樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

租約厘印是法律規定要打的, 是立約雙方的責任. 因為不同買賣合約 (要登記), 租約如果在不須要 上庭 或 其他官方用途的情況下, 好多人會不打厘印, 而稅局在目前為止都不會主動追收.

而不打厘印對業主的好處, 大家都明白啦.

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AAma_Betty 發表於 12-4-19 14:25
我今年1月1號續約業主常說沒空正式簽新約,追了他三次後他就跟我們說「大家講個信字」。我們過去2年多準時 ...
你既問題唔係冇打厘印而係冇簽租約, 如果只係冇打厘印你肯比罰款一樣可以補打.

你係舊租約完左之後, 業主以"容忍性"合約租比你, 所以, 一個月通知係合理.

禁止訪問

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 17:15
回覆 clpapa 的帖子

業主同我老公有 verbal agreement 係 renew 兩年新約,部份重有 email 證明。係未一定 ...

印花稅是文書合約的稅項, verbal agreement理論上是不用印花稅, 你想用verbal agreement 去拗...算吧啦, 就算有black and white, 夠一個月通知, 你都要走.

禁止訪問

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 18:04
回覆 howmuch 的帖子

唔囉!我成日都係果句:「有錢你方無地方住?」(係條氣唔係好順,俾人呃左 ...

你接受 informal 的 Verbal agreement, 為何不接受他給通知, 要你走呢, 同樣他亦不能不接受你走, 一切都是對等的.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果有verbal agreement, 就可能係租住權問題, 真係可以唔搬或者要求解約費架.

租務紏紛, 唔一定要有真憑實據, 上庭要睇官信邊個......

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 19:43
回覆 clpapa 的帖子

我個律師朋友就係話我地最主要係無打厘印,所以就算有 verbal agreement or even blac ...

又唔係咁講, 什麼ordiance 及 無stamp, 就唔告得, 應該唔係. 我認為算, 是因為 1) verbal agreement 坳細節好麻煩, 得不償失, 2) 違約賠償是計實際損失, 我睇唔到你有損失, 3) 業主都有通知期, 算合理.

禁止訪問

禁止發言

別墅

回覆:維港 的帖子

應該唔會,有一日我去小額錢債,見到有單case有爭拗,個官同他講法庭不會接受你份租約,因沒打厘印,除非你而家即去補打,不過要罰十倍,但罰的錢多過你申索的錢,叫佢自己衡量下想點。不過最尾就唔知果個人揀左咩。

男爵府

維港 發表於 12-4-20 14:40
我自己係業主, 點解我個A準同我講: 可以齋簽租約唔打厘印, 佢話唔打厘印雙方簽名作實一樣有法律力~ ...

maybe just simple black and white, if to have legal power, must need to stamp, but this is just needed if you unlucky had to deal with the tenant in court, which is rarly happen, so just "stamp" as insurance. you can still stamp later with 10 fold penalty.

首頁

尾頁

跳至