家事百科

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

剛剛在自由講場見到一個post,原來好多人會習慣將d食剩菜汁倒入鋅盤的
因為食剩的餸菜食物有油份,一定唔可以倒入鋅盤的,因為鋅盤的去水喉位比較細,日積月累會硬化淤塞的呀!!!反而toilet去水位比較寬闊,油漬就無咁易淤塞!

我朋友居住的樓宇有廿年歷史,因為樓上單位成日倒餸菜食物汁入鋅盤,日積月累令到去水喉內油脂硬化,塞了8成呀,樓上用通渠水通,弄至我朋友露台天花爆喉(樓上的去水喉會在下一層單位)....最後樓上業主要找師傅去我朋友家換喉,師傅說餸菜食物有油份,一定唔可以倒入鋅盤的!!!如果係入牆去水喉,仲大件事,仲要爆牆整呀!!!

下圖是師傅切下來的去水喉,可以清楚看到去水喉已經塞了8成,是已經硬化的油脂

minmin  係咪最好倒入馬桶?  發表於 12-5-1 16:57
333s  哥土的+滾水到入星盤. 過一晚, 去水好快! 試下又平.  如洗星盆就用去油劑!  發表於 12-4-24 14:11
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

c啦, 咁我仔要用豬油膏沖涼 (e生recommend既), 浴缸既去水會唔會都 ..............

伯爵府

大宅

陪月勳章

瑪瑙宮

大宅

咁恐怖咩

子爵府

醒目開學勳章

噢!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cat_ma 發表於 12-4-23 14:36
c啦, 咁我仔要用豬油膏沖涼 (e生recommend既), 浴缸既去水會唔會都 ..............
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉
唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我D工人就是貪方便, 結果...............成條去水要換過............. 最大鑊是公仔面水

wong2323  好慘呀  發表於 12-4-23 21:36

水晶宮

wong2323 發表於 12-4-23 20:19
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉
...

同意, 星盤去水位, 我都不時開10mins左右, 熱水工去通通.

wong2323    發表於 12-4-24 11:27

禁止訪問

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

係,冇錯,我親戚都試過。
所以平時我會儲起d可以再密封既袋仔,方便倒油。

wong2323    發表於 12-4-24 11:27
你今日backup左未?

水晶宮

小小bb 發表於 12-4-23 21:35
我D工人就是貪方便, 結果...............成條去水要換過............. 最大鑊是公仔面水。 ...
公仔面水都唔得

水晶宮

wong2323 發表於 12-4-23 20:19
師傅教話要久唔久用哥士的+熱水通渠,千祈唔好用通渠水,否則好容易"那"爆喉 ...
哥士的係咪一片片ga??

超級版主

cat_ma 發表於 12-4-24 11:52
哥士的係咪一片片ga??
係呀!很便宜的,在五金舖有售,大約$3至$5一樽

唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

回覆:菜汁有油份,一定唔可以倒入鋅盤ga

係呀,千年油垢超恐怖,我舊居廚房試過要搵CF通渠,CF擒出去大渠挖出嚟係一舊舊固体黑色臘青狀穢物!

伯爵府

引用:Quote:cat_ma+發表於+12-4-23+14:36+c啦,+

原帖由 wong2323 於 12-04-23 發表
...
請問哥士的點稀釋法?

子爵府

熱血勳章

請問廚房嘅去水渠可扺受幾多度高溫,100度嘅滾水倒落去怕唔怕?

wong2323  唔怕  發表於 12-4-24 21:15

首頁

尾頁

跳至