烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 12-6-14 23:59
通常買蟹你叫個檔主都會幫你劏,最低限度可以叫佢幫你拆咗兩隻鉗,
咁就唔駛驚。用牙擦擦乾淨外面,拆蓋、 ...
好詳細, 你會買邊種蟹炒? 我都覺得自己劏會好d, 因早上買夜晚先煮. 我諗
住帶對膠手套+毛巾包住應該ok掛...唔會比佢劏番掛?

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:請教父親節想整薑蔥炒蟹

用少少豪油炒

水晶宮

BK Milk勳章

引用:係咪檔檔都會幫劏埋架?+我都想煑黎食,+不過

原帖由 syeemom 於 12-06-14 發表
係咪檔檔都會幫劏埋架? 我都想煑黎食, 不過唔識劏
自己劏好D

象牙宮

c9gem 發表於 12-6-13 10:24
父親節想整薑蔥炒蟹, 想請教幾個問題
1. 應該買邊種蟹
2. 怎樣擋蟹
3. 點樣炒好味

1. 肉蟹, 膏蟹, etc
2. 蟹 好易: 切掉2只蟹腳, 用刀插入它心脏, 就死了. 任你劏
3. 炒好味 : 多多薑蔥, 炒香, 蟹本身鮮味, 易熟, 點樣炒都好味.

去肺去心去奄! 識吧?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

膏蟹香 d,唔走油,蟹拍粉落鑊後係咁2 抄2 下,蓋蓋焗一陣,等 d 膏熟少少就唔會咁易甩出來。除多 d 薑、葱,自己會落九層塔,而友人話加芫茜好好食 ( 我未試過 )。

早上買蟹買返 o黎,咪懶好放水養,會死架,相公試過 3 次浸死 d 蟹。間唔時噴下水就 ok 。

蟹先去2 鉗,再去掉肚臍掩,刷洗淨,係口嗰邊用 d 力揭開個蟹蓋,再唔係用刀角撬開,去掉鰓、心、留意個沙囊,再把蟹蓋的尖角"啄"去,同蟹蓋近口 2側的殼砍砍掉,咁就攪掂。

大宅

蟹要新鮮食,若可以咪叫魚檔劏。

魚檔若有賣劏好的蟹,即係 d 蟹已死咗一段時間, d 肉霉,唔好食。
蟹鉗當別論。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c9gem 發表於 12-6-15 03:02
好詳細, 你會買邊種蟹炒? 我都覺得自己劏會好d, 因早上買夜晚先煮. 我諗
住帶對膠手套+毛巾包住應 ...

我鐘意肉蟹多D,不過肉蟹一般個殼好硬,記得對鉗要用刀背拍裂,
食果時就唔會咬崩牙。羔蟹夠香,但始終蟹羔膽固醇高,少食較好。
花蟹就鮮甜,不過唔夠肉蟹啖啖肉,又唔好似羔蟹咁香,
清清地用嚟整蟹湯或蒸蛋就最合適。

膠手套都未必夠好,我覺得戴對勞工手襪穩陣D,不過要濕水就煩D,
我朋友係一對勞工手套一對膠手套,我自己就一條厚毛巾最基本,
主要係方便捉實隻蟹,如果D水草綁得好係唔驚架,我果次出事係其中一隻鉗條繩鬆咗。
我而家住美國,呢邊賣蟹係冇繩綁架,所以第一件事就係解除武裝,
唔係就幾多對手套都唔夠。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 12-6-16 01:38
我鐘意肉蟹多D,不過肉蟹一般個殼好硬,記得對鉗要用刀背拍裂,
食果時就唔會咬崩牙。羔蟹夠香,但始終蟹 ...
一陣去買對勞工手套先買咗膏蟹...希望今晚煮得成

首頁

尾頁

跳至