論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bun bun 才來第二天已經見到我不瞅不䐆,又扮拖地,又唔肯做家務,態度極差,我覺得她好似搏炒,但海外不是要賠錢的嗎?所以想請各位賜教。

333s  無論如何雇主都損失$. 說清楚工作範圍, 問佢有冇心做? 學習安排工作給她  發表於 12-5-15 21:17

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

佢哋就係因此唔想還$先博炒
我相信佢在香港有親人幫佢,並已經找了工會幫手,自己找僱主轉工比好少$,有工會出頭可以走數唔比agent

大宅

回覆 littlecarey 的帖子

我想請教,咁即炒好定一個月通知好?

大宅

老實, 我會抄比一個月錢算

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢博炒可以唔駛還萬幾二萬的agent fee, 只要去領事館, 領事館就會call agent上去叫佢退款, 跟住工人會揾另一間agent(我唔知斷約係咪可以自己轉工唔經agent)去揾新水魚, 好似話就算經agent都只需俾三千幾蚊agent fee(同原本要俾萬幾二萬爭好遠啦), 如果前僱主即炒佢補錢, 哩三千幾變相係前僱主補貼埋tim, 幾着數, 仲有機票呢(所以唔好俾錢佢:;pppp:), 簽咗新約佢就過澳門或內地等新visa上新工.

如果你冇顧慮, 你咪俾通知期佢囉.

大宅

多謝各位賜教!

男爵府

引用:佢博炒可以唔駛還萬幾二萬的agent+fee,+只

原帖由 DoReMi媽媽 於 12-05-15 發表
佢博炒可以唔駛還萬幾二萬的agent fee, 只要去領事館, 領事館就會call agent上去叫佢退款, 跟住工人會揾另 ...
賓賓應該係借財務來港,唔同印。所以,佢地無欠agent數。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ihv2kids 發表於 12-5-15 20:43
我家個賓姐話問agent借$架.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ihv2kids 發表於 12-5-15 20:43
哈哈~哈, 同邊個借有關係嗎? 佢哋一樣係要俾萬幾二萬蚊的agent fee, 賓姐有啲同親戚借, 有啲同財務借, 但佢哋只要同領事館投訴斷約, 就可以waive哩個agent fee.

子爵府

橫惦佢搏抄,當你冇到,你唔醒下佢!

大宅

我請了個印印都係一樣!
她第一次來港,請了她未够兩個月,只照顧一個行得走得的老人家70多歲(獨居),工人自己有房,例如第一次洗碗倒成支洗潔精去洗碗(幾只碗),用乾毛巾抹浴室,不用水!客人來不開門,又不聽家中電話,常躲在房,激到老爺死!老爺是很很易相處的!

原本聽agent講,請印印不會蝦老人家,仲介紹第一次出國的,21歲,以為好純品,點知...

初時唸住佢蠢,可以慢慢教,之後佢多次趁老人家出街自己偷偷去街,因為佢無key,所以打開大門出去!提佢唔可以,佢都堅持自己無錯!繼續去揾friend傾偈!老爺未返屋企佢已經煮晒晚飯(早上買好D餸菜)而且吃清光,最後主人要自己去買飯盒食!

出過一次糧已經買咗部幾千元新電話!我地覺得佢有偷老爺錢,因為老爺以前習慣了一個人住,D錢慣了到處放!

炒佢當日佢開心得不得了,頻頻致電姊妹報喜,而我地就只用了這工人不足兩個月,駛左兩萬元!但又不敢讓老人家受罪!我地覺得佢博炒!

Agent話佢地會走兩邊agent fee,也奈佢唔何!估佢有人教她做的!

大宅

各位,我昨天炒了個工人,一個月通知,我回家時個工人係度睡覺,俾我當埸影埋,我條氣好唔順,就係唔賠錢,最多今個月買水飲

大宅

回覆 bbgitau 的帖子

可能仲要唔好食佢煮的野

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:各位,我昨天炒了個工人,一個月通知,我回

原帖由 bbgitau 於 12-05-16 發表
各位,我昨天炒了個工人,一個月通知,我回家時個工人係度睡覺,俾我當埸影埋,我條氣好唔順,就係唔賠錢, ...
斷正

大宅

回覆 lalakelly 的帖子

放心,她都唔識煮食,她咩都唔做,只係鐘意食和煮,我就係唔俾她學,同埋她剛來,我想她學做家務先,點知......

首頁

尾頁

跳至