家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

piersl 發表於 12-4-14 10:35
短期內會搬...但唔夠錢比首期...
而家住緊o個度$10000租,而且居住環境唔太理想...
搬屋已有心水,樓價$300萬,租$9000...

究竟:
1) 借畢首期返黎,買左先,然後邊供邊還首期...
2) 搬,但租住先,慢慢儲首期,儲到先買...
3) 儲到首期先搬...

3個option,1個high risk,2個唔抵,大家會揀邊個option...

2) 搬,但租住先,慢慢儲首期,儲到先買...
3) 儲到首期先搬...

上黎多 d ,學下儲蓄啦!

拿 拿 拿!好好例子,唔好供埋 d 唔等使野..............
你 d 野係突然 "有" 需要才用 (通常年青好少用到, 即資金挷死幾十年),但你現在你想用都無餘錢使用!

都係那一句,想買樓耐心等下一兩年先!

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止發言

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

piersl 發表於 12-4-14 10:57
我估到你會叫我唔好供保險...=_=

btw,儲唔儲到錢有時未必係先洗後儲/先儲後洗既問題,有好多人(好似我咁)連 ...

話時話,典解你要做保險??

唔怕斷六親?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

回覆:piersl 的帖子

問bank借完手期,bank又會唔會再批按揭比你啊!做agent無底薪好難借到錢的!

複式洋房

借畢首期返黎,買左先,然後邊供邊還首期...??

首期同屋企人借就得!!朋友應該唔會理你!

如果同銀行借,TU有紀錄你上會個陣呢條數照計入你供款上限,分分鐘上唔到會!

複式洋房

樓價$300萬,租$9000...首期如果你做到9成,都係30萬,加埋雜費簡單裝修50萬左右,如果連50萬都冇,不如唔好諗300萬樓.....退一步諗平少少!

dala  agree,無錢仲想買300萬會唔會不設實際  發表於 12-4-14 14:49

男爵府

畀面勳章

回覆:大力大力 的帖子

佢話佢係前大學教授,賺十幾萬一個月!為理想,為幫人先做保險炸!好偉大啊!

piersl  有排都未到教授啦...=_=  發表於 12-4-14 12:47
pftam  大學教授.....保險.......無言!  發表於 12-4-14 11:22

複式洋房

piersl 發表於 12-4-14 10:35
短期內會搬...但唔夠錢比首期...
而家住緊o個度$10000租,而且居住環境唔太理想...
搬屋已有心水,樓價$300萬 ...

如果有屋企人借,我會揀1!

OPTION 2 :租住先,慢慢儲首期,儲到先買...想問你屋企收入多唔多先?支出又大唔大先?

基本上俾完租重儲得幾多$$呢,如果儲到,就一早俾到首期啦!

如果一定要租,揀搬去租9000蚊心水屋,住得開心D,又可以平1000一個月,變相儲多少少錢(假設其他駛費不變)

禁止發言

禁止發言

男爵府

畀面勳章

引用:C9,大學教職員唔等於教授...=_=大學保安都

原帖由 piersl 於 12-04-14 發表
C9,大學教職員唔等於教授...=_=
大學保安都算係教職員啦...
(我以前做大學教職員高薪厚職)此話出自你前大教經紀DD的!
這網真係太多大話。我這C9真係對你無限可惜及同情!

禁止發言

男爵府

畀面勳章

引用:保安,我都係舉個例姐...btw,大學d工真係好

原帖由 piersl 於 12-04-14 發表
保安,我都係舉個例姐...
btw,大學d工真係好高薪厚職...
大話精

別墅

哈哈~~C9你十真係好鬼攪笑~

禁止發言

大宅

回覆:老婆想我o係度問

自己說服老婆啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

幸福C9 發表於 12-4-14 11:16
佢話佢係前大學教授,賺十幾萬一個月!為理想,為幫人先做保險炸!好偉大啊!
...

幾十萬首期都無, 仲以為佢係剛畢業, 奉子成婚添 !!

買基金真係好傷

男爵府

我係人版,我而家租樓,忍左好耐唔買,一路忍一路升,個心一路痛...

禁止發言

首頁

尾頁

跳至