少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為有工人姐姐幫他﹗所以他有此無恐﹗我亦到要工人姐姐明白這樣繼續幫他是不會成長。因為假日的自理是他自己做﹗
直至工人姐姐都自覺不對勁﹗我就正式與工人姐姐及哥哥說〝由明天開始,穿衣著鞋著襪、刷牙洗面等由你自己做,工人姐姐只預備早餐﹗〞

28/5

有12樣功課 8:15-11:45做功課(拖拉)
12:10上床
29/5

6:40叫起床,6:45,6:55叫起床,7:00走出客廰,算是很棒﹗

但一路都是睡眠狀態在梳化睡著﹗
7:05,7:15, 7:20, 7:25, 7:30……直至7:35像熱蝸上的螞蟻發騰﹗要媽媽幫他穿衣、著鞋著襪、刷牙洗面….,我不就範﹗他就發狂的開始話媽媽妳聽不聽到我同妳說話?我叫妳幫我穿衣著鞋……,我不就範﹗沉著氣﹗我跟他說﹕媽媽由6:40開始叫你起床,你一直說媽媽好煩﹗輕輕細語、大聲理直的話我都說過,不是我不叫你起床上學,是你自己幹的事哩﹗現在7:40你還這樣態度不知羞跟媽媽說這番話﹗你這樣發狂的就倒不如自動自覺開始穿衣吧﹗他一路發狂﹗直至7:55穿衣是我幫他,餘下的就他自己做﹗8:01出門﹗8:16:53拍卡到校﹗遲到﹗

我著他有此一步,因他昨晚夜上床﹗他一路發狂大話媽媽這樣不是、那樣不是、又不尊重他、又不肯幫他、我發火啦等等......,我一路都是不就範沉著氣的樣子,莫不同情,莫不緊張﹗我要他知道這是他的責任,上學、起床,做功課,準時/遲到這通通都是他的,為什麼媽媽要這麼著急哩?我緊他不緊﹗何苦哩﹗

昨晚做功課總是不專心,一份10行小一英文抄寫功課要用上30分鐘﹗太過份﹗我不著緊﹗只要你完成所有功課便行﹗但可惜完成時間要11:45﹗

在這事中,我懷疑是否我態度正確?不就範﹗不關心﹗不著緊﹗在緊張的困局裡還跟他說道理﹗看不見﹗聽不著﹗你要承受後果的滋味﹗我要你知道下次還會這樣嗎?

我害怕的事是他會用這態度對待別人﹗別人需要他幫忙,他不著緊﹗不關心﹗不同情﹗看不見﹗聽不著﹗還跟需要他幫忙的人說道理﹗這是你的事,不是我的事﹗你要受滋味﹗我怕會有此一幕﹗

你硬我軟我就範﹗事情明確〝仔仔食住你、你寵壞仔仔〞
你硬我硬我不就範﹗事情會〝仔仔有樣學樣、不著緊﹗不關心﹗不同情……〞

請教我可以怎樣呢?小孩的黃金十年已經過了一半有多,爸媽這樣對你教你是我們不對嗎?要我們呵護備至服侍周到才是好父母?要你有責任有承擔是父母不是?

是你不懂管教孩子吧﹗是你的情緒智商不及孩子吧﹗很氣餒﹗

大宅

畀面勳章

唉,辛苦了,無耐呀
感恩每天, 每人, 活在當下!

伯爵府

回覆:我不就範﹗

不如先針對你覺得最重要的事來做,一件一件拆解。例如,先處理早上的自理問題。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

侯爵府

6歲?

但係有12樣功課?

8:15 - 11:45 做功課, 中間俾左幾多休息時間? 定係3個半小時, 坐定定做? 樓主, 你試過一次過考試考3.5小時嗎? 我試過, 想死!

12:10上床, 咁, 玩O既時間呢? 爸爸媽媽陪O既時間呢?

12:10 - 6:40, 立刻瞓著, 都瞓得唔夠7小時.....

天哪! 係小朋友問題, 定係大人問題呢?

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

功課我都係唔理佢 由佢做 佢做得慢佢自己冇時間玩 不過間中我會提下佢 佢再拖就冇時間玩了 佢就會快好多 不過 我唔會比佢太過超時睡覺 即係話如果佢9點都未做完功課 我會叫佢去訓 之後佢就知死 仲未做晒D功課 我比多半小時佢 佢就好快做晒 佢既功課 佢需要去面對老師 佢會怕冇功課交 之後都好快做完 不過佢就冇12份功課咁多

書包要佢自己執 佢試過有一次冇執書包反學 冇書用 佢仲緊張過我

男爵府

12樣功課?!
單是聽到已經覺得太恐怖了,如果一樣功課做10分鐘,不停甘做無休息都要足足兩個鐘,對六嵗小孩黎講無可能吧?!
樓主,小一學生寫字未係好叻,你試下自己用左手寫十行字,又要寫得靚,睇下要幾多時間。
問題根本係小朋友所有的精神時間都被花在學業上了,冇ram la!

侯爵府

回覆 mansum92 的帖子

"9點都未做完功課 我會叫佢去訓"

多謝你, 我又學左野!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我不就範﹗-2

28/5中文-作業P30-31,字冊P30-32,作文8-12及改,工作紙;英文-Ch6, WB P25-26, paper pen;數-課業,EX21(1-6)及改,貼筆;常-5張及改,作改7-8

放學(3:30)至回家(4:00)休息至晚飯(7:00),只將功課攤開,無開始做,8:00-8:15先開始正式功課(拖拉),我和爸只在另一邊做自己事,功課自己做,唔識可以問﹗自己需要小休就小休,不過當日小休有30分鐘﹗玩嘅時間?咪自己放學至晚飯有功課唔做去玩晒囉(3小時喎)﹗晚上當然要坐定定啦﹗早前試過9:30要熄燈上床,未完成功課自己面對老師,但仔仔發狂哭崩﹗

為什麼我不就範?氹試過﹗鬧試過﹗獎勵試過﹗罰試過﹗咋聽不到看不見試過﹗是因為開學至今都是這樣子的拖拉做功課,我要他知道夜瞓早起是多麼辛苦,就是因為早前工人姐姐事事服侍周到(穿衣著鞋著襪洗面刷牙……),我要立下心腸﹗小一學期初至今,方法試過多樣時好時壞,時可以時不可行﹗好氣頂﹗自己孩子唔教好,小二小三升中被人話你無家教咩?你父母點教你?洗面刷牙要人幫?羞是小孩也是父母啊﹗何苦?

29/5功課6樣,中文-工作紙,字冊改P26-32,作改P26-32;英文-WBP2527;數-評估改,P31-33及改

一樣放學(3:30)至回家(4:00)休息至晚飯(7:00),只將功課攤開,無開始做,8:00-8:15先開始正式功課,我無理會他﹗但出奇地未到9:00完成所有功課﹗9:45上床瞓。今早6:40叫起床, 6:50,7:00,7:05,7:10叫起床,7:16出廳食早餐,食到一半同我講〝不如換衫洗面刷牙先﹗不過你唔可以望我﹗〞我背向他,他自己換衫著鞋襪洗面刷牙通通自己做﹗我勁開心﹗7:31出門上學,7:45:23拍卡到校﹗我超開心﹗

大宅

回覆 pyjess 的帖子

28/5中文-作業P30-31,字冊P30-32,作文8-12及改,工作紙;英文-Ch6, WB P25-26, paper pen;數-課業,EX21(1-6)及改,貼筆;常-5張及改,作改7-8

放學(3:30)至回家(4:00)休息至晚飯(7:00),只將功課攤開,無開始做,8:00-8:15先開始正式功課(拖拉),我和爸只在另一邊做自己事,功課自己做,唔識可以問﹗自己需要小休就小休,不過當日小休有30分鐘﹗玩嘅時間?咪自己放學至晚飯有功課唔做去玩晒囉(3小時喎)﹗晚上當然要坐定定啦﹗早前試過9:30要熄燈上床,未完成功課自己面對老師,但仔仔發狂哭崩﹗

父母隌嘅時間當然做晒自己功課先啦﹗就是因為初頭是父母陪佢做功課﹗所以拖拉囉﹗

子爵府

點解要食完飯先做功課? 4-7休息? 如果佢玩野日日都做到12點咁點算? 我教女係做晒所有功課, 溫習先會有FREE TIME, 如果佢玩野, HEA住做, 對吾住喇, 果日就吾會有時間玩, 一來可以教佢自己控制時間, 二來等佢明白原來做完晒所有既責任先有得玩.

winya  agree  發表於 12-5-30 17:23

侯爵府

回覆 chou11c 的帖子

其實你寫得出28/5同29/5分別喇!

問題根源唔係無自理能力, 而係功課太多, 多過一個6歲小朋友所能承受的, 佢面對12樣功課, 根本無盼望可以完成, 做完仲有, 做完仲有....

俾我, 會同學校溝通, 每日各科功課總共6-8樣; 要佢做12樣功課, 佢做唔到, 你點忟, 點罵都係做唔到o架喇, 不情不願12樣功課佢會學識多d, 定係開開心心做完6樣功課, 第二日精精神神返學, 佢會學得多d?

如果校方覺得多就係好, 我唔認為間學校識教學生, 我一定會同佢轉校

正如你說, 你"擁有"個小朋友, 只有10年 (黃金10年), 你想呢幾年, 為功課吵吵鬧鬧地過, 破壞你母子/父子間信任, 然後面對挫折時, 覺得無人愛佢, 於是輕生; 定好好建立關係, 等將來長大, 佢遇挫折會識返屋企, 尋求父母幫助, 原諒, 再出去面對世界挑戰?

另外, 返屋企, 玩一小時, 做一小時功課, 由容易o既開始, 再玩一小時, 然後再做; 晚上, 應該係屬於爸爸媽媽陪小朋友o既
父母陪, 唔係陪做功課, 係陪玩
佢愛你地, 就會想同你地玩.....唔好錯過左黃金10年

21:00-7:00無論如何上床瞓

bbsonyy  非常認同!!!  發表於 12-5-30 18:44

男爵府

睇吓 好妈妈胜过好老师,都要小朋友自理

大宅

30/5功課8樣,我放工回家前完成所有﹗

初上小一在上學期已是不多功課,仔仔已經打電話同我講〝我唔鍾做功課﹗〞我對他講〝做你覺得最簡單或抄寫功課,計算或不懂的可以等我放工。〞或〝做2樣先,小息一會再做﹗〞或〝如果今日有6樣,你放學先做3樣至簡單,晚飯後再做餘下〞或〝你唔做就我同老師過你不喜歡做功課﹗〞等等等我都試過﹗

我會觀察多一星期,因為6月中考試﹗

侯爵府

即係8樣, 佢HANDLE到
再者, 由幼稚園上小一, 小朋友都面對好多適應; 我唔知佢幼稚園有幾多功課, 但睇怕都無現在咁誇張....長遠來說, 我覺得校方給予適量功課方為上策, 佢完成到, 有爸爸媽媽有傾心事, 有QUALITY TIME, 早D瞓, 都影響第二日心情...變成一個循環

咁你今日 (30/5), 有無同佢玩?
等佢知道, 佢一早做晒功課, 就會有爸爸媽媽同佢玩, 最少玩30分鐘, 專心同佢玩喎!

水晶宮

樓主,
其實我有樣疑問, 就係點解你唔將每個工作 set 一個時限比佢. 時限一到, 做唔完就冇得再做, 要 move on to another task.

畢竟你小朋友只有6歲, 要佢一下子 plan 好晒要做的事, 佢係唔會專心做完, 亦唔會有系統地做晒出黎, 點都會布甩漏.

e.g. 早上起床, 你限佢幾點要出房, 如果一遲, 就冇得換校服就要返學.
功課, 佢每份功課以長度及難度而言, 你限佢每樣要幾耐完成, 好過你叫比佢自由發揮.

我覺得咁, 先至會幫到佢慢慢建立一個做事的條理, 和時間觀念.

大宅

放工前完成所有功課﹗昨晚當然有陪佢玩啦﹗重去超市添﹗開心極了﹗

31/5功課7樣,但今日放工回家只做了1樣﹗而今早都是他自己穿衣洗面刷牙﹗但7:25起床,7:51拍卡到校﹗

被我估中,好2日衰1日,我還可以就範妥協嗎?

禁止訪問

畀面勳章

大宅

今次重慘﹗未到8:00已經好累瞓咗﹗今日7樣功課,還有6樣未完成﹗
仔仔舅父教唔好叫醒佢,由仔仔瞓到自己醒﹗未完成功課自負﹗

其實以前有set時間限住做功課、起床、出門上校、洗澡等,連時間制都是仔仔自己按制開始,但有時得有時不可行﹗即收會發狂哭崩﹗給多1-2分鍾就〝得寸進尺〞要多4-5分鍾,唔多給就更發狂狂哭﹗

我就是要開始不妥協不周範﹗

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

問題係, 點解今日做得1樣, 係唔係唔鐘意某科, 今日O既功課同尋日O既, 深淺問題?
要問問小朋友先知

首頁

尾頁

跳至