論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來以為請咗個好姐姐,點知... ...
(1)之前有時小朋友啲衫仔玩具,舊咗想掉,佢話俾佢,初時都ok!
依家開始發現,佢將較新嘅衫仔玩具收埋咗,到我或者阿仔醒起至親我地唔係屋企時搵返出黎。
(2)一袋三合一咖啡(大包)加糖一包,三日飲曬;另加一日一袋生命面包。但佢會真開聲講:"mom, I already finished the coffee and bread. Please buy some" 我解釋過咖啡我expect一日一包早餐用,20包for20日,佢解釋因為凍,頭疼要飲野。隔夜送唔食,等等
(3)姐姐連垃圾筒都番,包括我房及洗手間。因姐姐房有一格櫃我放自己嘅雜物,入職時已知會佢我間中會入房攞嘢。有日攞野好心幫佢整返個櫃,因佢果格卡住我開唔到,我竟然發現以下物品:廁紙四卷,一包我坐完月開咗冇用曬嘅幾片M巾(我記得我掉咗入廁所垃圾筒內),仲有啲佢話我地用曬嘅樽,如水樽,洗頭水樽,沐浴露樽等等,問題係全部都入過垃圾筒!
(4)放假出門前會先食飯,加上煮飯出街(但夠2-3人份量),夜晚返黎會再宵夜

333s  u hv right to say buy coffee yourself, unless u want to supply  發表於 12-2-18 12:39

大宅

回覆 happy_cow 的帖子

1. 如果涷, 可以飲熱水, 更何況meal doesn't include any drinks. 要提供3餐並不包括coffee or tea. 有係bonus, she needs to know that. 如果要, 請自費. About bread, I don't know how many slice she can eat each time, but tell her that it's for her breakfast / lunch only, no other use please.
2.. 的野用完, 你親自攞去第二層丟, 佢地係有儲野隱, 我姐姐like 膠代, 佢一放假我會丟左佢, 亦唔會同佢講..
3. 如果佢炸炸帝帝收埋你的old clothes or toys with new one,,, 所有old things 自己處理, 唔經佢手, 佢無理由"唔覺意"收埋的你重要既野囉..亦無機會唔覺意"下次搵出黎...

大宅

回覆:以下問題,點解決?

直接講出問題,話你唔鍾意,你個工人好大膽

333s  雇主細膽; 工人就會好大膽 - 自然現象!  發表於 12-2-19 09:04

大宅

回覆:happy_cow 的帖子

我都有差唔多嘅情況!我大仔啲衫、䄛越來越少,自己搵永遠搵唔到,要叫工人搵就搵到!放假永遠一袋二袋出去,返來只得番自己嘅手袋!自細仔出世後,清潔馬馬乎乎,細仔一喊手上做緊都唔做馬上抱佢!有時仲同我爭仔抱!

333s  放假永遠一袋二袋出去-> 把偷的東西寄回家鄉.  發表於 12-2-19 08:55

大宅

引用:我都有差唔多嘅情況!我大仔啲衫、䄛越來越

原帖由 catherine_yuk 於 12-02-18 發表
我都有差唔多嘅情況!我大仔啲衫、䄛越來越少,自己搵永遠搵唔到,要叫工人搵就搵到!放假永遠一袋二袋出去 ...
因為抱住BB可以大條道理唔駛做家務。我果件都係同我爭仔抱,唔俾佢抱就黑面。:;pppp:

333s  外傭喜看小孩原因, 不用做家務..被你看穿了. hehehe.  發表於 12-2-19 08:56

子爵府

以下問題,點解決?

收埋用過嘅m巾真係好恐怖點解佢仲會響你屋企?

大宅

唉,就係一開始我表明唔好同我爭仔湊,依家三個細路嘅事我一手包辦(其中一個初生); 佢真係乜都唔理架。之前坐月通常嫲嫲婆婆是旦一個黎幫手,依家佢地黎疏啲,冇人果日佢都唔會主動理下架。
佢有食lunch and dinner架,不過面包當snack食,我又試過一夜之間唔見咗成個生菜加半樽茄汁,佢話菲律賓食法,半夜肚餓所以食菜喎!
今日姐姐話花生醬食曬,又叫我買,我決定以後出糧出多少少錢叫佢自己負責所有零食及早餐,包括奶茶咖啡;佢話ok! 希望可以解決倒早餐問題

333s  可有思考過? 雇主給了錢, 外傭照樣用你的!  發表於 12-2-19 09:03

大宅

回覆:^GGmami^ 的帖子

我估佢打算攞黎用

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

happy_cow 發表於 12-2-18 23:44
唉,就係一開始我表明唔好同我爭仔湊,依家三個細路嘅事我一手包辦(其中一個初生); 佢真係乜都唔理架。 ...
你咁樣佢好快就會再同你講都係唔夠飽,唔夠,我係人板,合約只需包佢3餐,唔駛包零食架,要食咪出糧自己買囉.
僱主只需要包佢正常人溫飽,佢有特異功能唔該自己攪掂,你額外比錢佢,到第時如果炒佢可能要計多埋比佢架,唔好亂咁額外比佢地呀.

Ericmo  agree! 真係唔駛額外比錢佢買零食喎, 佢咁食法, 要比幾多錢至夠???  發表於 12-2-19 16:44
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

係呀,咖啡零食唔包,我—路都唔提供零食,但我知佢地自己有買。

子爵府

我有提供咖啡,零食就冇買畀佢. 畀佢係人情唔畀佢係道理.

子爵府

陪月勳章

我唔會俾三合一coffee費事佢帶出去派街坊or sell to other, 我會俾用粉開而且會計算佢飲幾耐,唔合理會出聲。而你屋企d樽咪偷油,偷洗頭水,洗潔晶返屋企or sell to friends whose employers dont supply with soap n shampoo

333s  將雇主的一切, 當人情/冇本的生意... 被你看穿.  hehehe.  發表於 12-2-19 09:00

男爵府

引用:本來以為請咗個好姐姐,點知...+... (1)

原帖由 happy_cow 於 12-02-18 發表
本來以為請咗個好姐姐,點知... ...
(1)之前有時小朋友啲衫仔玩具,舊咗想掉,佢話俾佢,初時都ok!
依家 ...
我家菲姐都有飲咖啡,初來唔敢買,之后自已買,佢仲問我飲唔飲,我話我從來唔飲也不會買。零食我有食時給她一份,但從來沒有特別為她準備。沒有必要。

公爵府

回覆:catherine_yuk 的帖子

偷小朋友衫,用品,要認真處理,我發現越來越大膽,Xmas前巳炒了賊賓!我只會每次比兩星期咖啡三合一,佢飲哂,自己買,唔食隔夜飯菜,我大住肚同埋我個仔都食喎,佢咩咁巴閉呀?我唔會忍!

翡翠宮

1)同佢講啲玩具唔可以收埋,要先問過你

翡翠宮

2)咖啡每日只提供一杯,要飲需自費!買餅代替包!

翡翠宮

2)
提醒她咖啡多渴冇益

3)不要在房內堆放雜物,因衞生問題!所有用類物品需放在一起,例:廁紙不要分開放!
4)放假可吃了才外出,但不能外帶!
P.s 你工人好貪心!

翡翠宮

4)如放假回家後會食宵夜,切勿開火,可午餐時留宵夜,或只吃亁糧

子爵府

陪月勳章

我個工人剛到時一日飲3-4水柸COFFEE, 一個月已經促晒一set200ml的COFFEE MATE AND COFFEE, 我見佢飲我忍不住問佢怕唔怕心臟病?

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

直接同佢講清楚你可以提供幾多野比佢;係你話事唔係佢話事,而且咖啡生命麵包唔係必需品!
其他不問自取,我唔會容許!

首頁

尾頁

跳至