單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下大家,,,每月夠唔夠開支,,,有無超支 ??
如果無ex的贍養費,,得自己份人工夠用嗎???

別墅

回覆:每月有無超支??

就算不超支也只是剛剛好罷了!!!
真係連少少都儲唔到!!!
有時真係灰灰地、日做、夜做!又要交貴租、又要比姐姐!橫掂都冇得淨,倒不如攞綜緩起碼自己可以湊番囡囡

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但係食亞公唔係咁易申請到架.. 如果有 mpf/基金保險..好易過額架...唉!!!!

香港社會對單親既支援真係好少.... 我好想 cut 姐姐但係放工返來真係乜都唔想做.. 所以好佩服呢到有o的 mami 唔請姐姐, 放左工重要做一大餐先可以休息... 我呢o的 mami... 真係嘈字..hahahhahaha,.,..

Littlecat0813  MPF does not count.  發表於 12-7-3 18:20
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

但係食亞公唔係咁易申請到架..+如果有+mpf/

原帖由 dordor1207 於 12-07-03 發表
但係食亞公唔係咁易申請到架.. 如果有 mpf/基金保險..好易過額架...唉!!!!

香港社會對單親既支援真係好 ...
我放工後係妹仔一個,夜晚係我既妹仔時間,不過我樂在其中

stefi  GOOD~  發表於 12-7-4 13:25
anson*baby  你個仔幾大呀,,可以自己返學放學, 自己留系屋企咩??  發表於 12-7-3 17:13
elmo520elmo  甘拜下風  發表於 12-7-3 16:59
sailow    發表於 12-7-3 16:55

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

別墅

唉,,自己又唔系揾得多,,,個個月都超支,,要用之前儲底個少少私己,,,真系好怕好快用完,,,而加真系好怕人地節日呀, 生日呀, 病呀...點算....

子爵府

畀面勳章

而家無返工,就黎坐食山崩

Littlecat0813  Me too!  發表於 12-7-3 18:20
又到考試周!

翡翠宮

anson*baby 發表於 12-7-3 17:05
唉,,自己又唔系揾得多,,,個個月都超支,,要用之前儲底個少少私己,,,真系好怕好快用完,,,而加真系好怕人地節 ...

我寶貝22個月大lu~日頭有屋企人幫我湊,放工去湊番,夜晚就係我妹仔時間做家務

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

侯爵府

所以咪話 fiona baby 係超級媽媽啦...

bbricky 都係超級媽媽...

我呢?! 一無事處既火爆媽媽...唉!!!!!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

bbricky 發表於 12-7-3 17:15
而家無返工,就黎坐食山崩

要問馬會搵番o的 part time 先得....hahahahahhahaha..... 我等緊你架..hahah

bbricky  OK,不過呢幾日嗰d不啱玩!  發表於 12-7-3 17:47

別墅

我都想揾part-time ,,, 有咩可以做呢 ??? 又要就放工時間....

翡翠宮

所以咪話+fiona+baby+係超級媽媽啦...+bbri

原帖由 dordor1207 於 12-07-03 發表
所以咪話 fiona baby 係超級媽媽啦...

bbricky 都係超級媽媽...
咁係丫嘛,既然都改變唔到事實(做妹仔),咁我會選擇輕輕鬆鬆去面前現實(繼續做妹仔..嘻嘻~)。我覺得你都好叻,起碼有學歷可以揀工,我就唔得lu

侯爵府

anson*baby 發表於 12-7-3 17:46
我都想揾part-time ,,, 有咩可以做呢 ??? 又要就放工時間....

講下笑o者... 放工散哂..好難再返工啦..ahahha

侯爵府

fiona920 發表於 12-7-3 18:11
咁係丫嘛,既然都改變唔到事實(做妹仔),咁我會選擇輕輕鬆鬆去面前現實(繼續做妹仔..嘻嘻~)。 ...

傻豬, 我有得揀就唔會做左成年都係 temp 啦...唉... 你估真係有學歷唔一定出頭天既.. 點都要有少少好命架...

侯爵府

Littlecat0813 MPF does not count. 發表於 昨天 18:20 < 咁好, mpf 唔 court...

侯爵府

超支就冇,
但成日好想好像以前口甘有個大D的居住環境比個寶貝仔,好像点努力都有D遙不可及甘!唉…要個仔同我住蝸居!有時都覺得自己好冇用

大宅

我都一樣,,,我人生條路比我行到亂晒,,,而加好似迷路咁....唔知點行先啱....

大宅

叻叻勳章

每個月只係岩岩好, 想買多樣野都要諗下度過, 唔似得以前咁
遲D再計下點預少少錢俾囡囡去學下野

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:每月有無超支??

個個月都超支,又未搵到另一份,都吾知點捱落去。

YUENYUEN23  me 2...  發表於 12-7-5 17:44
http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

回覆:anson*baby 的帖子

我都係搵埋剛剛好夠交租請個懶姐姐!

份工都唔捱得好耐,諗住做網店試下殺出重圍,大家都努力!

Don't worry, be happy to yourself and your family!

侯爵府

Bigpig_2007 發表於 12-7-4 22:24
我都係搵埋剛剛好夠交租請個懶姐姐!

份工都唔捱得好耐,諗住做網店試下殺出重圍,大家都努力!: ...

我都有拍賣網賣野, 之但你唔好諗住會好好生意囉.. 又要入貨, 又多人放野賣... 所以我都係笨左... 賣得出既話我只能賺粒糖仔囉....

首頁

尾頁

跳至