懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

背景: 我有一個3個月大既囡囡,全職媽媽,冇請工人

事件: 今日搭地鐵返工,有幸响太子站有位坐,當然把握時間小休片刻。到咗九龍塘站,見到一個大約廿多歲大肚媽媽,我咪起身俾佢坐囉,自己都係過來人呀嘛! 但個媽媽好攪笑,咩到冇講,一下坐落黎就算,5該都冇聲 (如果5舒服,都可以笑一笑啫!)

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:愚妹妹的帖子

冇禮貌,有時讓坐比呢d 人坐真系想叫佢企返起身嫁

別墅

係有呢d咁既人架.. 算啦..

大宅

回覆:我同你都係媽媽黎啫

自己做咗好事,呢D人唔使理

子爵府

畀面勳章

我有次同c6返工都遇過類似情況...
有次我地坐到北角見到有個好似返中環工gei 3x歲gei大肚媽媽...
咁我c6就叫佢埋來讓佢坐啦...
點知佢好似老"奉"唔該都冇聲都不特止...仲坐低之後怒"bear"左我c6一眼...
搞到我c6好鬼嬲...係金鐘轉車之後不停咁話"呢d咁gei人..早知唔讓佢"
雖然我c6個樣唔靚仔...打扮又唔c文...但係佢都係好心讓個位比人地姐...都唔知點解會比人怒"bear"...

所以有時都唔怪得d人唔讓位比大肚媽媽...因為有時讓位比人..人地老"奉"咁..唔該都冇聲..真係幾灰..

男爵府

好明白果種感受啊!我第一次去照閃閃果時同老公睇完醫生返,上到火車得個位,我坐老公企啦,之後有個大肚婆企係我前面,雖然我果時個肚陰陰痛緊,但我都係比佢坐!點知佢面無表情坐低就算,真係笑下都無,唔好話講聲唔該嘞!果時真係覺得好唔抵!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

你有呢個心已經好好架喇,有D人覺得有人讓坐係老馮咁,唔駛為左呢D人唔開心

大宅

.....香港都有好多咁冇禮貌既人存在,唉
感冒頭暈暈,俾人捉左去都唔知啦

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 愚妹妹 的帖子

算啦..

做完好人, 自己會開心d

唔好比佢d "no response" 影響你...

複式洋房

所以喺我大肚時或而家抱住小朋友時,有好心人讓位俾我坐,我都會好好好多謝佢哋,希望好心人願意幫助其他有需要嘅人。
不過樓主都唔好激親自己啦,始終係幫咗人,自己開心!

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

就係因為有D咁O既人, 所以咪有D 人唔願意讓坐囉.
再加埋D B6 奇怪人, 更加之唔讓啦

禁止發言

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:其實.....人地知唔知你讓比佢.定以為你要落

原帖由 KAYIBABY1987 於 12-02-24 發表
其實.....人地知唔知你讓比佢.定以為你要落車......
讓位時我叫話你坐啦咁樣....多數都有回覆.........
但 ...
我諗佢應該知道,因為我企咗佢前面直至我落車(九龍塘去到觀塘都要十幾分鐘啦!)

公爵府

其實我冇5開心或者嬲,只不過一樣米養百樣人,咁我哋既下一代又會變成點呢?雖然阿女得3個月,但我已經教佢say thank you(雖然佢唔明),希望佢第日至少係一個有禮貌既人

禁止發言

首頁

尾頁

跳至