烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

餅皮都係自己用麵粉開糊整
因為太掛住台灣既早餐蛋餅 (尤其是永和果D)
附近超市又冇得買蛋餅皮
所以上網搵RECIPE, 自己整蛋餅皮
雖然係第一次整, 但都好滿足~~ ^^

小強子    發表於 12-9-15 01:38

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:台式蛋餅~~ ^^

別墅

上次去台灣都未食過........整ga?咩味?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 ilovepiano 的帖子

通常台灣人食蛋餅係當早餐/宵夜,
而且仲有米漿, 豆漿新鮮熱辣有得飲,
我最鐘意飲米漿, 因其實入面有米+花豆一齊做既,
濃濃米香, 亦有花生香~~~
所以如果你係去台灣旅行時, 起身已經係中午,
D早餐店應該閂左門,
而夜市最多只有蔥油餅同手抓餅,
買蛋餅既店, 通常係D唔起眼既路邊舖仔,
要食大多只有朝早同宵夜

至於個RECIPE,
我O係YOUTUBE搵條LINK俾你,
我都係照住佢整蛋餅皮,
至於餡料, 其實好個人,
你鐘意BACON又得, 只係蛋又得, 加肉鬆又得, 加吞拿魚又得, 更加可以加油條(即係好似炸両咁),
YUMMY~~~ ^^

侯爵府

大宅

yanfokxx 發表於 12-7-31 20:36
回覆 ilovepiano 的帖子

通常台灣人食蛋餅係當早餐/宵夜,

搵左兩條LINK俾妳

1)
http://www.youtube.com/watch?v=SlhALIQxVoM
呢個前半段係教你點開麵粉糊煎蛋餅皮, 至於後半段你跟唔跟佢咁整餡, 隨你喜歡

2)
http://www.youtube.com/watch?v=D6PEL_kTYDk
呢個係教你點整一個完整既蛋餅+餡
由於佢地個皮係現皮, 所以唔使用上面LINK 1既方法開麵粉糊
如你O係出面超市買到現成皮, 咁你直接跟LINK 2整就得啦
而呢個LINK係普通既蛋+餅皮
如你要加入其他餡
就要當雞蛋已反到在最上面(餅皮在底)
咁你就轉最細火
在蛋上鋪上你鍾意既餡 (如吞拿魚, 肉鬆, 煙肉...ETC)
之後就如片中咁摺起佢, 切左一份份,
沾上醬油膏/ 你愛既醬汁 (我鐘意沾印尼甜醬汁)

希望幫到你

男爵府

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

伯爵府

我都超喜愛吃蛋餅,去台灣一定會食

請問個餅皮難做嗎?

公爵府

BK Milk勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆:yanfokxx 的帖子

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章

我個小bb在27/11出世了 27/11 3.46kg 叫恩晞 Kristin ~恩晞豬的相薄~

大宅

回覆 ilovedancendanc 的帖子

一D都唔難, 易過借火
我O係上面回覆左個靚媽/靚太,
入面有2條LINK
你CLICK入去參考下
我都係咁樣照住整
一TAKE OK

大宅

yanfokxx 發表於 12-8-1 18:57
回覆 ilovedancendanc 的帖子

一D都唔難, 易過借火

仲有呀,
O係CITY SUPER 同TASTE有現成蛋餅皮同手抓餅皮賣
好似都係20蚊左右
不過我屋企附近又冇, 所以自己學整
又慳皮D呢~~

象牙宮

ilovepiano 發表於 12-7-31 20:14
上次去台灣都未食過........整ga?咩味?
旅遊区, 沒有哦.

住宅区才有...
台灣人早餐文化是豆漿 & 蛋餅, 油條 etc

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至