親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

juicy媽 發表於 12-8-5 18:41
如果張銀聯咭只得信用咭,係咪攞唔到錢?
攞到, 不過匯率會收貴D, 但我冇試過, 所以唔清楚會貴幾多, 如果有時間剩, 不如去銀行叫佢將你的提款卡加上銀聯丫~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Quote:juicy媽+發表於+12-8-5+18:41+如果張

原帖由 小寶貝兒 於 12-08-05 發表
攞到, 不過匯率會收貴D, 但我冇試過, 所以唔清楚會貴幾多, 如果有時間剩, 不如去銀行叫佢將你的提款卡加上 ...
thank you!

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

1/8 係台北機場 用銀聯拎20000台幣, 返來睇番,計埋$20手續費,都有3.8519

子爵府

chiliginger 發表於 12-8-5 21:41
1/8 係台北機場 用銀聯拎20000台幣, 返來睇番,計埋$20手續費,都有3.8519

乜唔係收HK$15 咩 ?

wyl  我check咗戶口, 仲係$15  發表於 12-8-6 16:35

大宅

請問除咗機場ATM之外, 在高雄/墾丁係咪周圍都有7仔, 都有ATM 拎錢?

wyl  基本上係便利店都會有ATM  發表於 12-8-6 16:34

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

168148 發表於 12-8-5 22:16
乜唔係收HK$15 咩 ?

不是, 好似加了價

wyl  我用恒生銀聯提款咭都仲係扣$15  發表於 12-8-6 16:36

珍珠宮

禮媽媽 發表於 12-8-5 23:47
請問除咗機場ATM之外, 在高雄/墾丁係咪周圍都有7仔, 都有ATM 拎錢?
其實除左7仔, 郵局都有ATM架~ 不過唔係部部有銀聯囉~ 你可以行過D ATM機時望下~我今次都係係桃園機場的郵局ATM度攞錢~
以下係台灣郵局的POST~

陸客持大陸銀聯卡來台觀光郵局ATM提供提現及查詢餘額服務

發布單位:總經理室 發布時間:100/06/22閱次:9123

配合政府兩岸政策,便利陸客來臺觀光自由行,中華郵政公司與彰化銀行合作,自6月30日起,大陸觀光客可利用大陸銀聯卡在各地郵局自動櫃員機(ATM)提領新臺幣現金及查詢餘額服務。提款限額為每筆新臺幣2萬元,每日累計限額則須依大陸銀聯卡發卡機構之規定。

中華郵政表示,郵局ATM數量逾3千台,設置地點遍及全國各地,包括著名風景區及離島,大陸銀聯卡持卡人只要認明有銀聯標記的ATM,即可提款或查詢餘額,充分提供陸客於臺灣各地觀光時之消費需求。

中華郵政自97年開辦人民幣兌換業務,目前已有195處郵局可受理人民幣兌換,兌換地點遍及各縣市著名觀光景點,方便陸客兌換,詳情可上中華郵政全球資訊網(http://www.post.gov.tw)/業務專區/外匯專區/人民幣現鈔買賣查詢。

聯絡人及電話:
儲匯處
黃惠珍 02-23931261轉3302

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

1/8 高雄機場用ATM取NTD20000連HK$15手續費兑換率為3.854
2/8 墾丁大街全家便利店用ATM取NTD20000連HK$15手續費兑換率為3.846
P.S. 我用恒生提款咭&銀聯
這兩天香港百年都只兑3.75, 所以在台灣當地用ATM兑換真的又方便個rate又高

男爵府

回覆 小寶貝兒 的帖子

唔該晒!我去到會內地同香港的銀聯卡都試下,睇下內地銀聯收幾多手續費。有無人用過中銀銀聯卡收幾多手續費呢?

大宅

引用:墾丁有得㩒嗎? +

原帖由 siuwan 於 12-07-30 發表
墾丁有得㩒嗎?
我六月尾去,高雄機場,用渣
打信用咭內的saving也攞到,但我朋友張咭可能有幾個saving ac 不能用,用atm個rate 好過銀行個牌價

珍珠宮

cottontree 發表於 12-8-6 17:00
回覆 小寶貝兒 的帖子

唔該晒!我去到會內地同香港的銀聯卡都試下,睇下內地銀聯收幾多手續費。有無人用過 ...
唔洗客氣~ ^^ 我係用中銀銀聯卡架~ 係提款卡, 唔係信用卡, 手續費我唔知幾多啊~ 不過返黎打簿睇到計埋手續費匯率係3.86

cottontree  正!唔該晒!  發表於 12-8-7 06:59

珍珠宮

wyl 發表於 12-8-6 16:32
1/8 高雄機場用ATM取NTD20000連HK$15手續費兑換率為3.854
2/8 墾丁大街全家便利店用ATM取NTD20000連HK$15手 ...
最重要真係方便呀~ 百年個RATE就算同ATM一樣, 但我呢D新界人出城又要車費, 計落唔化算~

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:禮媽媽+發表於+12-8-5+23:47+請問除

原帖由 小寶貝兒 於 12-08-06 發表
其實除左7仔, 郵局都有ATM架~ 不過唔係部部有銀聯囉~ 你可以行過D ATM機時望下~我今次都係係桃園機場的郵局 ...
啱啱去完台北返黎,基本上大部份提款機都有銀聯,便利店同捷運站入面果啲一定有!就係因為方便到咁,我今趟洗左好多錢

珍珠宮

puilam714 發表於 12-8-7 03:26
啱啱去完台北返黎,基本上大部份提款機都有銀聯,便利店同捷運站入面果啲一定有!就係因為方便到咁,我今趟 ...
我都洗左好多~ 冇乜買野, 齋食都用左差不多2萬5台幣!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

小寶貝兒 發表於 12-8-7 14:28
我都洗左好多~ 冇乜買野, 齋食都用左差不多2萬5台幣!

你幾多人去? 去幾多日? 食貴價野? 請分享下!

珍珠宮

juicy媽 發表於 12-8-7 21:54
你幾多人去? 去幾多日? 食貴價野? 請分享下!
我同老公帶埋BB去啊~ 去左7日6夜~貴價野又唔算食得多, 係唔知點解D錢洗下洗下就由原本3萬得返5千, 所以我估我地洗左2萬5~

台北的日本野好好食呀~~ 好味過香港又平過香港, 諗起都流口水~~

我正在打緊食物果PART既遊記, 希望快D完成啦~~

大宅

回覆:小寶貝兒 的帖子

邊度可以睇你遊記呀

大宅

回覆:銀聯向台灣atm攞錢

我想問百年係咪抵過銀行唱呀?

公爵府

引用:Quote:juicy媽+發表於+12-8-7+21:54+你幾多

原帖由 小寶貝兒 於 12-08-08 發表
我同老公帶埋BB去啊~ 去左7日6夜~貴價野又唔算食得多, 係唔知點解D錢洗下洗下就由原本3萬得返5千, 所以我估 ...
有無食肥前屋?好正仲超抵!排耐啲都值得!

公爵府

引用:我想問百年係咪抵過銀行唱呀? +

原帖由 Msbabeyanyan 於 12-08-08 發表
我想問百年係咪抵過銀行唱呀?
過台灣先唱啦

首頁

尾頁

跳至