論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期五才到,連拖地都沒有力,拖了一個位置就叫拖完,做了一陣又要沖涼,又要休息,一見先生煮飯就入找盡籍口入廚房學煑菜,晩上我們蒸蟹,我們用大碟蒸,她拿出來時用小碟裝,留咗一個蓋,一件蟹,二只蟹腳給自已。

333s  如果由外傭作主, 結果會是如此. 記律+雇主須有威嚴, 才可以領導工人.  發表於 12-5-14 12:36

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁呢2日係咪見到Sir就前腳跟後腳? 混吉嘅, 快掃把.

大宅

我都領教過,有苦自己知,激到瘦了5磅,原本只得100磅,最後長痛不如短痛!
快搵 agency 解決她吧,這人不宜久留!本性不能改呀!

大宅

咁快露真面目, 係hk做咗好耐?

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我暈,揾到昵D人,快炒佢鱿鱼,唔留後患

大宅

回覆 bbgitau 的帖子

唉,又破財啦,我個lazy,唔肯學嘢,連蒸淥菜教了3wk 都唔識。唔駡得。駡過兩次就話resign

大宅

回覆 olivia_kyk 的帖子

個工人未做過香港,第一次來,仲識得早上準備定盤水扮拖過地,跟住等我們起身,就倒咗去扮拖了地,連沖厠所都沒有力,唉!

333s  佢唔識, 雇主識吧? 教呀, 冇洗再拖至干淨為至. 日日檢, 包佢10天會改  發表於 12-5-14 12:39

男爵府

我個斷約bun都係咁

又話自己唔識cooking
咁咪慢慢教
教左一年幾
都話唔識cooking, 好怕cooking
只係買百佳淹好的餸

其實係懶得cooking, 咋
因為全蒸的餸
唔洗用好多時間做
其餘時間, 可以留來傾電話和上網

原來佢join 左個無限月費上網plan

上網, 仲勤力過我返工

別墅

回覆:bbgitau 的帖子

Fire her! So many rubbish here in town. I found a good one after firing three in ten months.

Raspberry2011  Fire her.....she's pretending not knowing how to do things...  發表於 12-5-14 13:01

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bbgitau 發表於 12-5-14 12:31
回覆 olivia_kyk 的帖子

個工人未做過香港,第一次來,仲識得早上準備定盤水扮拖過地,跟住等我們起身,就倒咗 ...
嘩 ~ 好衰格喎! 我之前嗰啲就興拖慢啲功夫嚟做, 扮晒我屋企好多嘢做咁, 晚晚做到12點幾都仲喺度洗緊碗, 我得兩公婆, 仲要係7點幾食飯, 而家轉咗印, 晚晚9點幾可以收得工入房休息了.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JOJA 發表於 12-5-14 12:36
我個斷約bun都係咁

又話自己唔識cooking
我之前請過個偷錢賓咪係囉, 佢負責買餸煮飯, 又係成日喺百佳買整好的餸, 返嚟就咁蒸就算了, 再唔係煮罐頭我食, 我同佢講如果係咁, 我駛乜俾錢請你返嚟剩係負責買嘢, 我自己去買都得啦!:;pppp:

大宅

唉,真係做香港人很可怜,我真係一腳呻她回菲律賓

男爵府

我的Bun Bun都是, 她在"科威特"做過, 只可以清潔 (見到的地方才做)什么都唔識,
教買餸已買多次仍未識, 叫她用筆記下拼音, 寫完就算; 另來到2星期, 我叫她到超
市買東西, 回來後發現餘款尚久幾元, 向她查問才說用了購買 coffee (之前亦沒有
問我是否可買, 即先暫後奏, 如我不問她應是不會說), 我當即時問她, 並於下次出
糧時扣款.

現我做法是每星期帶她到街市買一星期餸, 避免她打斧頭及自行選擇她喜歡的食物,
但全部由她拎, 回家即時清洗及醃肉, 每天我想吃那些, 會早一晚放下雪櫃下格解凍,
不定時會家特擊她, 這方法很好用, 因我從來不會跟她說何時回家.

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

男爵府

回覆:bbgitau 的帖子

食送一定要我親自分比佢!叫佢以後煮好晒d送,放出枱先,到你食之前先分比佢!無大無細!

象牙宮

AppleChow 發表於 12-5-14 13:26

我的Bun Bun都是, 她在"科威特"做過, 只可以清潔 (見到的地方才做)什么都唔識,
我之前有個賓又係咁, 次次叫佢去買嘢, 返嚟一定找少錢的, 再唔係就攞超巿promote cupon(印住$1圖案)話人哋冇找餘款俾佢, 俾咗哩張cupon佢當找錢喎(佢真係當我白痴), 仲要衰格到撕埋張cupon(有得撕開睇用特價買咩貨品)睇清楚有咩着數先俾返我, 真係十次買嘢十次都找少錢, 嗰啲舖頭係我成日幫襯的, 以前啲工人從來冇發生哩啲情況, 係只得佢, 所以每次我都會check單, 數唔啱就叫佢落去問人攞返, 係最狼胎一次, 俾3張廿蚊紙佢買三十幾蚊嘢(因唔肯定價錢, 所以俾多一張廿蚊紙佢以防唔夠錢), 佢夠膽死食咗我1張廿蚊紙, 找幾蚊俾我, 明明receipt上都係話佢俾cash $40, 咁佢話人哋收咗佢3張廿蚊紙, 我打落去舖頭問, 個女仔仲認係佢收錢, 話工人只俾2張廿蚊紙佢, 仲話三十幾蚊工人點會俾3張廿蚊紙佢, 嗰次因佢初嚟, 亦死冇對證, 我硬食蝕咗廿蚊俾佢, 之後我就加倍小心, 哩個PK賓, 擺明呃我錢!

首頁

尾頁

跳至