跳至

首頁
45678...28

尾頁

男爵府

Re: "閱讀報告"--- 分享...分享;-)

生活的哲學

「父母常常在不知不覺中把生活的哲學傳給了孩子。」

以打韆鞦為例.....
想玩的孩子多,但韆鞦數量卻少。有些孩子霸住玩,其他孩子眼神渴望地不知如何是好。

有些父母會引開子女,安慰說其他玩意一樣好玩 --- 「傳授了否認需要、逆來順受、遷就和退讓的哲學。」

絕少父母會說輪到自己的孩子玩而命令霸住不放的孩子下來,如果有,則「向孩子示範了強權取勝的哲學。」

若有搞些花樣,引開韆鞦上的孩子,讓自己的子女去玩,「則示範了謀算取巧的哲學。」

作者選擇告訴在打韆鞦的孩子,不如設計一個輪流玩的方法,大家都有機會公平玩耍,e.g. 排隊輪流玩20下。

「我希望在玩盪鞦韆的小朋友全都學會問題可以用民主、公平、創意去解決,也學會和諧、互不欺侮及彼此尊重的哲學。」

「在生活的小事上,讓我們想一想向孩子示範了怎麼樣的人生哲學。」

珍珠宮

否認需要、逆來順受、遷就和退讓 ====> 教識佢地呢d 幾樣野真係好緊要呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Esme 打到咁上下,我就會同佢講要讓比其他小朋友玩啦,我地玩完其他野又再排隊打韆鞦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

好呀 但要去左妳屋企先wor
JonasMaMa 寫道:

fat,

我一定會教 Jonas 同其他小朋友輪流打韆鞦 ga

Thanks

幾時我地再帶 d 小寶貝去 Kowloon Tong 輪流打韆鞦呀 ?

男爵府

物質吃虧恐懼症

常在商場鬧市見到小孩子要父母買東西,若不就範,就哭鬧,甚至坐在地撒賴。
作者的女兒絕少扭計要買東西,原來心底有些購物哲學,不經意中傳授了女兒。
女兒一歲多時,常帶她逛超市,大件小件貨品讓女兒抓下碰下,滿足摸索心情,然後放回架上。遇上愛不釋手的,就衡量有無價值,若不是必需,便向女兒解釋:「這個很漂亮,是嗎?屋企有。」然後溫和地取回物品放好。
久而久之,孩子似乎領悟到喜歡的物件可以觀賞一下,卻不一定要擁有,逐漸學會了選取和放棄。

珍珠宮

fat,

我地都成日比梓淳落地摸下呢樣, 摸下個樣, 希望佢都真係明白唔係每樣野都可以擁有啦

子爵府

fat,

我都開始發覺同柏柏去有玩具賣既地方玩, 佢玩玩下會揀樣自己鍾意既, 然後企係到摸住件玩具唔肯走架, 有時仲要喊晒添呀

男爵府

佢地開始有自己既主意,證明佢地大個仔lu!我地要花更多既心思、時間、耐性.......好唔容易呀
mr1212 寫道:
fat,

我都開始發覺同柏柏去有玩具賣既地方玩, 佢玩玩下會揀樣自己鍾意既, 然後企係到摸住件玩具唔肯走架, 有時仲要喊晒添呀

男爵府

冇韆鞦,打關斗得唔得?

fat,

我屋企好細好細架咋 冇韆鞦打 ga wor

男爵府

有時都攪好耐佢至肯say bye bye呀

I usually let Jonas touch 下, play 下, then ask him to say 'bye bye' with 佢 like 既野

男爵府

孩子成了小皇帝

傳統社會,一個大家庭有七、八個孩子是平常事,在當中長大的孩子常覺得自己不重要,常要通過競爭或討好才可獲得心中的願望。
適應得好 -- 學會獨立觀察、善解人意、珍惜罕有資源、懂得分享。
適應得不好 -- 會自憐、自卑、退縮、悲觀、懦弱。

現代小家庭,一、兩個小孩,他們獲得充分甚或過分的注意、遷就,物質豐盈,一颦一笑、冷暖饑餓受到極多的關懷。
適應得好 -- 能栽培自信、自主、自愛的性格。
適應得不好 -- 形成倚賴、任性、不合群、自我中心的性格,儼然一個小皇帝。

子爵府

Thanks again for Fat's sharing...........

好有同感呀, 我自己有6姊弟(計埋我), 我地細個時真係會掙下

男爵府

前幾日,我老公話得日希一個真係唔係幾好,因為好自然地將所有注意力放晒o係佢身上

子爵府

fat,

咁你地要努力做多個人出黎啦

男爵府

如果我地有能力生多個就無咁煩lu
mr1212 寫道:
fat,

咁你地要努力做多個人出黎啦

子爵府

呢個都係我地既問題
[quote]
fat 寫道:
如果我地有能力生多個就無咁煩lu [quote]

公爵府

係呀, 霖霖都有晒我地的集中力呀, 不過, 佢還有個細佢幾 個月的表妹. 所以都會分享. 佢自己試過主動俾餅乾妹妹食

珍珠宮

mr1212,

我地唔單只個名一樣呀, 連屋企兄弟姊妹既人數都一樣呀 而家同佢地感情都係好好架

珍珠宮

fat, mr1212, JonasMaMa,

早兩日我家姐先叫我快d 生多個喇, 費時太大年紀喎 佢地仲話間屋細咪細d 囉, 其他野再慳d 啦 我同老公講, 跟住結論係

子爵府

cway,

乜真係咁q既
你排第幾呀? 我係阿四黎架

cway 寫道:
mr1212,

我地唔單只個名一樣呀, 連屋企兄弟姊妹既人數都一樣呀 而家同佢地感情都係好好架

首頁
45678...28

尾頁

跳至