自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地係咪真係叫堂兄弟姊妹做家姐, 亞哥等等?

我唔多慣教D仔女叫堂姊做家姐, 因為我心目中兄弟姊妹係父母是但一個相同先係親兄弟姊妹, 請問你地點叫?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫名, 叫英文名, 會唔會ok d!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我係叫佢地的名字的
但如果我介紹比我的朋友識
我都會話佢係我堂家姐,堂細佬
但我自己的小朋友稱呼佢地,係唔會加個堂字的
會叫佢地做舅父,姨媽
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我d堂細佬妹個個都叫我做'大家姐'wo....

SWtwins  嘩, 你好有FACE....  發表於 12-6-26 16:53

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不會叫個堂字

wongjoetabo  yes  發表於 12-6-26 19:11
黑白豬  same here  發表於 12-6-26 19:04

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係最大,我D堂妹真係叫我家姐嫁喎,
都係一個稱謂,如果係我,我會教囡囡叫家姐,
好似禮貌啲

talkative  X3  發表於 12-6-26 18:20
I9528  me 2  發表於 12-6-26 16:58

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 : 堂兄弟姊妹稱呼

如果係同輩,表/堂兄弟姊妹,我地屋企會叫名

伯爵府

畀面勳章

我教仔女係xx 家姐, xx妹妹咁叫。同平時叫呀哥呀妹唔同。

而我d堂妹堂細佬, 就個個都叫我二家姐。表果班就叫我二表姐。

wongjoetabo    發表於 12-6-26 19:11
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

SWtwins 發表於 12-6-26 16:44

我唔多慣教D仔女叫堂姊做家姐, 因為我心目中兄弟姊妹係父母是 ...

我99之前教我牛B叫堂姐堂細佬做家姐細佬, 表姐因為唔同姓所以要叫表姐WOR

我唔鍾意咁分, 我就教牛B叫堂姐做XX姐姐, 堂細佬叫名, 表姐就叫XX表姐。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

侯爵府

睇家庭關系的親密程度。叫家姐,哥哥會親近些。叫堂家姐,堂哥感覺會正規。無
所謂。

伯爵府

+3金熱血 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係喎..叫堂兄弟姊妹有時係冇加"堂", 但表兄弟姊妹又一定會叫埋個"表"

Donald1211  我係人地二表姐,長輩教表弟妹叫我一定加個表字,一表三千里。  發表於 12-6-26 17:49

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我唔多慣教D仔女叫堂姊做家姐, 因為我心目中兄弟姊妹係父母是 ...

我同你諗法一樣...
其實我都唔係好接受....

SWtwins  係囉, 加個堂字好似好小家, 但佢地真係唔係親姊弟妹嘛!  發表於 12-6-26 17:36
Childhood is journey, not a race.

子爵府

畀面勳章

回覆:是是但但 的帖子

Same here

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有堂兄堂姐,從少習慣叫X哥/家姐。
到我自己仔女既堂兄弟姊妹,大家年齡接近,都係互相叫名。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

叫x姐,x哥
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

回覆:堂兄弟姊妹稱呼

我同我細佬都係最大,所以叫堂弟妹叫名,佢地就叫我地姐姐哥哥,表哥表姊以前都係叫乜乜表哥乜乜表姐,比婆婆鬧咁無禮貌,所以就改叫大中細表姊咁

伯爵府

好媽媽勳章

睇下多唔多接觸囉.
我老公果邊兄弟姐妹少, 咪叫阿哥家姐.
我果邊好多, 多數叫全名!

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

堂兄弟姊妹稱呼

我對上有兩個堂家姐,人哋面前會話係堂家姐,淨係得幾個會叫名!因為差一兩年,反而對落果d就算差一兩年都會叫我xx家姐囉!

複式洋房

堂兄弟姊妹叫家姐阿哥/細佬妹

表個d就會加返表

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:堂兄弟姊妹稱呼

差不多年紀叫名

首頁

尾頁

跳至