嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

尋日帶孖b去健康院被問識唔識發單音? 咁佢地麥都唔識, 真係剩係識bb話!

唔係好明, 我日日都對佢地兩個不斷叫佢地個名, 叫佢地個名嘅次數一定比其他"爸爸,媽媽"等等多十幾廿倍, 佢地都唔識叫自己名,或者對方嘅名, 咁點解一歲BB會expect 佢地會識叫單音或者爸爸媽媽.

係我d bbs嘅問題, 定係我嘅問題???

水晶宮

咁最後姑娘有無話佢地有問題呀?

禁止訪問

伯爵府

剛剛一歲未識講有意思既單音好正常wor, 約一歲半就應該要講到十幾個單未字.
不過好似有書話, 因為孖b互相之間用BB話就可以溝通到, 初初講說話可能無咁叻.

SWtwins  我老公都係咁講呀!  發表於 12-5-18 13:22

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

子爵府

回覆 diong 的帖子

無, 只係大孖用手攞野時手指公用得唔好, 要響14個月再去測試, 其實姑娘都問左好多野, 而好多野我都無俾佢地試過, 所以唔識, 譬如用梳梳頭, 用電話等等.

依家先知, 原來1歲已經要識好多野.

伯爵府

唔駛灰心喎!
我個囝都係近呢兩個月左右先開始識講好多野 (而家就黎2歲),之前我都有DD擔心,因為過左18個月都仲未識講野,但自己個兒科話佢聽得明、識講幾個詞彙 (o係健康院黎講當然唔合格啦) 就已經ok,因為有d小朋友係儲埋一次過講番你睇!

同埋健康院既姑娘其實係跟一張checklist去檢查d小朋友,但係個個唔同,跟張checklist真係有時嚇鬼c!
所以我會信有經驗既醫生多d囉!

大宅

回覆:尋日去健康院, 頹爆

健康院痴線架!我個仔一歲時,佢問我個仔識唔識梳頭同聽電話!

別墅

畀面勳章

佢地d姑娘淨係識跟check list去做野,有事就話"我都係跟指示去做野姐嘛!":;pppp: 唔使咩鑊,講真個個bb學野都唔同啦有快有慢, 我女1yr識梳頭同放電話起耳仔度, 但佢就唔識放d積木起個杯度, 仲掉走哂d積木, 個姑娘就大大聲話我個女掉走哂d野 小朋友係咁嫁啦.... 佢識聽你講野就係神童啦,仲要黎健康院睇你地,去比人研究下iq有幾多仲有~

子爵府

老實講,我從來無諗住俾電話,搖控呢D野BB玩喎,佢響屋企玩得呢D野,如果去人地屋企都會攞人地D電話黎玩,我覺得好似唔係好應該囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SWtwins 發表於 12-5-20 16:04
老實講,我從來無諗住俾電話,搖控呢D野BB玩喎,佢響屋企玩得呢D野,如果去人地屋企都會攞人地D電話黎玩, ...

都唔係架, 小朋友學野好快, 你比多D野佢玩, 比多d野佢試, 對佢手指活動, 溝通都會好D, 好似我果仔比佢喺toilet去poopoo, 佢就實拎梳黎玩, 咪教佢梳頭囉, 所以一歲test果時已經識幫個公仔梳頭
你驚佢去到人地屋企搞人地既野, 就應該即時教佢stop, 而唔係為左怕搞到人地而唔比佢掂......

而家我個仔20mth,返緊pg, 今日學查面包, 查完自己食, 原來仲有其他同齡小朋友, 連咬面包都未識, 所以小朋友係應該比佢試多d野!
放下自在

首頁

尾頁

跳至