong 發表於 12-2-9 16:06
彭彭BB
你有冇諗過問多個醫生意見, 始終佢地專業D

約咗下星期一聽多一個醫生的意見。

禁止訪問

別墅

你好呀
我BB係2個月時發現有尿倒流2邊都LV4...但當時無醫生肯做手術....直至佢1YR..有班見習爭住同我仔開刀...佢話政府無微創....
請問彭彭BB你係邊間政府醫院有呀????
我想聽下你的經驗呀...我FACEBOOK [email protected]

男爵府

BK Milk勳章

manpolover : 我bb响屯門醫院。你bb而家點呀?多大呀?

當時日間醫生覆診時同我講,等埋齊哂報告會有小兒專科醫生約我地傾點樣幫小朋友。當時佢同我講話可以做微創﹐但係只可以响威院或堵瑪嘉烈先會提供這類手術。

之後見咗小兒專科醫生,佢話我bb級數唔駛做手術住,可試咗打針葯先。

你bb响邊度覆診,係咪要天天食抗生素呀?

男爵府

BK Milk勳章

sumaggie101 發表於 12-2-9 18:11
無走雞, 一定搵楊重光教授

不過你已經好好彩,你bb幾大? 當日我bb 3個幾月政府醫院話佢太細,唔敢同佢做 ...

請問你係咪揾咗楊教授做手術呀?响邊度做呀?大約咩收費呀?

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

mgtchristy : 我阿囡都係插尿喉,打顯影劑入膀胱時。條喉都係插唔好,要重新再插過,仲話係我地大人抱bb姿勢唔正確,整到條喉甩咗。

吓你個囡種頭都要5次,聽到都想暈

大宅

好媽媽勳章

回覆:你地點揀呢?(尿道炎)

我朋友個女從2個月開始食抗生素,要食到4歲。

GOD BLESS YOU^ !^ AMY

男爵府

BK Milk勳章

引用:我朋友個女從2個月開始食抗生素,要食到4歲

原帖由 yumei120 於 12-02-10 發表
我朋友個女從2個月開始食抗生素,要食到4歲。
我個女而家都每天食抗生素,但係佢級數高,單靠食抗生素好難會自己好番。

別墅

你地點揀呢?(尿道炎)

我阿仔上個月尾打左第—次針藥啦,—共兩枝,喺聯合做,D醫生都話手術吾會做微創,因為切囗好細,同埋吾會掂倒內臟,我地諗住試左打藥先,阿仔打完即日就出院,有乜吾舒服,醫生話如果降倒grade,會再打。

男爵府

BK Milk勳章

引用:我阿仔上個月尾打左第—次針藥啦,—共兩枝,

原帖由 wanlorraine 於 12-02-10 發表
我阿仔上個月尾打左第—次針藥啦,—共兩枝,喺聯合做,D醫生都話手術吾會做微創,因為切囗好細,同埋吾會掂倒內 ...
你仔仔幾多級呀?針藥方面係咪自費?大概要隔幾耐再檢查是否降級呀?全身麻醉方面情況Okay 嗎?會唔會好擔心呀?政府方面有無offer 比你做手術呀?sorry 好多問題添

大宅

我個仔而家10個月, 佢8個幾月時試過一次尿道炎(因為我見到佢條片片係粉紅色), 但佢唔係高燒喎, 只係少少燒, 都係37點幾, 38咁上下, 都係打抗生素就出院, 比左個期我照超聲波同覆診, 事隔唔夠一個月, 又係見片片有粉紅色, 又入過醫院, 今次醫生話見唔到尿尿有白血球, 但有血尿, 覺得唔係尿道炎, 又係打抗生素, 過2日就出院, 都係比左個覆診日期我, 只係叫我做超聲波(個期係6月), 無講要做你地講另外個d test wor, 係米要照左超聲波先決定駛唔駛架?睇你地d post 講到好恐怖, 而家好驚呀!各位可唔可以比d意見我, 謝謝!!

別墅

回覆 回覆:彭彭BB的帖子

阿仔一邊倒流grade4-5,D藥自費,兩枝買左差不多$12000,4月尾做顯影睇下有冇降grade,醫生話吾會一次攪掂,效果好就再打,醫院有offer俾我地做手術,但始終手術要耐復原,打藥冇傷口,即日出院,出院後touchwood冇特別反應,全身麻醉係有擔心,但係見阿仔醒返之後淨係肚餓喊,冇嘔,覺得都ok.

別墅

回覆 回覆:zovin的帖子

醫生係一次過book三個檢查,吾係逐次叫我地做,可能你baby吾洗做其他呢!

大宅

回覆:你地點揀呢?(尿道炎)

對不起,為何會有這種病?

別墅

你地點揀呢?(尿道炎)

係天生結構缺陷,所以冇得claim保險,平時冇特別吾妥,一樣係活潑精靈同埋…曳

大宅

回覆:wanlorraine 的帖子

咁係咪從小便有血發現?

男爵府

BK Milk勳章

引用:醫生係一次過book三個檢查,吾係逐次叫我地

原帖由 wanlorraine 於 12-02-11 發表
醫生係一次過book三個檢查,吾係逐次叫我地做,可能你baby吾洗做其他呢!
多謝你的分享!三個檢查係咪即係同一日做哂,唔駛分三日做呀?之前都係要分三日做。

首頁
12345...9

尾頁

跳至