家事百科

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我想問問有無人知Tefal 特福電飯煲好唔好用???

因為上星期响永安買左野,有d cash coupon可以用,所以想去買下家電用埋佢..
新居尚欠必要的家電係電飯煲~
我買電飯煲要求只係...煲飯only(因為我唔鐘意食粥,本身又已經有一套湯煲),其他咩set時間煲,焗蛋糕功能我都唔需要~

今日去look左look,見到Tefal 特福西施電飯煲(1.8毫米鑽石紋天然陶晶特厚鍋)
價錢都ok平...sales姐姐話呢個內鍋好com,唔會花,响入面洗米都得....佢仲用手指甲"狠狠地"係咁刮個內鍋俾我睇

想問問大家有無用過/有無聽聞過好唔好用???會唔會痴底?襟唔襟用???

男爵府

We are using TEfal rice cooking, the most simple one. (just cooking)IT is fine so far. it was less than $400!

侯爵府

回覆 cpcog 的帖子

我睇中嗰款都係簡單野(唔係電子板面),大個size都係三百幾蚊幾....

你用左幾耐呀?會唔會用得耐就開始痴底起飯焦?

我見媽媽屋企而家個panasonic..唔知係咪花左,
總之用左幾年,而家有少少痴痴地,如果餘得少飯响入面keep warm,佢又"烘"到個底硬哂同乾哂~
變相隔餐的飯要煲做粥先ok...

男爵府

回覆 littlelittlepra 的帖子

I guess the one you like is the same as mine. We also use the big size. We started using that last Nov. Till now, there is no problem on the base. However, don't keep warm for too long! Once you do it, the rice would stick on the base. Now we will turn off the electricity once the rice is cooked. Then the base is perfect. : ) The rice would be still hot for at least 1 more hour without the electricity!!

侯爵府

係咁架???
我屋企一向電飯煲都係長插住KEEP WARM (因為我屋企早餐係會食飯)
定係其實咁做係唔啱?
就算係其他RICE COOKER長keep warm,都會痴底?

咁如果食餘左D飯,第二日想食,係咪要筆起佢,放雪櫃..想食時放蒸架上蒸番熱佢???
唔可以直接倒入飯煲整熱佢?

男爵府

I don't know it is suitable to keep warm or not.... at first I did that because my husband might arrive home later. However, while the rice would stick to the base, I tried not to use this function. It works! When I can see the rice is still hot (not just warm!), I keep on doing it now.
My husband said the more simple the rice cooker is, it would last longer and have a better quality.

I don't know about the other brand name because it is our first rice cooker. Before I had every meal at my parents' home.

If we have left over rice, we would put it into the refrigerator. Before eating, I will put them into the rice cooker again (on the top of the new cooked rice). Then, mix them!

侯爵府

明白~
不過又係喎,第時我嫁出去,朝早應該都唔會食飯。。。
咁都唔需要keep warm overnight~又可以環保d慳電d~~~

thanks for sharing^^

cpcog  welcome. :) Hope you can find the suitable rice cooker. :)  發表於 12-6-28 14:15

男爵府

Tefal 廚具好出名架WO, 應該OK

水晶宮

回覆:grace911 的帖子

Not ok. 有飯蕉

侯爵府

回覆 ricecooking 的帖子

平時其他d電飯煲..keep warm三兩個鐘會唔會有飯焦?有無好推介?
(我啱啱呢幾日又出去行多幾轉,睇過好多,好似都係tefal最com"花")

別墅

版主 的帖子

買電飯煲一定買樂聲,賣電飯煲起家,煲出黎啲飯香啲架

珍珠宮

大廚勳章

如果 真的要求 "耐刮花" 能力很強嘅內膽 , 最勁嗰隻應該係 瓦煲內膽的電飯煲 .
大陸出嘅, 有 jm 用過 , 口碑極佳 .
可惜 , 大陸因為 "紫砂"的原料染色問題 , 冇人敢再隨便推介.

另外還有兩款瓦煲內膽的電飯煲 , 是來自 日本的 .
虎牌 的土鍋釜 JKL-A 最好 , 是沒有易潔塗層的 , 可惜只係供應給日本市場 , 而且亦已經停產 .
另一隻牌子叫 SanDy , 正式來講唔係瓦煲內膽 而係石瓷 .
有易潔塗層 , 不過仍有 少少黐底 . 我個人並不欣賞.

與 瓦煲內膽 相比 , "耐刮花" 能力稍遜的就是類似 Tefal 嗰種所謂 "陶晶" coating 的內膽電飯煲 .
缺點 在之前嘅 post 內 已經講得好清楚 , 係會有些少黐底 或 飯焦的 .
大陸牌子 也有喱類 "陶晶" coating 的電飯煲 .

與"陶晶" coating 相比 , "耐刮花" 能力差少少嘅電飯煲 , 但仍然能夠比傳統 teflon 易潔塗層 更耐刮的 , 就只有 toshiba (東芝) 的鍛造厚釜 .
有好幾位 jm 都讚好 , 甚至有 jm 話用百潔布來洗都 ok !!
易潔功能 和 傳統 teflon 易潔塗層 一樣咁好 !
所以 , 我極力推薦 toshiba 的 "鍛造厚釜" 電飯煲 .

我屋企用緊 Pan 記的 IH 磁應電飯煲 , 內膽係 "鑽石"塗層 .
雖然 可以用內膽洗米都唔怕刮花 , 但其實 "鑽石"塗層 亦並非很 "耐刮花"的 .
"鑽石"塗層 的真正好處是傳熱速度快 , 煲出來的飯粒較好吃一點吧 .

不過 , 論到煲飯的飯粒口感、香味等質素 , 就任何電飯煲都比不上使用真正傳統瓦煲的煲仔飯 .
無論係用 明火爐灶 燒出來的煲仔飯 , 抑或是用 電爐 燒出來的煲仔飯 , 都要比電飯煲 好得 好好多 .

所以 , 如果 畀我再揀個電飯煲 , 我寧願揀大陸嘅瓦罉電飯煲 .

不過 , 要我推薦電飯煲的話 , 我就只會推薦 toshiba 的"鍛造厚釜" 電飯煲

hoagnes  very detailed!  發表於 12-8-20 14:15
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

侯爵府

回覆 khman 的帖子

好詳細呀~~~~~~~~

toshiba 的"鍛造厚釜" 電飯煲 ,我啱啱個weekend都見到呀,未婚夫話上網search都好多人讚好...
實物個內膽堅"墬手"不過,我第一個concern係...我會唔會一個sin手,個內膽就落地開花= =""""

話時話,我都覺得煲ge飯,真係永遠都唔及煲仔飯嗰d米飯咁好食(<--我無咩煮食技巧整ge煲仔飯都好味過飯煲煲的~~~)
你話用電爐整煲仔飯ge意思係電磁爐?可以嗎???我黎緊新居唔會有明火,都愁緊冬天如要食煲仔飯,可能要番奶奶度整..

伯爵府

回覆:littlelittlepra 的帖子

我之前聽個sales講話唔"xi"底,結果晚晚浪費晒d飯,火都來,頂咗三個月,都係買番p仔。

珍珠宮

大廚勳章

littlelittlepra 發表於 12-7-3 22:55
....
你話用電爐整煲仔飯ge意思係電磁爐?可以嗎???我黎緊新居唔會有明火,都愁緊冬天如要食煲仔飯,可能要番奶奶度整..

我沒有試過用電磁爐 來煮煲仔飯 .
我估用電磁爐 的效果都會 ok 嘅 ......

市面上 , 的確係有些適合 電磁爐使用的瓦煲 ,
這種瓦煲的底部 會有一層 特別的 coating , 能夠吸收 電磁波 來產生熱力 .
不過 , 據我所知 喱種瓦煲 不能抵受高於 400W 的火力 , 否則好易 燒裂煲底 !!!

其實 , 香港市面出售的瓦煲 , 絕大部份瓦煲都係不能抵受很大的 "溫差" .
如果要用大火 , 正確的步驟係要逐步加熱 , 先用細火/中火 , 燒熱之後 , 才可使用大火/猛火 .
否則好易燒裂、甚至燒爆 !
阿蘇嗰個教人煮餸嘅節目 , 曾經教人煮煲仔菜 . 阿蘇 個 partner 就揀咗個日本砂鍋來示範 , 點知 ... 個砂鍋 煲煲吓 突然 燒爆咗 ! 瀉到周圍都係 .....

真正能夠 "耐溫差" 的瓦煲 , 係應該能夠抵受數百度(攝氏)的 "熱沖擊" (thermal shock) , 可以灒凍水 , 甚至可以乾燒的 !!
喱種瓦煲 只有兩種 , 一種係 "養生煲" , 另一種係康寧煲 .

康寧煲 並非真正的陶瓷 , 正式來講 ... 似係玻璃多 d :
http://en.wikipedia.org/wiki/Glass-ceramic

至於 "養生煲" , 香港市面暫時 只有一隻台灣製造的 "(日本鹿兒島kagoshima) 岩煉養生鍋" , 價錢有點搵笨 , 細細個瓦罉已經賣 $400~$500 (有一年保養) .
在台灣、大陸 出售的 "養生煲" , 價錢起碼便宜一半 , 有更多牌子可供選擇 .
不過 , 我都係用緊 "岩煉養生鍋" , 雖然貴 d , 不過真係幾好用 .

但係"岩煉養生鍋" 並不能使用電磁爐 .
我係用傳統的 電爐 , 即係爐面有塊圓形/黑色/生鐵餅 嗰種 .
另外 , 也可以用 "電陶爐" (或稱 紅外灶) , 即係以下喱種 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3517746&extra=page%3D1&page=1

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

侯爵府

回覆 kc1016 的帖子

SORRY...想問多少少呀....
煲起左D飯,一兩個鐘之後就關左佢,會唔會都起焦痴底呀???

我估我都係放工番去先煲飯,煮餸...之後都一定會熄左佢,咁會唔會都有機會已經起左焦,痴左底呢??

暫時呢個係平得黎又叫com花ge一個,東芝嗰個墜手野貴d><
p記嗰d...細細個都唔平(可能因為出名啩),仲要我覺得佢無一款係com花的

侯爵府

煲仔飯個煲都咁多學問

我呢一兩年整煲仔飯都係上未婚夫屋企,拎佢mummyd瓦煲黎玩下咋,無特別硏究...

我都諗緊買電磁爐定電陶爐好呀....
電陶爐....之前上網做功課,d人話無電磁爐咁快同會嘥電d...
但啱啱weekend一田見有個promoter玩緊個電陶爐,牌子係primedia<-唔係好記得點串,但應該係你地成日話"鵝姐煲"嗰個牌子..
玻璃/瓦煲都用得,promoter話呢個會慳電d,煮野煲野都好快<---唔知堅定吹水
可以直接响上面煎野,又可以好似bbq咁烤野....好過癮.....
都有d心郁郁......
原來買屋企野係咁煩....

珍珠宮

大廚勳章

littlelittlepra 發表於 12-7-4 09:29

...
我都諗緊買電磁爐定電陶爐好呀....
電陶爐....之前上網做功課,d人話無電磁爐咁快同會嘥電d...
但啱啱weekend一田見有個promoter玩緊個電陶爐,牌子係primedia<-唔係好記得點串,但應該係你地成日話"鵝姐煲"嗰個牌子..
玻璃/瓦煲都用得,promoter話呢個會慳電d,煮野煲野都好快<---唔知堅定吹水
可以直接响上面煎野,又可以好似bbq咁烤野....好過癮.....

對呀 ~
所以 , 我昨日也 order 咗個電陶爐 $300 , 是最便宜的那一種 Loyol~ PH938 .

我在網上看過 primada 有款爐灶 PTC-2000/2001 , 唔知係未你在一田見到的那一款.

我對喱種 電陶爐 有個睇法 :
1. 要金屬外殼 , 不要塑膠機箱
2. 要純機械式設計 . 以免 電子零件 過熱做成損耗 , 又要用散熱扇 , 又嘈、又易壞
3. 最好 有內、外環 兩個獨立發熱線圈 供獨立調較 . 可以 適合 大、小不同的鍋具

使用 電陶爐 雖然比 明火燃氣爐慳錢 , 但比電磁爐嘥電 .
電陶爐 最大的問題係 ... 一般金屬鍋具 受熱之後 , 鍋底會稍微彎曲變形, 導至鍋底與爐面 "接觸不良" , 引至鍋底中央局部過熱 , 但鍋底周圍就唔夠熱 , 會很壞事的 !!!!
所以 , 使用 電陶爐 的時候 , 也要留意 所用的鍋具是否真的適合 .

ご馳走様

侯爵府

係喎...之前SEARCH過人地都話電陶爐會用到D金屬鍋具唔平.....要用D有番咁上下靚野GE金屬鍋先OK..差D唔記得左TIM~~~
AGREE 你D 重點呀!!!我最怕D野好用,但化學,用時要"鏡住鏡住"真會煩到嘔...
一陣未婚夫咩都唔識,行入廚房搞彎左D野..真係鬧又唔係,唔鬧又激死自己....

你嗰個Loyol PH938响邊度買架?邊樹有實物睇下?
又出去昅下野先

珍珠宮

大廚勳章

回覆 littlelittlepra 的帖子
http://www.luenhop.hk/product_detail.php?id=4614
我打電話去問價 .
價錢頗吸引 .
不過 我屋企附近嘅門市 冇存貨
佢哋話貨到會再 call 我 .

不過 , 喱款係平價型號 , 沒有 timer , 亦不是 內、外雙環 雙發熱線圈 .

另外 , 它還有其它問題 :
1/ 加熱溫度不夠穩定 . 我覺得它的恆溫器反應太慢 , 唔夠敏感 和 唔多準確 .
2/ 沒有 "文火" 或 "慢火" , 它不能把溫度設定至 100°C 或以下 .
我估計 , 它可以設定的最低溫度也超過 130°C !!!
3/ 爐的控制面板 , 竟然沒有開關掣 !
它的開關掣 是設置在機背的 !!
4/ 溫度提升之後 , 很難降溫 . 熄機後仍然極之灼熱 !!!
5/ 控制溫度的擰掣 容易鬆脫 !!!

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至