嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb六週大,禽日痾咗7-8次啡色亁身大便,屁股仔紅咗。
成日抇計喊唔瞓,但就食得仲好似唔夠。
點樣可以幫bb?

大宅

回覆:一日7-8次大便

有無人試過可以點?

大宅

一日咁多次..佢係咪肚瀉?我BB未試過..我睇政府D書仔話要去睇E生...我係你會帶佢去睇e生..以求安心..
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/hea ... fm_newborn_an2.html

伯爵府

一日7-8次大便

好似痾得太多次喎

大宅

回覆:一日7-8次大便

係正常便便

大宅

i think need to see Dr.

大宅

若你餵人奶, 是正常現象, 我阿b初生時都係咁, 最重要睇bb便便是否太多水, 有無白色粒粒, 若有即係腸胃炎, 要看醫生.

另外我阿b試過食得太多, 開奶時給太多奶粉, 太少水, 結果太飽都會肚潟, 醫生當時建議開稀一點奶粉, 如五安水, 四安奶粉俾阿b食, 另用粥水溝奶都有止瀉作用, 方法有一餐只係俾粥水佢飲, 看一看怹喝完粥水會唔會繼續瀉, 若無下一餐繼續俾粥水, 但俾少d奶粉, 例如三安奶粉, 六安粥水, 或者四安奶粉, 六安粥水, 一, 兩日後慢慢加翻正常份量, 總之不要給罐內的份量, 因為奶粉有輕瀉作用, 有時bb腸胃受唔到, 只會吃得越多, 瀉得越多.

不過我覺得你若擔心, 可以帶同剛剛排出便便尿布, 交俾醫生看看, 醫生通常會開一些腸胃粉俾bb吃, 好快無事.

大宅

回覆:manwai11 的帖子

Bb 依家食奶粉,係正常便便,不過乾啲同每次得少少。禽日好番啲,痾番正常份量。pat pat 仲係紅啲,我都keep 住幫佢揸嘢。

首頁

尾頁

跳至