想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我想問下大家睇緊邊個中醫~ 我都想搵個好既中醫睇~調理下~ 請問有冇好介紹?

複式洋房

polpolchan 發表於 12-8-7 17:25
你去邊到睇呢? 3-4個月一次又真係少咗好多機會喎! 有無check過其他野?
唉,試了葉展生,大圍東叔,葵芳遲医師,上水吉星,都係唔準!個個話我唔夠血,照過超声波正常,我調倒2個月一次已滿足!下星期開始試睇譚萬信。

複式洋房

prettygirl1205 發表於 12-8-7 17:31
我都係, 以前真係3-4個月一次,
係轉左依家哩個中醫好d,變左2個月一次
你睇边個呀?

大宅

想問大家除左睇中醫,仲會唔會去西醫到做檢查?
我睇左幾日,ec話我腎虛,水腫,內分泌失調,全部涼的野都唔可以食
我上一個cycle 用紅d check過好似無排egg
我好唔好去西醫到做檢查?要做乜野檢查?

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 bmwli0515 的帖子

如果你未check過西醫, 你去check咗先啦, 要照下輸卵管有無塞同子宮係咪正常, 如果一切都正常, 就慢慢調理下啦!

大宅

polpolchan 發表於 12-8-9 16:48

如果你未check過西醫, 你去check咗先啦, 要照下輸卵管有無塞同子宮係咪正常, 如果 ...

thx
有冇好的婦科介紹?

大宅

引用:我今個月又失敗了,day+2去睇中醫,醫生話

原帖由 polpolchan 於 12-08-06 發表
我今個月又失敗了,day 2去睇中醫,醫生話我氣好弱,m黎打脈都唔覺,要好好調理下

...
我今天剛去了看九龍城中醫,第一次看未知得唔得!但佢話三個月左右可以調理好喎

大宅

回覆 pmchuchu 的帖子

你個中醫好有信心呀, 我個好中肯話要睇下夾唔夾, 有d人得, 有d人唔得

大宅

我無睇開婦科, o個陣係去醫院睇不育, 佢幫我做咗checking

bmwli0515  thx  發表於 12-8-10 15:15

子爵府

polpolchan 發表於 12-8-9 17:32

我無睇開婦科, o個陣係去醫院睇不育, 佢幫我做咗checking ...
其實除左照下有無塞之外,仲有咩CHECK?

大宅

回覆:草子@ 的帖子

照超聲波睇下子宮係咪正常

子爵府

polpolchan 發表於 12-8-9 18:55
照超聲波睇下子宮係咪正常
照左啦。即係差未睇下有無塞到。
係啦!除左睇中醫,你地有無食D咩其他特別野補身?

大宅

polpolchan 發表於 12-8-9 16:48

如果你未check過西醫, 你去check咗先啦, 要照下輸卵管有無塞同子宮係咪正常, 如果 ...
輸卵管可以去邊度照? 駛唔駛醫生refer架?

大宅

草子@ 發表於 12-8-10 09:09
照左啦。即係差未睇下有無塞到。
係啦!除左睇中醫,你地有無食D咩其他特別野補身?
...

我都係check過哂無問題.. 係無照輸卵管, 因為我1月做完朱古力瘤手術, 當時醫生話係通.
但一直都無聲氣.. 食左幾個月中藥.. m前仲係有3日印到啡先..

我都想補下.. 問ec食冬蟲草好唔好.. 佢話冬蟲草主要工能係俾鼻敏感個d人食.. 對懷孕作用唔大..
佢話幫我調理時如果我又再食其他補品(如人參呀, 當歸呀, 鹿茸呀)..
反而會有反效果.. 佢話幫我身體調到平衡返時, 我又再補, 咁咪又會傾斜返囉.
仲叫我慳返d錢好過..

子爵府

PC0525 發表於 12-8-10 10:10
我都係check過哂無問題.. 係無照輸卵管, 因為我1月做完朱古力瘤手術, 當時醫生話係通.
但一直都無聲氣.. ...

調到平衡返?我以前個人勁熱,冬天成身都好熱。之後食左一排藥返而無咁熱,而且仲有D怕凍,但係明明食梗補藥,應該唔會怕凍,都唔知點解?唔通係平衡返?
我問左EC可唔可以食人參﹠鹿茸,佢話OK可以同D中藥一齊食。不過最好係M完後個一個星期食,之後食就無咁大功效。但係得1個星期,最多都係食到2次,日日食又驚補得滯mouth:
我本來都想上個CYCLE照,婦科又叫我計日子試下先。想BOOK過另一個醫生今個CYCLE照,但係又夾唔到醫生BOOKING,醫生最快DAY 10夜晚先得,但係D人話要係DAY8﹣10照,睇得醫生再去化驗所都過左

大宅

回覆 草子@ 的帖子

係呀, 可能我有過朱古力瘤.. 唔太受得D補野. 驚返發.
EC叫我唔好食人蔘,鹿茸怕我唔受得.. 燕窩,雪蛤膏太多激素我又唔得..
所以都幾無耐.. 宜家咪唯有飲花膠湯囉.

子爵府

PC0525 發表於 12-8-10 11:59
回覆 草子@ 的帖子

係呀, 可能我有過朱古力瘤.. 唔太受得D補野. 驚返發.
依家D花膠咁貴, 前年買左一斤6﹣7隻個D先$1000,家下要成$2XXX

大宅

草子@ 發表於 12-8-10 12:03
依家D花膠咁貴, 前年買左一斤6﹣7隻個D先$1000,家下要成$2XXX
我之前都係叫亞媽幫我買花膠發埋俾我.
宜家亞媽要幫手湊亞哥個B唔得閒, 我都唔麻煩佢了.
我又懶又無時間, 宜家都係响鴻褔堂買花膠湯黎飲咋..

子爵府

PC0525 發表於 12-8-10 12:18
我之前都係叫亞媽幫我買花膠發埋俾我.
宜家亞媽要幫手湊亞哥個B唔得閒, 我都唔麻煩佢了.
我又懶又無時間, ...
成日覺得街個D好多味精。

大宅

想問問, 我都有去做左婦科檢查, 照超聲波, 醫生話我卵巢, 子宮都正常, 但我成日形住自己有事..例如話:輸卵管塞左..
因為, 我宜幾個月卵巢位有d 痛, 唔係劇痛, 果種感覺唔多自然, 好似有野篤住你咁..
我都睇左半年中醫, period 準左, 同埋無以前黎m 時咁痛, 問中醫點解會咁啦, 佢又話可能塞塞地(氣血不通果類野..)
大家覺得我點好..

首頁
12345...6

尾頁

跳至