自由報料

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要搬屋,有部窗口式冷氣搬去新屋,
請問應該點做? 搵咩公司?

子爵府

回覆:tempooo 的帖子

窗口機搵洗冷氣嘅舖頭代拆收機洗埋再送返新居裝返。

珊瑚宮

回覆:搬冷氣,應該點做?

irhk  唔洗埋都可以,過程一樣,但如#7所言咁嘅case洗埋著數啲,問下價錢你會明  發表於 12-8-7 19:23

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 tempooo 的帖子

搬屋公司可以包拆,包搬,不過要加錢。你可以問吓你嗰間搬屋公司點計法。

珊瑚宮

引用:回覆+tempooo+的帖子 搬屋公司可以包拆,

原帖由 iammelonpanna 於 12-08-07 發表

搬屋公司可以包拆,包搬,不過要加錢。你可以問吓你嗰間搬屋公司點計法。 ...
我無搵搬屋公司

伯爵府

自己搬咁堅

水晶宮

irhk 發表於 12-8-7 15:50
窗口機搵洗冷氣嘅舖頭代拆收機洗埋再送返新居裝返。

同意, 會著數D.

伯爵府

回覆:搬冷氣,應該點做?

不過要相熟先好,我有同事都係拆洗裝,好似俾人換咗個舊機。不過我晤明點換囉

男爵府

如果自己搬開野都得(即係話你有手推車仔,有交通工具運送, 有壯男搬抬托).

先拆開前面塊面板(當平時洗隔塵網咁), 之後鬆左面板底下食住機身果兩粒大螺絲, 再沿機殼睇o下仲有冇螺絲上住,有就剝晒佢.

將冷氣機個膽(機器部分)向前拖佢出黎.人地拎去洗冷氣都係就咁拖呢舊. 個機膽係最重嘅.

基本上個膽係靠前面面板腳下兩粒螺絲食住,拆左就好易拖出黎搬走.之後慢慢拆埋個殼. 安裝果陣如果有機架就焊左個機架先, 有現成冷氣位咁就可以就咁"隊"部機埋去. 先安個機殼, 再推番個膽入去, 上返螺絲, 上埋塊面板,插掣,搞掂!

子爵府

引用:如果自己搬開野都得(即係話你有手推車仔,有

原帖由 dhcheung 於 12-08-07 發表
如果自己搬開野都得(即係話你有手推車仔,有交通工具運送, 有壯男搬抬托).

先拆開前面塊面板(當平時洗隔塵 ...
好勁好詳盡,我前個月先換咗冷氣程序啱晒!

首頁

尾頁

跳至