美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解抗衰老一定要抗氧化 ?
請指點指點

禁止訪問

回覆:抗衰老=抗氧化 ??

男爵府

Yes, 所有可以抗氧化的,都可以抗衰老。

大宅

食番茄抗氧化 OK??

翡翠宮

氧化=面黃、色斑、暗啞,對色素影響最大。衰老=皺紋、鬆弛、暗啞,主要影響質感。

tuenche    發表於 12-7-17 09:47
世上已無安樂土,人人以傷人為樂

伯爵府

大宅

衰老成因之一是氧化, 如生銹, 也如在陽光下不保護自己, 你也會提早老化, 早前 yahoo health 有個新聞, 說道有一個伯伯是司機來的, 半邊面成日晒太陽, 半邊面就在陰個邊, 日子久了, 成日晒太陽個邊比無晒個邊真係老一大段. 所以話最懶唔護膚的, 也要做好防晒, 老得慢些是真的.

但生理性的老化就在基因的表達上, 是隨著年齡自然的老化過程. 所以真正抗衰老是要從基因做起.
"知識是叫人自高自大,惟有愛心能造就人。"哥林多前書八章1節

子爵府

陪月勳章

tuenche 發表於 12-7-14 19:45
食番茄抗氧化 OK??

ok , 但一定要食熟嘅, 生嘅冇用, 仲要食好多好多個先有效
今朝開咗個post, 睇咗一次, 呀女瞓哂覺想開嚟睇吓, 點知去咗待查, 最好認真咁查, 唔好掉埋一邊就算呀!!!!!!!!!!!
我未必會睇返哂d forum, 你哋可以pm我

禁止訪問

禁止訪問

回覆:tuenche 的帖子

大宅

回覆 MaMa2008 的帖子

點解食生嘅番茄冇用, 我成日都當生果食?

大宅

抗氧化是對抗自由基,自由基是不成對的電子,可以話係小偷去搶身體上任何器具的細胞,任何生水果蔬菜都係抗氧化的食身,但紅蘿蔔及蕃茄必須熟食至會量多及吸引容易,水果天生的皮是預防太陽的紫外光來保護自己子籽,另外抗氧化的supplement有維他命C,E,Coq 10.ALA(硫辛酸),ORAC....好多好多,莓類係比較高的一類。

tuenche  讚讚讚!  發表於 12-7-17 17:37

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

陪月勳章

引用:回覆 MaMa2008 的帖子 點解食生嘅番茄冇用

原帖由 tuenche 於 12-07-17 發表
回覆 MaMa2008 的帖子

點解食生嘅番茄冇用, 我成日都當生果食?
聽講話熟番茄先可以發揮到茄紅素嘅功效

今朝開咗個post, 睇咗一次, 呀女瞓哂覺想開嚟睇吓, 點知去咗待查, 最好認真咁查, 唔好掉埋一邊就算呀!!!!!!!!!!!
我未必會睇返哂d forum, 你哋可以pm我

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+tuenche+於+12-07-17+發表回

原帖由 MaMa2008 於 12-07-17 發表
聽講話熟番茄先可以發揮到茄紅素嘅功效

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

之前見過有JM post話巴西莓抗氧化好好,抗氧化功能是葡萄酒的33倍的
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4798406
我就走去search la
宜家試過幾個牌子的巴西莓汁,效果的確幾好

大宅

回覆 Hannahhhc 的帖子

真吾真? 33倍抗氧化 ! 系邊度有得買 ?

大宅

tuenche 發表於 12-7-17 18:18
回覆 Hannahhhc 的帖子

真吾真? 33倍抗氧化 ! 系邊度有得買 ?

我search過基本上巴西莓通常都是果汁
以下幾款我都試過,可以分享下

蒙納維 (老公在台灣買回來, 香港好像只有傳銷的沒有零售)
呢款都有溝其他水果成分ge
味道都叫OK,普通果汁咁lor,但不及另外兩款好味
我飲左兩支(好似普通紅酒咁大支),效果幾好,果個幾禮拜覺得皮膚真的更有光澤,個人精神左。
不過太貴喇,唔捨得再買,圍起成二三百一支,同埋傳銷D人好鬼麻煩。

白蘭氏活顏馥莓飲(周圍都有得賣啦)
除了巴西莓,它還含有其他幾款莓果都是抗氧化能力很高的。
我覺得味道不錯,雪凍飲真的幾好味,小支裝也很方便。
但效果嘛,我飲左一個月,又無咩特別

PUREVER 巴西莓汁(我在九龍城侯王道平時買有機米間鋪仔買的)
呢個是100%juice無溝其他野ge
果汁好厚身ge,但味道清甜,我幾中意
飲左一個月,效果同台灣果款差唔多,皮膚有光澤左,個人精神左,去廁所都好左,返工對電腦無咁攰咁la,
都唔特別平~$90/1L
呢個會繼續再飲多排睇下點

大宅

puipuiqueen 發表於 12-7-17 00:01
衰老成因之一是氧化, 如生銹, 也如在陽光下不保護自己, 你也會提早老化, 早前 yahoo health 有個新聞, 說道 ...

對自己的心誠實!

首頁

尾頁

跳至