跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

引進固體食物

這是本人聽完惠氏引進固體食物講座覺得應注意事項,如有不足請代我加入
1. 引進固體食物不要同時轉奶粉,因為有可能致敏,不能分辨那種致敏•
2. 12個月-1歲前應嚐試蛋白,用處預備打1歲預防針•
3. 蛋黃約7-8個月可以嚐試•
4. 轉2奶粉,應6-9個月時轉,不應過早•
5. 4-6個月可以開始引進固體食物•
5.1. 開始時建議米糊先,第一次用1茶匙加5-6茶匙開水或用奶粉開,但水要更多,只吃1茶匙•
5.2. 之後漸增濃度和茶匙數量,至3匙停止•
5.3 4-6個月不應將米糊當一次奶粉•
5.4 不應將米糊加入奶樽•
6 有濕疹不一定要轉 豆奶或HA奶粉(低敏奶粉,是由切細的蛋白組成的),除非醫生指示,
第一濕疹不一定由奶粉引起的,第二(豆奶或HA奶粉)現在是冇加AA和DHA,所以不建議
一有濕疹就轉HA奶粉•
7 橙(x子科)、蜜煻、調味品、花生醬、果仁、汽水、朱古力、加非因成份等食物不應給幼兒吃

別墅

Re: 引進固體食物

THANK YOU 呀!
我正有這些疑問..
呵呵

大宅

ths!

男爵府

thx!

惠氏和其他牌子奶粉的bb會寄比我的小冊子也是大致這樣說,
我都有睇架,因為無時間去聽講座,所以會好乖睇小冊子知問醫生和健康院姑娘

翡翠宮

好媽媽勳章

泡菜飲緊豆奶, 我就係知無 dha .....
知唔知有咩方法補番呀 ????

大宅

你好!很多謝你的分享,我昨晚也有出席講座.我想補充一點是引進固體食物時不要一次引進太多不同種類最好是初初每次只選擇食物,看看BB有沒有對此食物敏感.另外蛋白的食法可選用蒸水蛋.
henrykwok 寫道:
這是本人聽完惠氏引進固體食物講座覺得應注意事項,如有不足請代我加入
1. 引進固體食物不要同時轉奶粉,因為有可能致敏,不能分辨那種致敏•
5.1. 開始時建議米糊先,第一次用1茶匙加5-6茶匙開水或用奶粉開,但水要更多,只吃1茶匙•
6 有濕疹不一定要轉 豆奶或HA奶粉(低敏奶粉,是由切細的蛋白組成的),除非醫生指示,
第一濕疹不一定由奶粉引起的,第二(豆奶或HA奶粉)現在是冇加AA和DHA,所以不建議
一有濕疹就轉HA奶粉•
7 橙(x子科)、蜜煻、調味品、花生醬、果仁、汽水、朱古力、加非因成份等食物不應給幼兒吃

大宅

請問點解唔可以飲橙汁? 死啦!我比o左好多bb飲

男爵府

我睇過健康院比的小冊子話[橙容易引起敏感,要遲些才能bb食]...
brendalam97 寫道:

男爵府

好媽媽勳章

昨日的廣座,我見到一個事實,就是在場兩位吃母乳(含有AA&DHA)的BB,比在場兩位吃奶粉的BB皮膚更健康和更有光澤,也比我BB皮膚更健康,在此再一次讚揚正在受母乳的媽媽•

民房

我個B有濕疹,所以剛剛由A+轉食雀巢HA,聽見你講我即刻打電話去佢哋hotline問過,佢哋話而家金色罐果隻HA配方係有添加DHA & ARA。(舊裝白色罐就無!)。 ?-(

男爵府

好媽媽勳章

AnnTurnerCook 寫道:
我個B有濕疹,所以剛剛由A+轉食雀巢HA,聽見你講我即刻打電話去佢哋hotline問過,佢哋話而家金色罐果隻HA配方係有添加DHA & ARA。(舊裝白色罐就無!)。 ?-(

多謝妳的提供,昨天答我的是惠氏代言人,我估她不知雀巢金色罐果隻HA配方係有添加DHA & ARA,就算知都不講,請問吃了雀巢HA妳個B濕疹有冇好轉

大宅

唔係好明: "之後漸增濃度和茶匙數量,至3匙停止", 可否講多一些? 即係最多食 3匙米糊?
YuetYan 寫道:
你好!很多謝你的分享,我昨晚也有出席講座.我想補充一點是引進固體食物時不要一次引進太多不同種類最好是初初每次只選擇食物,看看BB有沒有對此食物敏感.另外蛋白的食法可選用蒸水蛋. [quote]
henrykwok 寫道:
一有濕疹就轉HA奶粉•
[/quote]

大宅

Can I keep on giving my bb orange juice? As he haven't got any 敏感 after having orange juice.

kitna 寫道:
我睇過健康院比的小冊子話[橙容易引起敏感,要遲些才能bb食]...
[quote]
[/quote]

翡翠宮

好媽媽勳章

3匙
係話食 3匙, 定開 3匙米糊粉呀 ???
我第一次已經俾 bb, 食開完o既米糊 十幾匙.... 我用 兩匙粉開..... ?-( ?-(

子爵府

brendalam97,
最好暫時唔好再俾橙汁,但你可以俾蘋果汁,
因為橙汁最大既問題係佢既酸性會令bb 未發育完全既腸胃受損,
令保護層減少,因而引起對其他食物敏感,
而且太細個係吸收唔晒橙既維他命c,因唔係水溶性,
唔可以經尿液渄出體外,係會積聚係內臟,
影響內臟既機能架。
Can I keep on giving my bb orange juice? As he haven't got any 敏感 after having orange juice.

[quote]
kitna 寫道:
[quote]
[/quote][/quote]

大宅

jolo

泡菜唔係敏感咩,你噤早俾佢食糊仔。我上星期五帶囡囡去醫生道睇濕疹,醫生吩咐我6個月先好俾bb試糊仔,因為bb有敏感底,太早食可能引發更嚴重敏感。

henrykwok

我知你對雀巢冇好感,因為我老公都冇諗過俾bb飲佢牌子的奶。但bb1個月開始出濕疹,醫生係bb兩個月叫我轉金裝能恩低敏,初期好似好

大宅

LongYin,
唔該哂! 我會暫時停止,但幾大才可給bb飲呀?

民房

Hernykwok
我個B轉了HA約兩、三個星期,起初都重有係天氣轉時出濕疹。但近呢一、兩個weeks又好似無吔點出,但就唔知係關奶粉事還是因近兩個weeks嘅天氣無吔轉太凍所致!我會比佢繼續食,聽講呢近個星期六日又會轉冷,睇吓BB會唔會又發作先!到時再話過你知呀!

子爵府

睇d 小冊子係話大約一歲開始,但始終都係睇下到時體質如何,
到時你再問姑娘意見都未遲,到時唔只可以飲橙汁,
直情可以食橙肉lu,不過記得盡可能搣清晒d "衣",
因為怕太細個消化唔到d "衣",同埋唔可以一次食太多。

但幾大才可給bb飲呀?

翡翠宮

好媽媽勳章

annamjyeung,
個醫生話, 泡菜係奶粉敏感(另外有醫生話佢氣管敏感), 不過我問過醫生, 醫生話食得喎 ... 係唔食得奶米糊, 因為有奶粉... 同盡量無 蔗糖成份, 不過我搵過隻隻都有白糖(白糖好似話係蔗糖做).........

首頁

尾頁

跳至