嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下BB最早幾時戎奶? 我阿B依家一歲, 佢由3個月大開始已經厭奶, 一次食一安, 要瞓住先食3-4安, 依家一歲仲係唔鍾意食奶, 一次食3-5安(5安都係好閒時), 其實佢係咪可以唔飲奶架呢? 不過, 唔飲人奶係咪飲牛奶OR豆漿? 唔飲奶夠唔夠營養? 有無媽媽有類似經驗????
ching yee

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

回覆 tamchingyee 的帖子

咁佢食固體情況如何?我個囡13個月1星期,因為便秘2日唔肯飲奶(人奶),嗰時只戒淨早餐,比佢食飽佢又好開心食晒,加上99嗰邊係咁叫我唔好餵人奶,於是順便戒咗佢囉。
戒咗之後,早餐食飽或燕麥,加杯豆漿/牛奶/好立克;午餐同晚餐都係食半碗大人飯加餸(一定有肉及菜,另有魚,菇,豆腐,蕃茄等等,正常食物都會比),有時加多杯YOGURT或碗湯比佢;下午茶就食一粒芝士OR餅仔OR生果;總之一星期嘅餸菜盡量均衡。 4個月之後仲重得好咗,所以唔洗擔心冇奶食會唔夠營養。

大宅

joyceksk 發表於 12-2-12 11:34

咁佢食固體情況如何?我個囡13個月1星期,因為便秘2日唔肯飲奶(人奶),嗰時只戒 ...

你囡囡好叻喎, 食得都幾多, 我個仔唔鍾意食野, 粥仔只食幾匙就唔肯食, 奶又唔多飲, 只鍾意玩, 有個兒科醫生教我餓佢, 已經餓左佢成十幾日, 瘦晒~~~~好擔心, 已經係細碼B嚟架啦~
ching yee

大宅

引用:回覆+tamchingyee+的帖子 咁佢食固體情況

原帖由 joyceksk 於 12-02-12 發表

咁佢食固體情況如何?我個囡13個月1星期,因為便秘2日唔肯飲奶(人奶),嗰時只戒 ...
我想問下,你bb有幾多隻牙?我阿女1歲得5隻牙,仲係食梗杰粥,魚同肉都仲要整到好碎,我都想佢可以快d食飯,因佢都開始厭奶

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

有冇試過唔好稀杰嘅粥?我個囡淨係鍾意食杰粥,嗰時仲要豬肉煲粥,煲好D粥先切碎啲肉,跟住另烚菜同其他餸,熟咗再倒D粥落去一齊煲多陣,直至開始收水(咁我自己都覺得好好味~ )。後來轉食飯之後,我個囡如佢食得好的話,餸同飯嘅比例最好係3:2。

佢食嘢坐得定唔定?

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

回覆 annafifi 的帖子

嗰時佢都係得6隻牙,其實佢哋只要肯咬,大牙位置啲牙肉都夠用。加上D餸切碎咗又煲淋咗就唔洗驚冇牙,飯你可以落多D水煲淋D;同埋可以响你哋食飯時,比一少啖飯佢叫佢咬,等佢習慣吓。想像吓,大人食飯都唔會粒粒咬就吞,足一歲嘅消化力都唔會太差喇。只要你見到佢便便唔會突然硬好多就OK。

大宅

我阿B生緊門牙, 有4隻牙, 佢咬野大力架, 我不同杰度既粥都試過, 佢食杰粥(爛飯仔)係最好, 坐係HIGHCHAIR度食, 不過佢一見我攞飯衣抱佢去HIGHCHAIR已經CRY晒架啦~~
ching yee

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

咁你囝囝食嘢時間表係點?你話佢餓咗十幾日期間又係點架?
係呢,咁佢鍾唔鍾意食飽飽嗰D?

大宅

BB防敏心得分享勳章

如果固體食得好,奶粉食少D都唔怕嘅~

大宅

BB防敏心得分享勳章

臨訓之前飲三四安都夠喇,唔洗擔心唔夠營養嘅~

大宅

joyceksk 發表於 12-2-12 22:14

咁你囝囝食嘢時間表係點?你話佢餓咗十幾日期間又係點架?

之前個醫生教, 總之定左個時間就餵, 佢唔食喊晒就唔餵, 直至下一餐指定時間先可以再餵, 中間唔俾任何野食

阿B食野時間表:
7:30AM ~~ 4安人奶
12:00NN ~~ 飯仔
5:00PM~~ 飯仔/ 乳酪+生果 /白飯+炒蛋+菜
9:00PM~~飯仔
1:00AM~~瞓住食3-4安人奶

阿B唔食包包, 唔食麵, 唔食蛋糕, 不過今日有朋友請佢食左粒雞蛋仔, 佢OK, 我明天試整PANCAKE佢食, 因為TEXTURE差不多
ching yee

別墅

BB防敏心得分享勳章

比個仔仔食固體嘅食物,佢鍾意食就嘅話少食奶都冇事架

大宅

我囡囡八個月嘅時就冇點飲奶,都系食粥仔多D。

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

嘩,阿B都好夜瞓喎~
如果你想佢食午飯同晚飯好D,5:00嘅TEA就唔好比飯佢食喇,如果唔係晚飯食唔得多架喇。
星星粉嗰D又食唔食呢?我會煲完雜菜湯然後煮D粉,就連我自己唔好粉類食物都覺得好好食~

別墅

你BB食嘢jie時間會晤會密左D,我BB食嘢食間;
8:00食一餐奶《埋身喂》
11;30食爛飯仔
3:00食水果或零食
7:00爛飯或面,糊仔
10:00食奶訓覺
我BB9個月,23磅,

大宅

joyceksk 發表於 12-2-13 15:15

嘩,阿B都好夜瞓喎~

試過不同既粉麵(星星、通粉、ABC、兒童麵、米線、烏冬), 佢都唔食............中間TEA果餐, 如果之前一餐食得少(例如只食3/4啖), 就會俾返飯仔, 如果食得好少少, 就俾佢食生果+乳酪當一餐, 時間方面都盡量隔4-5小時才食架喇, 真係心力交瘁!!!

阿B依家1YR, 得19.5磅, 細碼B, 腳又偏短
ching yee

大宅

joyceksk 發表於 12-2-13 15:15

嘩,阿B都好夜瞓喎~

佢10:00左右瞓, 因為要睇佢食成點.......餐餐時間又要盡隔耐D, 我又要泵奶, 真係忙死人

好彩, 佢瞓覺都算乖, 俾佢隻公仔陪佢就自己瞓十二個鍾有多, 中間佢其實可以唔食夜奶, 係我自己俾佢瞓住食架咋, 有時見佢一日食既野仲少過其他BB既一餐, 真係有D擔心
ching yee

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

返咗健康院未呀?可以問吓姑娘。不過你阿B係咪因為掛住玩而唔食?如果係的話,我諗你要幫佢改咗呢個壞習慣。我自己會要求個囡食晒我比佢嘅食物(以我個囡1歲嗰時,午餐食到1/6MUG米煲嘅粥加一舊肉&幾條菜;早上時間表跟你個囝差唔多)先可以離開highchair玩,或者食我哋嘅飯餸。 因為好多時求其有D嘢落肚佢已經唔覺得餓,但其實未飽,即係仲食得落,但只係冇心機冇耐性食。講真,除非個B真係好鍾意食嘢,如果唔係,正餐時間真係好悶,但呢D係人嘅基本需求,所以一定要幫佢養好個習慣呀。
加油~~!

大宅

joyceksk 發表於 12-2-13 17:05

返咗健康院未呀?可以問吓姑娘。不過你阿B係咪因為掛住玩而唔食?如果係的話,我 ...

星期四返健康院, 希望佢地可以幫下我啦, 不過之前都打過去問, 佢有姑娘回答左我, 叫我要有耐性俾佢試。阿B食野一定要係HIGHCHAIR架, 食完先可以落地, 不過佢有時一見到張椅, 已經喊, 如果佢食食下喊得太厲害, 我都會停, 因此有時佢一餐只食5啖飯仔架咋。

前日試左PANCAKE, 佢食左兩個5蚊咁大把, 好過無, 依家隔日整一次, 等佢習慣下, 都叫會放入口, 已經好好了~~~~

你有無俾佢飲牛奶?
ching yee

大宅

貢獻勳章 環保接龍勳章

呀B又會咁抗佢食嘢嘅? 不過慢慢嚟喇,試吓一放佢响HIGHCHAIR就同佢笑,讚吓佢,可能佢會鍾意D。
我個囡好間唔中會飲牛奶,其實牛奶對佢嚟講只係一種飲品,通常早餐食個飽+一杯飲品,佢就好開心架喇~

首頁

尾頁

跳至