嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

如何令3yrs小朋友刷牙?

我個女晚晚刷牙時都好多excuse唔刷,呢排好d,因為幼兒園老師有教,但始終都唔比我幫佢刷,有mud辦法?

侯爵府

Re: 如何令3yrs小朋友刷牙?

10396,
我囝囝2.5yrs,開頭都唔係好肯刷牙ga, 我會比佢揀一件佢心愛ge玩具一齊入去刷牙,例如 Thomas火車頭或Mickey公仔,有時揀巴士甚至波都可以, 跟住叫佢刷牙刷叻D,因為Thomas/ Mickey睇住佢刷牙Wo, 我就work, 甚至有時佢唔肯入房

男爵府

買佢鐘意既牙刷&牙膏....刷完後讚佢d牙白雪雪好靚 :mrgreen:

男爵府

醒目開學勳章

oknsca,liuliu

甘您地有無幫佢刷??
因為佢一定唔比我幫佢刷,佢自己可能會刷得唔乾淨的.

侯爵府

多數是我同佢刷先,跟住再比佢刷一次,雖然他刷唔乾淨,但會記得我教佢刷的步驟,一路刷一路教佢刷上,下然後E起排牙刷,再刷

禁止訪問

水晶宮

我買o左個叮噹印仔 & 貼紙仔, 我仲整o左個 teeth brushing record. 阿仔每刷完一次牙, 就會在record 上蓋一個叮噹印. 早晚都刷牙, 就會多一個貼紙作獎勵. .... 實行o左呢個方法之後, 阿仔有時都會扭下計, 不過總叫做每日都會早晚刷牙.

大宅

http://www.toothclub.gov.hk/chi/index.html

首頁

尾頁

跳至