跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

呢個版,,,好冷清

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

MrsYAC 發表於 12-3-3 13:12
呢個版,,,好冷清
我想回答你㗎
但係我唔記得左幾耐ar
冇記錯應該係一年內

MrsYAC  都好,起碼有你答我  發表於 12-3-4 03:12

伯爵府

好媽媽勳章

即是
假設我2017年批去美國,但我丈夫不一起過去
過幾年
我自己用綠卡身份申請
一年就得?

都好快

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

olimo 發表於 12-5-10 01:12
即是
假設我2017年批去美國,但我丈夫不一起過去
過幾年
綠卡唔同,公民快好多,另外,香港出世同大陸出世又有分別,
我朋友返大陸娶老婆,搞咗兩三年至過到嚟,佢自己已經係公民身份,
綠卡要更耐。你個case,如果老公唔同一時間嚟,可以申請follow to join,
但詳情我唔係好清楚,因為我自己唔係配偶移民,去政府網站睇下會好D

Green card holders applying family members
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=75783e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=75783e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD

Citizens applying family members
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=1d383e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=1d383e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD

olimo  謝謝你  發表於 12-5-11 10:05
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 rose-mag 的帖子

My kids and I are US citizens, but my hubbie is not. How long would it take to arrange for him to come back to the U.S. with us? (he studied and worked in the U.S. before as well using student and H1 visa) . I just want to get an idea, as we are planning to come back when the kids go to middle/high school.

大宅

ivyscyip,

i remember u ....

anyway, to answer your question - i think it might take about 1/2 yr to 1 yr.

洋房

It took me 11 month because I cannot provide 1 important document

男爵府

淨係張綠咭都拖左我3﹣4年呀。
我老公係美國人, 我係香港人。

男爵府

回覆:可以統計一下大家搞配偶移民用左幾耐嗎?

想當年,我老公已經入了藉,我揸旅遊visa過來旅行,之後結婚,留美申請綠卡,前後九個月。

大宅

回覆 MrsYAC 的帖子

如果另一半係公民, 一般來講只要半年左右.因為唔使等配額,只係睇係邊個state.
如果另一半只係green card holder.要排期,現在大約要4年.不過有時會快D,有時會慢D,depend on the new 政策.

大宅

引用:淨係張綠咭都拖左我3﹣4年呀。我老公係美國

原帖由 muimui313 於 12-07-13 發表
淨係張綠咭都拖左我3﹣4年呀。
我老公係美國人, 我係香港人。
Why???

點解你甘耐嘅?

大宅

引用:想當年,我老公已經入了藉,我揸旅遊visa過

原帖由 靚靚熊太太 於 12-07-15 發表
想當年,我老公已經入了藉,我揸旅遊visa過來旅行,之後結婚,留美申請綠卡,前後九個月。

...
你就好啦!

大宅

引用:回覆+MrsYAC+的帖子 如果另一半係公民,+一

原帖由 jinnie_pun 於 12-07-16 發表

如果另一半係公民, 一般來講只要半年左右.因為唔使等配額,只係睇係邊個state.
甘邊個state 快d?

muimui313  我都想知呀。  發表於 12-7-16 06:43

男爵府

引用:Quote:原帖由+靚靚熊太太+於+12-07-15+發表

原帖由 MrsYAC 於 12-07-16 發表
你就好啦!
但我倆分隔兩地,六年異地戀呀!

男爵府

MrsYAC 發表於 12-7-16 03:55
Why???

點解你甘耐嘅?
我老公話我係恐怖份子喎(喺佢心目中)。
我學生身份過黎讀碩士, 喺大學做野時, 我喺查人地啲FBI 同 State既criminal history 架。我查過自己, 果時己經有問題。個理由喺not born in America. 即係亞媽係女人。咁我係international student, 緊係唔係美國出世啦, 但又唔明佢當初又批我過黎讀書。但我其他香港/外國同學仔都無問題。

嫁左之後, 年年續工作證, 我份工係社會福利, 對社會算有貢獻啦, 佢都hold住。我同我同事講, 我係要俾錢(續工作證) 黎搵錢架。後來仔都生埋, 佢都未批。年年續工作證, 咪年年投訴, 但夏老威呢邊話, 唔係個state hold me up, 係FBI hold住。

後來唔知係咁投訴得多, 定係老細幫手 (老細老公係mayor). 卒之批左。

但我未入籍架, 呢度啲醫療咁C, 仲考慮緊。

MrsYAC  美國真係咩都麻煩d!如果我住加拿大or英國甘就好啦....  發表於 12-7-16 22:56

大宅

我唔知ar,
只不過以前住ny(聴朋友話要9個月至1年). 申請時住nj(本人用了半年, 不過我在美國申請). 有朋友在LA果邊(佢老公申請佢用了一年. 因為佢住大陆).
只是申請時多口問了幾個lawyer.

MrsYAC  係呢到 d 人就話10個月至1年。1年時間好似浪費一樣甘過........  發表於 12-7-16 23:02

大宅

靚靚熊太太 發表於 12-7-16 05:10
但我倆分隔兩地,六年異地戀呀!
唉~ 我地都就快4年了。。。好惨啊!

男爵府

引用:Quote:靚靚熊太太+發表於+12-7-16+05:10+但

原帖由 MrsYAC 於 12-07-16 發表
唉~ 我地都就快4年了。。。好惨啊!
我明白相思之苦,你男友入藉未呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+MrsYAC+於+12-07-16+發表唉~+

原帖由 靚靚熊太太 於 12-07-17 發表
我明白相思之苦,你男友入藉未呀?
Actually 我系公民,同埋我地結左婚啦~

首頁

尾頁

跳至