自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

之前睇過有個jm話拜四角嘅問題,
我過幾日就可以搬啦,咁拜四角要用咩啊?使唔使揀日子?
我好蠢呀.咩都唔識~~
聽d人講拜得好就運氣時時好,
假如有咩差錯就好大鍋~
我唔想俾衰神附身啊..

麻煩各位幫幫我~~
thankyou

男爵府

畀面勳章

回覆:tracy.ho 的帖子

去紙扎鋪問日子

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆 han0531 的帖子

我唔系入伙啊..我喺搬新屋前去拜4角啊~~
剛剛睇完個post話燒肉拜4角招0架..
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5008134

侯爵府

睇咗好多post,都喺唔明白,仲好恐怖tim

侯爵府

我中午就要去新屋la..宜家都喺半知半解!

侯爵府

我知道拜5個角,跟住燒衣紙,我見到有人話過灑7色豆,喺唔喺我拜完d角,臨翻舊屋企果時先灑7色豆啊?

侯爵府

我要一個星期後先搬入去啊.有冇規定拜咗幾耐就要搬啊?

大宅

回覆 回覆:tracy.ho的帖子

通常都係喺住之前揀個日子去拜, 通常我地但求安心就喺睇通勝嗰日冇話不宜搬遷或諸事不宜就ok、最好當然係宜搬遷喇。如果好介意日子時辰嘅就搵師傅擇。去紙紮鋪買拜四角嘅嘢,宜家好先進通常會pack好一set有齊所有嘢,仲會有埋說明書教晒所有步驟,記得買酒,紙紮鋪有機會有賣好細隻專for拜神用,冇就要自己出面買。跟住去豬肉檔買肥豬肉, 同佢講係拜四角佢會拎俾你仲幫你切五份,仲好平tim 跟住買豆腐/芽菜,又係五份,如果你係紙紮鋪附近嘅街市,同佢講你係愛黎拜四角,佢可能會幫你分好一份份(上次我買就預到d好好嘅老闆用膠袋幫我分好晒, 超方便) 仲要買生果五份、花生一堆、糖五粒就買齊可以拜喇
所有嘢說明書講得好詳細,或者問下紙紮鋪老闆,我上面講嘅係我買開嗰間教,可能會同其他有d差別

大宅

請教,我要搬屋拜四角!

我就冇話撒七色豆呢樣嘢,唔好太緊張,好多唔同嘅方法嘅,或者你直接去問紙紮鋪好過係網上睇咁多五花八門嘅方法,我自己就諗,如果真係有嘢應該睇樓時已經feel到,但求安心啫! 祝順利呀!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:之前睇過有個jm話拜四角嘅問題,我過幾日就

原帖由 tracy.ho 於 12-06-23 發表
之前睇過有個jm話拜四角嘅問題,
我過幾日就可以搬啦,咁拜四角要用咩啊?使唔使揀日子?
我好蠢呀.咩都唔識 ...
連皮生豬肉

記得請大哥大姐搬走,請土地公公土地婆婆保佑

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

又學到野~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:請教,我要搬屋拜四角!

唔係裝修前拜

侯爵府

回覆 little_stars 的帖子

我喺租屋架,通常d人都喺裝修好先出租啦..

侯爵府

回覆 peggypiggy 的帖子

你呢個好詳細,我就學你啦!!thankyou!

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 tracy.ho 的帖子

咁租屋都法, 我之前拜4角整到成間屋勁煙~~~ 所以諗住裝修前攪點好D~

複式洋房

我果時就系去紙扎鋪講卑d人知要拜四角`~距就教我~~

首頁

尾頁

跳至