家庭理財

跳至

首頁
23456...30

尾頁

大宅

回覆 大力大力 的帖子

死啦 ,我持有果份保單要供到受保人55歲先可以拎返100零萬 , 我供左12年了,每個月供1500.上個星期打電話去問如果cut左巨先可以拎返3萬零蚊 , , 請問大大力 , 有無計仔拎返足d己供架錢錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

慒餅餅 發表於 12-3-28 14:50
回覆 大力大力 的帖子

死啦 ,我持有果份保單要供到受保人55歲先可以拎返100零萬 , 我供左12年了,每 ...

唉 ! 供左12年, 55歲先可以拎, 上左賊船, 出左公海, 典跳船 ~~

.

慒餅餅    發表於 12-4-2 14:56
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆 大力大力 的帖子

我要返屋企睇下個report先,因為係半年繳,四月又夠期要供,到時再問下大力你的意見,謝謝!
I 大蚊豬   

大宅

多謝分享

男爵府

回覆:大力大力 的帖子

大力兄,照你說,都可以幫小朋友買份有期純人壽單?

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

回覆:大力大力 的帖子

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

別墅

其實好多精算師唔會俾自己既專業所累死,因為好多產品都係佢地計出來既,佢地會揀最理想既情況(如五十後先買),甚至唔買,自己投資,相信自己既眼光,可以自己建立一個醫療儲備。但佢地點都算唔到自己幾時有事lor。個情況就好似魚仔咁,每日醫好多人,到自己有事時,能醫不能自醫

你可以好自律地儲錢?
你可以有好獨到既投資眼光幫自己資產增值?
你可以五十時先病嗎??

其實保險並唔係唯一既出路,當你真係有事時,你要想清楚有咩資源可以俾你用,例如問家人,親戚朋友,問銀行都可以。

最後只係想大家都明白大家自己所受既風險。因為每個人都需要為自己所揀既人生負責任。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妤妤 發表於 12-3-29 23:37

如果相信賭可嬴庄就去買 !!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 moonjelly92300 的帖子

即使有好好的儲錢習慣, 即使投資眼光獨到, 到有事要拎一大舊錢出尼時是從自己銀包積蓄, 賣樓, 家人借, 還是保險公司比而已, 這都可以是自己選擇

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝大力咁多資料, 無私的爆料.

我有一保險經紀朋友識咗30年, 全家幫佢買保險, 我仲未覺得佢呃緊我地, 或者可能我地蠢.

前年2公婆分別失業了1年及8個月, 樓又未供完, 全靠每年供$5100, 供咗24年的終生人壽保險幫咗一把, 係冇取消單的情況下取了12萬幾, 只係蝕咗通賬, 而家份單仲供緊, 但會考慮減一半, 因小朋友已投身社會, 樓已供完, 終生人壽的作用, 已經唔需要咁多.

醫療及意外我地全家都有買, 意料之外冇人知, 冇意外就係蝕, 有意外就係賺.

另有投資保險(冇年期限制, 前置式收佣)買咗10年, 頭5年真係蝕錢, 上星期結算, 賺咗接近30%.

上星期同保險朋友見過面, 佢都有介紹有15年及20年的基金, 當時問咗佢好多問題, 有少少保留, 因為有年期限制.

買唔買保險, 買邊類保險, 真係好睇自己需要.

moonjelly92300  GOOD  發表於 12-4-5 10:54

琥珀宮

引用:Quote:妤妤+發表於+12-3-29+23:37+大力兄,

原帖由 大力大力 於 12-04-04 發表
連純人壽單你都同賭博掛鈎,反映你對保險有偏見及唔了解!

用戶要求終止服務

太多文字看到只想知如果我買的是供20年期, 保障至100歲呢類人壽儲蓄係咪無咁搵笨

大宅

醒目開學勳章

引用:Quote:妤妤+發表於+12-3-29+23:37+大力兄,

原帖由 大力大力 於 12-04-04 發表
你竟然將保險比喻係賭博…逢賭必輸

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sai_sai 發表於 12-4-5 23:27
你竟然將保險比喻係賭博…逢賭必輸

人壽儲蓄 90% 以上庄家嬴!
醫療打和 50% ,庄家嬴面最低!

所以 Agent 成日比個保險公司 醫療報表客睇,話蝕幾多,但事實上係人壽/醫療衹佔保險公司一兩成營業額,最賺錢係呃人的月供儲蓄保/基金!

買基金真係好傷

大宅

醒目開學勳章

大力大力 發表於 12-4-5 23:38
咁你係咪100%肯定...問你買唔買人壽果個人就係輸果90%裡面?

幫人唔係單單o係自己立場去俾意見人,希望你識得0係對方o既實際環境上俾專業意見。

真係得罪講句....你唔好知/識少少就扮代表

大宅

大力大力 發表於 12-4-5 23:38

同意!
保險只是一個遊戲,直情就係賭博!
六合彩咁難中,都有人中頭獎
唔代表參與既人必中頭獎
好多人都可能會想博一舖
但同保險一樣,到頭來,只係得到一疊疊信紙!
銀子不見了就是事實,
什麼沒拿保金是福,多半是保險公司那方說的便說了算數!

人壽保,我覺得係開玩笑的東西
自己在生又用唔到,而筆保金其實係可以親手畀屋企人,感情都好些
到死後,大安主義以為廣告電視上,保險公司會履行保單
但無論保險公司陪唔賠,投保人完全沒感覺

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sai_sai 發表於 12-4-5 23:47
咁你係咪100%肯定...問你買唔買人壽果個人就係輸果90%裡面?

幫人唔係單單o係自己立場去俾意見人,希望你 ...

希望你識得0係對方o既實際環境上俾專業意見 <----- 都係那一句,有錢又唔影響生活,每個月比幾百話買個安心,無可厚非,但到時有幫到幾多,私家醫院一定好過公立??

甘多年在不同討論區上,同 上千 Agent 爭論, 對保險/基金行業的黑暗了解,簡直可以寫論文!

買基金真係好傷

複式洋房

分享下自己買保險的原因: 是對是錯, 因人而異, 不喜勿插.

因為大仔出世後3個月發現有個血瘤, 需要做手術, 幸好當時排到快隊在公立E院做, 否則去C+手術費一定負擔唔到, 因為此事, 我地開始去計劃買保險, 買什麼保險, 要買幾多? 我地買保險目的是給家人的保障, 不是去賺錢.

人壽保是老公給老婆仔女的保障, 當時仔細老婆嫩, 萬一他死後, 我要獨力養大個仔會較辛苦, 因為我賺錢能力低.
到今日呢份保險作用已經完成一半任務(況且我地已經攞咗10幾萬救急), 因為仔女長大後不應是要靠這份保險而生活, 係要靠佢地自己, 所以決定cut半.

當時我冇買人壽保, 因為假設我死咗, 老公有賺錢能力, 可以養大個仔.

醫療保及意外醫療就全家都有買, 係最平個款, 4人買咗, 3人claim過, 全部都係小意外, 但3個都要縫針, 使費全部claim足.

我10年前開始買有投資成份的保險, 因為開始要為退休後計劃, 買之前好清楚有什麼收費, 清楚投資也不是短視的, 只是每年都好期待係正增長, 今日有30%增長都好開心. 假設10年前冇開始, 可能每月的幾百元已經成為我每月的消費品.

老公5年前同樣買咗有投資成份的保險, 今日佢已經打成平手, 仲有1%增長, 不過就輸咗俾通賬, 如果佢冇開始, 睇怕佢每月的玩具就成為屋企的障礙物.

之前提過朋友介紹有年期基金保險, 唔係因為收費問題, 係因為要供15及20年, 我兩老已經年過半百, 只是擔心冇能力堅守最後一刻, 因為冇工作就冇錢供, 短期斷工一定蝕, 所以唔啱我地. 反之, 會再睇清楚問清楚考慮清楚是否較適合2個仔供.

sai_sai  謝分享  發表於 12-4-6 21:33

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

高佬太太 發表於 12-4-6 11:07
分享下自己買保險的原因: 是對是錯, 因人而異, 不喜勿插.

因為大仔出世後3個月發現有個血瘤, 需要做手術, ...

我又好奇問一下你,你一家人十幾年供左幾多醫療保及意外醫療,投資成份的保險??

買基金真係好傷

複式洋房

醫療&意外, 我地只是用最低隻plan, 如果大家喜歡用賭博去計算/衡量.

可以咁講, 醫療&意外保險, 呢10幾年我地已經輸咗, 每月幾百仲輸得起, 暫時全家都好平安. 如果唔買, touchwood有意外, 我知我地更加輸唔起.

投資保險, 一個贏咗, 一個打和, 仲會繼續去賭博

(或者大家覺得我好蠢, 輸好贏好, 都是自己決定)

首頁
23456...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊