菜汁有油份,一定唔可以倒入鋅盤ga

wong2323
|
剛剛在自由講場見到一個post,原來好多人會習慣將d食剩菜汁倒入鋅盤的
因為食剩的餸菜食物有油份,一定唔可以倒入鋅盤的,因為鋅盤的去水喉位比較細,日積月累會硬化淤塞的呀!!!反而toilet去水位比較寬闊,油漬就無咁易淤塞!

我朋友居住的樓宇有廿年歷史,因為樓上單位成日倒餸菜食物汁入鋅盤,日積月累令到去水喉內油脂硬化,塞了8成呀,樓上用通渠水通,弄至我朋友露台天花爆喉(樓上的去水喉會在下一層單位)....最後樓上業主要找師傅去我朋友家換喉,師傅說餸菜食物有油份,一定唔可以倒入鋅盤的!!!如果係入牆去水喉,仲大件事,仲要爆牆整呀!!!

下圖是師傅切下來的去水喉,可以清楚看到去水喉已經塞了8成,是已經硬化的油脂

minmin  係咪最好倒入馬桶?  發表於 12-5-1 16:57
333s  哥土的+滾水到入星盤. 過一晚, 去水好快! 試下又平.  如洗星盆就用去油劑!  發表於 12-4-24 14:11
pwsmay
|
cat_ma
|
cat_ma
|
c啦, 咁我仔要用豬油膏沖涼 (e生recommend既), 浴缸既去水會唔會都 ..............
chungna
|
annie1225hk
|
Nancy20090615
|
KeiKei媽咪
|
咁恐怖咩
vwong
|
噢!
wong2323
|
cat_ma 發表於 12-4-23 14:36
c啦, 咁我仔要用豬油膏沖涼 (e生recommend既), 浴缸既去水會唔會都 ..............
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉
小小bb
|
我D工人就是貪方便, 結果...............成條去水要換過............. 最大鑊是公仔面水。
wong2323  好慘呀  發表於 12-4-23 21:36
howmuch
|
wong2323 發表於 12-4-23 20:19
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉
...

同意, 星盤去水位, 我都不時開10mins左右, 熱水工去通通.
wong2323    發表於 12-4-24 11:27
missshanshan
|
眼訓
|
係,冇錯,我親戚都試過。
所以平時我會儲起d可以再密封既袋仔,方便倒油。
wong2323    發表於 12-4-24 11:27
cat_ma
|
小小bb 發表於 12-4-23 21:35
我D工人就是貪方便, 結果...............成條去水要換過............. 最大鑊是公仔面水。 ...
公仔面水都唔得
cat_ma
|
wong2323 發表於 12-4-23 20:19
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉 ...
哥士的係咪一片片ga??
wong2323
|
cat_ma 發表於 12-4-24 11:52
哥士的係咪一片片ga??
係呀!很便宜的,在五金舖有售,大約$3至$5一樽

蕃薯仔媽媽
|
係呀,千年油垢超恐怖,我舊居廚房試過要搵CF通渠,CF擒出去大渠挖出嚟係一舊舊固体黑色臘青狀穢物!

蕃薯仔媽媽
|
原帖由 wong2323 於 12-04-23 發表
...
請問哥士的點稀釋法?

Bblink
|
請問廚房嘅去水渠可扺受幾多度高溫,100度嘅滾水倒落去怕唔怕?
wong2323  唔怕  發表於 12-4-24 21:15