2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

LMP係4月8...CYCLE30-32DAYS ..5月19 DAYS42 CB CHECK到有(1-2WK) ..20號去普通診醫生話有6WK..琴日去婦產科醫生到照陰超..醫生搵唔到胎囊..仲話右邊卵巢有黑影...懷疑係宮外孕..
琴日抽左血..要等聽日抽血....心情好似坐過山車咁....

男爵府

回覆:照唔到胎囊

我同你好似呀!LMP 又係8/4,噚日去私家又未見到閃閃!因為我估計我係27-28/4排卵,所以我估可能只有5w幾,約咗醫生下禮拜尾先check !我都好擔心!但我冇用陰超!希望一齊加油!

別墅

咁你有冇照到胎囊呀...?????

男爵府

引用:咁你有冇照到胎囊呀...?????

原帖由 stephanie112400 於 12-05-23 發表
咁你有冇照到胎囊呀...?????
醫生照到一舊嘢話似係但都唔sure ! 我而家超擔心,因為我冇咩害喜!

別墅

回覆 Heiko 的帖子

我地一齊加油啦...希望大家都冇事好快見到閃閃啦

男爵府

stephanie112400 發表於 12-5-23 17:54

我地一齊加油啦...希望大家都冇事好快見到閃閃啦

好呀!! 不過我冇咩害喜感,令我好擔心!! 而且醫生又話如果照唔到胎囊可能有宮外X或小X ,但我冇見啡,見紅又冇肚痛!!!!! 都唔知想點!!??

別墅

我都冇咩害喜感覺...琴日醫生幫我抽左血..聽日抽多次對比下HCG值....希望冇事啦~!!開心唔夠幾日又要擔心

洋房

回覆:照唔到胎囊

我LMP是3月底,我排卵也是徧後的。一個多星期前照也看不到胎囊,醫生也說一係就太早,一係就宮外,嚇到我和老公不知怎算。今天照到閃閃了,大家唔好咁擔心啦,加油呀!

男爵府

引用:我LMP是3月底,我排卵也是徧後的。一個多星

原帖由 boo818 於 12-05-23 發表
我LMP是3月底,我排卵也是徧後的。一個多星期前照也看不到胎囊,醫生也說一係就太早,一係就宮外,嚇到我和 ...
恭喜你呀!你而家幾多周?有冇害喜?

洋房

回覆:Heiko 的帖子

現在8w2d了,咩叫害喜?

男爵府

引用:現在8w2d了,咩叫害喜? +

現在8w2d了,咩叫害喜?
作嘔作悶,晨吐

洋房

無呀,咁耐嘔過一兩次,也不作悶,我也問醫生說我無乜反應,她說也正常的。可能遲些來吧

男爵府

引用:無呀,咁耐嘔過一兩次,也不作悶,我也問醫

無呀,咁耐嘔過一兩次,也不作悶,我也問醫生說我無乜反應,她說也正常的。可能遲些來吧

...
希望我都可以快d 照到閃閃

大宅

Heiko 發表於 12-5-23 22:45
作嘔作悶,晨吐

我都等梗照到閃閃, 不過餐後嘔, 多胃氣同晨吐已經愈來愈多

洋房

一定會的!不要擔心!

男爵府

我同你same case,
尋日朝去醫院抽埋第2次血, 其實之前已經o係c+ 度睇o左report,
已打輸數, 只係搏佢係小x 而唔你宮外孕..
醫院今晚打俾我叫我, 話報告出左, 醫生要見我
聽朝要入院, 今晚開始禁食
睇o黎隨時入手術室

不過你唔好擔心咁多
一切都等第二次抽血report 出左先啦.

男爵府

引用:回覆+Heiko+的帖子 我同你same+case,+尋日

原帖由 bubu7123 於 12-05-24 發表

我同你same case,
我未抽血,只係醫生話下星期再照!希望冇事!希望你都冇事啦!

男爵府

c+ & gov 醫生都話唔 sure 係宮內小x 定係宮外孕...
所以唔知刮宮定做宮外孕手術...
或者先做一樣, 成功就ok, 如果唔得, 就要做埋第二樣

男爵府

引用:回覆+Heiko+的帖子 c++&+gov+醫生都話唔+s

原帖由 bubu7123 於 12-05-24 發表

c+ & gov 醫生都話唔 sure 係宮內小x 定係宮外孕...
搵唔到胎long ??? 你有咩感覺呀而家?個肚點?

男爵府

我一直無見紅, 無流啡, 無肚痛.
到而家都有胸脹痛
不過之前像食口味有d 改變, 唔鍾意食豬肉, 鍾意食蕃茄同飲魚湯, 加上腰易累梗直
但個多星期前呢d 變化慢慢減弱, 我估一係我適應左, 一係b 有事
一早約左7w 去睇c+ 醫生check, 當日如常去check, 搏照到心跳
不過心跳照唔到之餘, 仲發現咁多問題, 一下子好難接受...

醫生話搵唔到...但輸卵管都搵唔到...
1. o係子宮入面有個幾mm 的黑色野...可能係一個唔再生長o既胎囊, or 宮外孕的荷爾蒙影響之下子宮內都可能會長出水囊.
2. 可能真係宮外孕, 不過當時(7w) 太細, 睇唔到...

我覺得聽日入到醫院, 有機會可以照多次...
不過其實c+ 個驗血報告出左, 好唔理想
星期六的血指數係27xx (醫生話係擇界, 不能係b 太細)
但星期一的血指數只係去到28xx
所以否定左b太細的定論, 宮外孕機會增加

但醫生話見到子宮有黑色野...加上子宮內膜變厚
亦有機會係子宮死胎令子宮內膜變厚

所以做刮宮定係開刀, 都要等聽埋政府醫院講解先
因為我會o係政府醫院度搞

到而家仍然無見紅, 無流啡, 無肚痛.

首頁

尾頁

跳至