自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

既然現時香港各地區護老院一位難求,政府有無可能將殺左校既校址活化,將之變成護老院,既不浪費又可行。
校園空間不但寬敞也安全,每個課室可以成為4~6人房間,每個人既私人空間不少,空氣更是非常流通﹔操場可以讓老人家晒晒太陽,做運動﹔地下小食部同部分活動室作為廚房﹔本身學校已有輔導室,可以拿來成為社工/義工既辦公室﹔一半教員室可以成為行政辦公室,一半教員室可以成為醫療室﹔有蓋操場/室內會堂可以舉辦各類表演/活動/睇電視﹔每層已配有男女廁所,每個廁所裡面一半改建可以淋浴。只要加建一兩個電梯就ok (工程並不難,許多學校都趁著暑假加建電梯)。

這只是個人愚見。

wong191    發表於 12-4-11 11:33
ellawyc  好提議!  值得認真研究可行性!  發表於 12-4-11 10:21
circleda  最大困難係請人呢!  發表於 12-4-11 10:00
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

應該無咁簡單

大宅

回覆:既然護老院一位難求,政府有無可能將殺左校既校址活化....

好好的建議!

侯爵府

小倩 發表於 12-4-10 21:56
應該無咁簡單

我知當然實際執行唔會甘簡單,呢個只係我無聊branstorming既一個想法。
我只係認為政府從來無特別正視人口老化,亦很少提到如何解決老人院床位短缺既問題。如不願意重新撥地規劃,覺得庫款不充裕,為何不多多想想如何利用現有而荒廢不用既資源﹖

I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

琥珀宮

畀面勳章

可以, 但邊有咁多護士 ?

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

好提議....不過政府會話....人手不足....要時間....要乜要物......

多多綠茶  這就是我所說既"沒有做不到的事,只有不去做的政府"  發表於 12-4-10 22:15

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

如可以既.我覺得可行

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:既然護老院一位難求,政府有無可能將殺左校既校址活化....

真係幾好idea wo

侯爵府

沒有做不到的事,只有不去做的政府。

任何方法都好,起碼讓我們看到政府有在構思處理。

(這是家人曾經身職於護老院院長既感受,也現在家有老人因而思及此問題既我既想法~)

侯爵府

I9528 發表於 12-4-10 22:08
可以, 但邊有咁多護士 ?

從幾乎十多年前開始,許多老人院都請唔起護士,而任用在內地曾擁有醫生/護士/醫護人員資格既新移民或者年紀較大但經過培訓既人,上面就請幾位註冊護士等佢地full time job休班時來輪更監督~

我地既可以增加職位,亦可以讓新移民融入社會,更可以解決老人院床位既問題~

我好大想頭啊﹗﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好好既IDEA

男爵府

引用:+本帖最後由+多多綠茶+於+12-4-10+22:22+編

原帖由 多多綠茶 於 12-04-10 發表
我覺得你idea好好!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Good idea but 你5見果D吉校都係極大部分吉係到, 之前調查過, 申請轉做乜都5批.

多多綠茶  呢d咪係浪費資源囉~  發表於 12-4-11 02:35
總有離別的時候

侯爵府

Chowying 發表於 12-4-11 00:08
Good idea but 你5見果D吉校都係極大部分吉係到, 之前調查過, 申請轉做乜都5批.
如果政府肯做嘢,點會唔批呀?唔批只不過係個藉口。條例可以改,又唔係set死左。
我覺得係高官唔認為有逼切需要,因為佢地退左休上左年紀病左,會住係千萬毫宅,拿著長俸,請私人看護24小時輪更,外加工人司機廚子,點會明白平民大眾為左個床位安享老年爭穿頭?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

呢個糸好提議。不過家下雙非橫行既世界,唔好話殺校,根本好多地方唔夠學位俾小朋友。
有d仲借頭借路問政府拎多d
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

好媽媽勳章

咁第時雙非要讀書係咩趕老人家走攞番間學校?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

好媽媽勳章

不如每棟超過一定數量單位既新樓都要提供一間護老院重好啦。

多多綠茶  地產發展商點會肯?  發表於 12-4-11 09:41
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

以現時香港政府的財力, 有很多方法可以做, 問題係政府唔做囉。

侯爵府

doremi_store 發表於 12-4-11 07:50
以現時香港政府的財力, 有很多方法可以做, 問題係政府唔做囉。

...
講得無錯,只係政府唔做

水晶宮

樓主呢個直頭係好好嘅提意,如果個政府肯正正經經咁做野,好多問題都可以解決,洗鬼起埋果d聲稱俾休息人仕,但又要三佰萬先入到場架咩?!真係諗起都慶!

首頁

尾頁

跳至