婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我仲有唔夠一個月就生,99知道我有咗已經問c6要唔要幫手,c6已經直接拒絕咗,但係今日99突然殺上嚟,同c6講(我不在場)到時佢放工就會上嚟(同區)!c6同我講佢覺得99會日日都不請自來,我聽到之後心情有d低落...

雖然佢好似好有心咁,但係我生第一胎時同住,我都係自己湊,無要求佢幫手,開奶沖涼佢都無試過,換片都只係幾次,仲係會前後掉轉同抹唔淨,佢試過夾硬搣bb頭泥添!仲有好多問題...c6都話佢唔掂!但係個b係我嘅,所以我無嘈佢只係自己做返哂!但係佢仲會多多意見,又話要咁又話要咁,鬧我唔可以抱,但係就自己抱到實!總之令我覺得好煩...今次搬咗出嚟諗住可以靜靜休息,但係佢又話會日日嚟...

我明白佢會想睇孫,但係唔駛日日嚟架!我同我父母講都係一星期一次好啦!佢幫唔到我不特止,仲要招呼佢,佢又會嘈住哂,仲要唔知佢會唔會帶人上嚟喎!我怕我到時會影響情緒,唔覺意黑佢面又有說話聽...或者有人覺得未發生可能無咁差呢,但係第一次經驗真係令我好怯...可以點算呀...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

Del

珍珠宮

話請左陪月幫忙,可以嗎?你入院生b 時,誰湊大b?

子爵府

畀面勳章

叫佢一定要攪掂99

係咪想我產後抑鬱丫

wanttobeamum  贊成  發表於 12-4-9 23:30
wanttobeamum  贊成  發表於 12-4-9 23:30

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

炸醬麵師奶 發表於 12-4-9 00:33
叫你老公同99講叫佢唔使日日上來, 比D時間你休息. 仲有你自己父母(吹水)會日日過來幫手唔駛咁多人. 態度強 ...

其實c6一直都係拒絕99幫手,就算99今日講完,c6都係即時話唔駛,不過c6覺得99唔會聽,所以就同我講99可能會日日上嚟...

我唔敢話我父母會日日嚟幫我,99屬於愛面子唔衰得!佢認為我父母可以日日睇孫,分分鐘嚟得密d添!上次坐月佢話自己要返工,主動同我媽咪講叫佢幫我坐月,咁我媽咪一星期嚟5日,每次留1hr就走,但係唔夠一個月99就俾說話我媽咪同我聽,擺明唔鍾意我媽咪嚟照顧我,咁當時係同6299住,我媽咪之後咪唔敢再去囉!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Minnie2010 的帖子

佢知道我哋無請陪月...c6已經同同事傾好,工作時間可以彈性處理,會湊大女返學放學,其他嘅課外活動已經cut咗,等我坐完月先再決定報唔報!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 yanyan90 的帖子

c6唔係無出聲,佢一直都同99講唔駛嚟,但係99似乎唔會理,仍然堅持會上嚟!所以先覺得煩...

子爵府

畀面勳章

KoyeBaby 發表於 12-4-9 01:12
回覆 yanyan90 的帖子

c6唔係無出聲,佢一直都同99講唔駛嚟,但係99似乎唔會理,仍然堅持會上嚟!所以先覺得煩 ...
吾係佢出吾出聲ge問題
係佢有責任去攪掂呢單嘢佢呀

就吾講吾聽即係99當係發up風啦

咪用其他方法囉 自己阿媽都攪吾掂邊個攪得掂呀

有心自然有扮法ge 你話有個男人好迷你日日搵你 叫佢好多次吾好煩都係咁煩 你估你c6有冇辦法ko佢丫

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yanyan90 發表於 12-4-9 01:24
吾係佢出吾出聲ge問題
係佢有責任去攪掂呢單嘢佢呀

我明你意思呀!個阿媽係佢嘅,出問題佢負責返好正常,但係實際可以點做呢?c6處理呢方面真係好差,一係就唔理,一係就一開口就鬧!到時99實入我數,又有說話俾我聽,又唔知會做咩向我報復...

伯爵府

玩具勳章

引用:Quote:yanyan90+發表於+12-4-9+01:24+吾係

原帖由 KoyeBaby 於 12-04-09 發表
我明你意思呀!個阿媽係佢嘅,出問題佢負責返好正常,但係實際可以點做呢?c6處理呢方面真係好差,一係就唔理, ...
我嗰時晌亞媽度坐月,我99頭一個星期日日上黎,跟住最少都隔日,仲要唔打電話先,c6又返咗工,上到黎又話呢樣又話嗰樣,要跟足佢既方法,教我同媽咪點做,(bb係會比我媽咪揍)總之指指點點好似女皇咁,仲要阻住我休息,有時仲唔止佢一個上黎...我同c6講佢話99都係高興叫我忍下,同埋我c6同你c6一樣開聲只有嗌交收場,不過99越踩越過,跟住有一日,我忽然間好嬲好激動,完全控制唔到自己...發哂癲鬧完我c6跟住鎖住自己同bb響房大喊,嚇到全屋人好驚...之後我99就響我c6在場下上過黎兩次。
如果比我揀多次,我一定會事前約法三章,費事嗌交傷我感情

大宅

回覆:已經預測到99會日日上嚟,點算?

可唔可以扮無人喺屋企唔應門呀?抆埋電話線,手機飛曬去留言,1~2個禮拜後自然唔會再嚟la。不過要同C6講惦數先

大宅

引用:我仲有唔夠一個月就生,99知道我有咗已經問c

原帖由 KoyeBaby 於 12-04-09 發表
我仲有唔夠一個月就生,99知道我有咗已經問c6要唔要幫手,c6已經直接拒絕咗,但係今日99突然殺上嚟,同c6講(我 ...
生完後用一招喊,解決晒所有事,我成功

KoyeBaby  恭喜你~希望我會有用啦!  發表於 12-4-9 10:37

大宅

回覆:已經預測到99會日日上嚟,點算?

扮產後抑鬱呢招真係work , 我坐月時99爭住湊,當正自己生咁,我半夜坐係度喊,話99搶走我個b ,C6 同佢阿媽講,情況先好d,家陣咩都唔好理,到時唔鍾意就喊住對住C6

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

11k 發表於 12-4-9 02:18
我嗰時晌亞媽度坐月,我99頭一個星期日日上黎,跟住最少都隔日,仲要唔打電話先,c6又返咗工,上到黎又話呢 ...

我就係預計到99都會咁,得把口要我跟佢做,多多意見煩住我湊b同休息!不過你99明知係你媽咪屋企都日日去又真係...其實唔駛我講出口,c6都知我唔鍾意,佢都話知我唔想99嚟所以次次都reject 99!但係佢心態應該同你c6差唔多,覺得講就講咗,99真係上嚟就忍下佢啦咁...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

maggie_devilkin 發表於 12-4-9 02:43
可唔可以扮無人喺屋企唔應門呀?抆埋電話線,手機飛曬去留言,1~2個禮拜後自然唔會再嚟la。不過要同C6講惦 ...

無得扮無人,我2個小朋友,坐緊月可以去邊?況且佢同呢度嘅看更清潔工舊街坊好熟(佢以前住呢度),偶然遇到佢d朋友,佢哋開口就問有無帶個孫去99度玩(超級多事)!扮無人唔俾佢入屋,佢唔唱到我飛起?!

電話嘅佢係打俾c6,c6又唔會唔聽!其實我本來想去媽咪屋企坐月架,不過娘家發生咗事,所以無位俾我,如果唔係我就可以安安靜靜咁坐月啦~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Sammyan 發表於 12-4-9 04:42
扮產後抑鬱呢招真係work , 我坐月時99爭住湊,當正自己生咁,我半夜坐係度喊,話99搶走我個b ,C6 同佢阿媽 ...

其實都唔駛扮架啦,頭幾日或者我都會忍佢,但係佢越踩越過份嘅話,我真係會喊得出!尤其是我已經有第一次經驗依家諗返我已經好不安,到時佢日日嚟煩住我,我一係就喺佢面前喊,一係就忍唔住鬧爆佢!

男爵府

回覆:KoyeBaby 的帖子

我個時仲慘,坐月遇正新年,99每日帶一大班人黎玩bb,嘈醒佢,搞到baby每晚玩哂野,個個星期老公仲要番夜wor,佢返完夜之後,有一日忍唔住狂爆c6,個幾晚狠心唔起床,等c6搞,好在一晚之後佢搞唔定bb,就搞定左99不過鬧交傷感情law

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Momo99 的帖子

想像下已經覺得煩...我都怕99會帶人上嚟!到時唔知加多幾多把咀一齊啫住我,我真係會黑面架!!我都唔想因為99而同c6嘈交,但係由結婚開始,我哋拗交嘅原因有9成都係因為6299...本來係高興嘅事,點解要搞到咁煩呢?99們可唔可以通氣d架!!

伯爵府

傷感情 also better than trouble.

Ask your C6 tell 99 you can handle BB and need rest and dont go up la.

(I am Man)
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 寫我心情 的帖子

我試下同c6傾啦,但係99係唔聽人講嘢,如果真係要佢明要佢唔嚟,可能真係要去到鬧嘅地步!到時就大家都無癮啦!

首頁

尾頁

跳至