親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

下月初到大阪自由行,其中一天計劃到京都,但不知應如何前往,可否幫忙?

1. 由難波出發去京都,應如何乘搭鐵路 ?

2. 在京都想到以下地方,應如何編排較順路及合適?

-- 清水寺
-- 祗園
-- 錦市湯
-- 河原町
-- 嵯峨野

大宅

熱血勳章

回覆:joysegg 的帖子

我響難波搭地鐵到梅田再轉JR京都線,記住要撘"特急"好快就會到。到咗京都JR站買"1day bus pass" JPY500, 就開始遊京都。搭bus 會方便去景點。
我冇去嵯峨野,所以唔係好清楚。其實你可以上去人地個blog 度睇下硏究下,佢地寫得好詳細架,我今次都係第一次去大阪,初初都好驚會迷路,我都係上去人地嘅blog再加旅遊書咋。日本D鐵路指示好清晰,好容易搵路搭車架。

男爵府

http://www.backpackers.com.tw/forum/forumdisplay.php?f=55

別墅

回覆 looby 的帖子

從大阪難波坐地下鐵御堂筋線到梅田
----阪急電鐵---
阪急嵐山駅
遊完
嵐山後乖嵯峨野觀光列車到龜岡.
亀岡駅徒步去 JR 馬堀駅10 分鐘. 由馬堀到京都要 30 分鐘
在京都JR站外的巴士站,乘巴士D1 路線的100號車,到五条坂 -- 清水寺

遊覽清水寺後
再乘巴士100號由清水寺站再到衹園站

遊覽衹園, 八板神舍
,
河原町等地
但這天行程較多, 要留意清水寺關閉時間, 避免錯失觀光機會.

大宅

Thanks for all your reply and help!

首頁

尾頁

跳至